Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 17 Marzec 2023, 22:52
Uwielbiam babkę piaskową i chyba w tym roku postaram się bliżej zgłębić ten przepis Najbardziej lubię właśnie takie proste babki, bez lukru i ewentualnie z czekoladą. Ale zawsze w formie, tak jak na zdjęciach powyżej Swoją drogą bardzo ładna ta foremka... Chciałbym już Wielkanoc
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Marzec 2023, 15:01
Ja sam nie wiem, co na ten temat myśleć, bo również z jednej strony chciałbym Wielkanoc (ale przede wszystkim z pozytywną pogodą- to święto wiele traci w moich oczach jak ma miejsce przedwiosenna bździna [niektórzy nawet by pewnie uważali, że bardziej "późnozimowa"]) ale z drugiej strony uświadamiam sobie z niepokojem i niemałym lękiem, że do sesji letniej czasu ubywa i jest niedaleko... Dlatego tak lato wraz z wakacjami stały się dla mnie jednym z gorszych okresów, a jesień ta właściwa (przypadająca na październik, listopad, ewentualnie 1 poł. grudnia- w zależności od tego jaka jest pogoda) z kolei jest najlepszym, bo jest u mnie czasem wielkich nadziei.
Ciasta wielkanocne są pyszne (nieważne czy to piaskowa baba czy makowiec czy jeszcze coś innego), acz kolwiek kiedyś dla zasady wstrzymywałem się z ich jedzeniem także na czas świąt- nawet jak już doszło do zmartwychwstania Jezusa. Obecnie mam trudności z dotrzymaniem postu, a wręcz może to wydać się głupie czy niewłaściwe (za co przepraszam) , ale za dużo o takich sprawach nie myślę. Może to zostanie odebrane jako głupia próba wytłumaczenia się ze swoich błędów, ale mimo wszystko uważam, że to co jemy czy co pijemy, nie powinno świadczyć o nas czy jesteśmy dobrymi lub złymi ludźmi. Już bardziej modlitwa (szczera i pełna miłosierdzia, nie taka jak w filmie pt. Dzień świra) czy fizyczna obecność na Mszy Świętej (ja pewnie wyjdę tutaj na złego, ale jeszcze w obecnym okresie wolę łączyć się przez sieć komputerową albo przez telewizję, by oglądać transmisję) ma w tej kwestii w moim odczuciu dużo większe znaczenie.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Sport Pomogła: 96 razy Dołączyła: 25 Kwi 2019 Posty: 4232
Wysłany: 26 Marzec 2023, 00:25
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Ta jakaś niespecjalnie wielkanocna. Brak formy
Wystarczy ciasto z przepisu przełożyć do takiej formy i już będzie Wielkanocne. Jednak nie sądzę, aby ktoś taką ładną posiadał, teraz to raczej sylikon króluje, a ja go nie lubię.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 26 Marzec 2023, 21:48
W polskiej tradycji makowiec nie jest typowym ciastem wielkanocnym, raczej bożonardzeniowym Typowo wielkanocny jest mazurek.
U mnie w domu od zawsze makowiec był i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc - mnie tam pasuje Mazurka z kolei raczej się nie jada i przed Wielkanocą najbardziej czekam na serowca, babkę i sałatkę jarzynową (tej ostatniej jako dziecko nie lubiłem, a teraz mogę ją pałaszować do oporu).
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Wysłany: 4 Listopad 2023, 22:57
Asiu, a co Ty na takie przepisy
Kiedyś czytałam jakiś jej przepis, ale jak się mam zastanawiać co oznacza "Pekeflejsz z chrzanem" to wolę przepisy, które znam na pamięć.
CIASTO CYTRYNOWE
1 szklanka +3,5 łyżki cukru
1,5 szklanki +1 łyżka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
0,5 szkl kwaśnej śmietany 22%
3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
Lukier cytrynowy: 3/4 cukru pudru+ sok z cytryny
Piekarnik nagrzać do 175st i przygotować formę keksową. Wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenie. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną i sokiem z cytryny, ubić trzepaczką i dodać do miksera. Dobrze wymieszać napełnić formę i piec około 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto grubo pokryć lukrem cytrynowym.
Wysłany: 4 Listopad 2023, 23:07
KOKOSANKI
50 g masła rozpuszczamy i mieszamy z wiórkami kokosowymi 200g,
Odstawiamy do wystygnięcia.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Ubijamy 3 białka na sztywno.
Łączymy wszystko i kładziemy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem małe kupki.
Pieczemy parę minut- aż nabiorą złocistego koloru.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum