Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
MAGIA W KUCHNI
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności



Hobby: Większość z wymienionych
Pomógł: 130 razy
Wiek: 25
Dołączył: 01 Maj 2019
Posty: 12352
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 17 Marzec 2023, 22:52   

Uwielbiam babkę piaskową i chyba w tym roku postaram się bliżej zgłębić ten przepis :D Najbardziej lubię właśnie takie proste babki, bez lukru i ewentualnie z czekoladą. Ale zawsze w formie, tak jak na zdjęciach powyżej :) Swoją drogą bardzo ładna ta foremka... Chciałbym już Wielkanoc ;)
_________________
Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina :jupi:

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:
 
     
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)



Hobby: Większość z wymienionych
Pomógł: 24 razy
Wiek: 26
Dołączył: 02 Sty 2020
Posty: 16302
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Marzec 2023, 15:01   

Ja sam nie wiem, co na ten temat myśleć, bo również z jednej strony chciałbym Wielkanoc (ale przede wszystkim z pozytywną pogodą- to święto wiele traci w moich oczach jak ma miejsce przedwiosenna bździna [niektórzy nawet by pewnie uważali, że bardziej "późnozimowa"]) ;-) :-( ale z drugiej strony uświadamiam sobie z niepokojem i niemałym lękiem, że do sesji letniej czasu ubywa i jest niedaleko... :-( Dlatego tak lato wraz z wakacjami stały się dla mnie jednym z gorszych okresów, a jesień ta właściwa (przypadająca na październik, listopad, ewentualnie 1 poł. grudnia- w zależności od tego jaka jest pogoda) z kolei jest najlepszym, bo jest u mnie czasem wielkich nadziei. ;-) :-(

Ciasta wielkanocne są pyszne (nieważne czy to piaskowa baba czy makowiec czy jeszcze coś innego), acz kolwiek kiedyś dla zasady wstrzymywałem się z ich jedzeniem także na czas świąt- nawet jak już doszło do zmartwychwstania Jezusa. ;-) Obecnie mam trudności z dotrzymaniem postu, a wręcz może to wydać się głupie czy niewłaściwe (za co przepraszam) :-( , ale za dużo o takich sprawach nie myślę. :-( Może to zostanie odebrane jako głupia próba wytłumaczenia się ze swoich błędów, ale mimo wszystko uważam, że to co jemy czy co pijemy, nie powinno świadczyć o nas czy jesteśmy dobrymi lub złymi ludźmi. :cry: Już bardziej modlitwa (szczera i pełna miłosierdzia, nie taka jak w filmie pt. Dzień świra) :cry: czy fizyczna obecność na Mszy Świętej (ja pewnie wyjdę tutaj na złego, ale jeszcze w obecnym okresie wolę łączyć się przez sieć komputerową albo przez telewizję, by oglądać transmisję) :-( ma w tej kwestii w moim odczuciu dużo większe znaczenie. :-(
_________________
Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów. :(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)
 
     
zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek



Hobby: Inne
Pomógł: 326 razy
Wiek: 78
Dołączył: 16 Lut 2019
Posty: 16239
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 18 Marzec 2023, 17:37   

Bartek617 napisał/a:
Ciasta wielkanocne są pyszne (nieważne czy to piaskowa baba czy makowiec

W polskiej tradycji makowiec nie jest typowym ciastem wielkanocnym, raczej bożonardzeniowym :!: Typowo wielkanocny jest mazurek.

https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/mazurki-wielkanocne-najlepsze-przepisy
_________________
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
 
     
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)



Hobby: Większość z wymienionych
Pomógł: 24 razy
Wiek: 26
Dołączył: 02 Sty 2020
Posty: 16302
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Marzec 2023, 17:58   

W sumie tak ;-) , zapomniałem o tym cieście. :-(
_________________
Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów. :(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)
 
     
Magia 
Poziom najwyższy


Hobby: Sport
Pomogła: 96 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 4232
Wysłany: 26 Marzec 2023, 00:25   

zgryźliwy tetryk napisał/a:
Ta jakaś niespecjalnie wielkanocna. Brak formy :dobani:


Wystarczy ciasto z przepisu przełożyć do takiej formy i już będzie Wielkanocne. ;-) Jednak nie sądzę, aby ktoś taką ładną posiadał, teraz to raczej sylikon króluje, a ja go nie lubię. :)

 
     
zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek



Hobby: Inne
Pomógł: 326 razy
Wiek: 78
Dołączył: 16 Lut 2019
Posty: 16239
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 26 Marzec 2023, 17:24   

Asiu, a co Ty na takie przepisy :?:
https://gazetakrakowska.pl/wielkanoc-mazurki-z-50-jaj-wedlug-lucyny-cwierczakiewiczowej-to-dopiero-byly-ciasta-przepisy/ar/c17-14037115
https://czasemancypantek.pl/w-rodzinie/jako-gospodyni/wypieki-wielkanocne-baby
https://pysznosci.pl/przepis-na-babke-wielkanocna-muslinowa-z-96-zoltek-lucyny-cwierczakiewiczowej/
A teraz o autorce tych przepisów.
Lucyna von Bachman, primo voto Staszewska, secundo Ćwierczakiewiczowa (ur. 17 października 1826, zm. 26 lutego 1901 w Warszawie) – autorka książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego, publicystka.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lucyna_%C4%86wierczakiewiczowa
_________________
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
 
     
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności



Hobby: Większość z wymienionych
Pomógł: 130 razy
Wiek: 25
Dołączył: 01 Maj 2019
Posty: 12352
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 26 Marzec 2023, 21:48   

zgryźliwy tetryk napisał/a:
W polskiej tradycji makowiec nie jest typowym ciastem wielkanocnym, raczej bożonardzeniowym Typowo wielkanocny jest mazurek.

U mnie w domu od zawsze makowiec był i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc - mnie tam pasuje :jupi: Mazurka z kolei raczej się nie jada i przed Wielkanocą najbardziej czekam na serowca, babkę i sałatkę jarzynową (tej ostatniej jako dziecko nie lubiłem, a teraz mogę ją pałaszować do oporu).
_________________
Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina :jupi:

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:
 
     
Magia 
Poziom najwyższy


Hobby: Sport
Pomogła: 96 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 4232
Wysłany: 4 Listopad 2023, 22:57   

zgryźliwy tetryk napisał/a:
Asiu, a co Ty na takie przepisy :?:


Kiedyś czytałam jakiś jej przepis, ale jak się mam zastanawiać co oznacza "Pekeflejsz z chrzanem" to wolę przepisy, które znam na pamięć. :-)

CIASTO CYTRYNOWE



1 szklanka +3,5 łyżki cukru
1,5 szklanki +1 łyżka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
0,5 szkl kwaśnej śmietany 22%
3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła

Lukier cytrynowy: 3/4 cukru pudru+ sok z cytryny

Piekarnik nagrzać do 175st i przygotować formę keksową. Wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenie. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną i sokiem z cytryny, ubić trzepaczką i dodać do miksera. Dobrze wymieszać napełnić formę i piec około 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto grubo pokryć lukrem cytrynowym.

fotka z https://www.oberzyna.pl
 
     
Magia 
Poziom najwyższy


Hobby: Sport
Pomogła: 96 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 4232
Wysłany: 4 Listopad 2023, 23:07   

KOKOSANKI



50 g masła rozpuszczamy i mieszamy z wiórkami kokosowymi 200g,
Odstawiamy do wystygnięcia.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Ubijamy 3 białka na sztywno.
Łączymy wszystko i kładziemy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem małe kupki.
Pieczemy parę minut- aż nabiorą złocistego koloru.
 
     
zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek



Hobby: Inne
Pomógł: 326 razy
Wiek: 78
Dołączył: 16 Lut 2019
Posty: 16239
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 5 Listopad 2023, 21:27   

A co sądzisz o tym niemieckim przysmaku :?:
https://www.msn.com/pl-pl...4755e2d73&ei=16
_________________
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Akagahara style created by Naddar modified v0.8 by warna
Copyright © 2018-2024 Forum LUKEDIRT
Wszelkie prawa zastrzeżone
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 10