Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Listopad 2018
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 1 Grudzień 2018, 14:46   Listopad 2018

Czas na kolejne podsumowanie - listopad 2018.
Był to miesiąc, który przyniósł typowy trend dla tego miesiąca, czyli temperatura stale spadająca w dół. Jednak tym razem były większe skrajności - na początku listopada na Górnym Śląsku było nawet 20 stopni i mieliśmy późne babie lato, a pod koniec miesiąca nastała termiczna zima, tyle, że bez śniegu. Jednak ostatecznie miesiąc ten był ciepły, ale nie rekordowy (no może nie licząc rekordowej temperatury maksymalnej w Bieszczadach, kiedy na początku miesiąca mieliśmy tam 25-26 stopni).

Moje dane z Excela, tabela oraz wykres:

Wykresy z mojej stacji pogody:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Grudzień 2018, 16:36   

Czyli jak co 4 lata. Z tym, ze w tym roku przejście z anomalnego ciepła do zimy nastąpiło wczesniej niż w 2010 i 2014, dlatego anomalia nie jest aż tak wysoka. Listopad przypomina za to ten z 2002 jako troche jego odbicie lustrzane. Wtedy skrajnie zimny był początek, a potem już tylko cieplej. Takze w 2002 roku pojawił sie epizod letni i to jeszcze pózniej niż w tym roku.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Wysłany: 1 Grudzień 2018, 19:39   

W listopadzie 2002 podczas tego ocieplenia było w nocy kilkanaście stopni na plusie. Musiało zawiać naprawdę niezłym fenem. Podobna sytuacja była w grudniu 2017, tyle że w mniejszej skali.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 21 Marzec 2020, 12:43   

Jak dla mnie to był miesiąc termicznych skrajności. Cieszyłem się chyba tylko z tego, że był pogodny (pogodniejszy na pewno niż XI 2019). Ciepło (miejscami rekordowe) w pierwszych dniach miesiąca mnie tak nie cieszyło i mimo że słupki rtęci termometrów przekroczyły miejscami 20 C, wolałem chuchać na zimne i założyć kurtkę (zresztą dnie były już coraz krótsze). Wysokie temp. potrwały do połowy miesiąca, jednak z dnia na dzień aura psuła się bardziej, bo po okresie Wszystkich Świętych naprawdę ładnych dni było nie za dużo. Bardziej cieszyłem się z "lampy", ale już po okresie ochłodzenia. Nawet kiedyś myślałem, by jechać na rowerze na uczelnię w taki "słoneczny chłód", ale jednak zdałem sobie sprawę, że gruba kurtka i zimowe buty będą przeszkadzać i spowalniać, a bez nich czułem się paskudnie. Ręce marzły w mgnieniu oka, to zimno było przeszywające, więc może jestem lamusem, ale wolałem wrócić do domu. :-( Oczywiście 1 śnieg miał miejsce, ale nie zebrało się go zbyt dużo (góra 2-3 cm przez kilka dni).

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 21 Marzec 2020, 15:05   

To jeden z najbardziej spolaryzowanych miesięcy. U mnie, pod silnym wpływem halnego, pierwsza połowa tego miesiąca przyniosła wręcz niebywałe temperatury. 20 stopni przekroczone zostało 4 razy, przy czym 6 listopada było to aż 21,6 - 0,8 stopnia od rekordu z 5 listopada 1963. Temperatura tylko dwa razy w tym czasie nie osiągnęła 15 stopni, regularnie celując w 18-21. 2 listopada 2018, to najcieplejsza listopadowa doba w historii pomiarów. Temperatura minimalna wyniosła 13,6 stopnia, zaś maksymalna ponad 21. Owocowało to wręcz niebywałą temperaturą średnią dobową, która wyniosła aż 17,1 stopnia. Bardzo ciepło było też w Krakowie, ale tam ominęła mnie znaczna część niezwykłości, które wiatr halny powodował na Ziemi Sądeckiej. NS cieszył się ekstremalnym ciepłem do 13 listopada i... to tyle. Druga połowa okazała się jedną z najbardziej zimowych w ostatnich 20 latach. Pierwszy całodobowy mróz i dwukrotne opady śniegu owocujące powstaniem pokrywy, a także temperatury które spadły z okolic 20 w okolice 5, sprawiły że listopad skazywany na bycie rekordowym okazał się... tylko ciepły. -10,4 stopnia 29 listopada okazało się najniższą listopadową temperaturą od 14 lat.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Marzec 2020, 09:43   

Ten wiatr halny ogólnie utrzymuje się bardziej w kierunku Nowego Sącza i Tarnowa (Tarnów dzięki cieplejszym nocom i trochę wyższym tmaks. może sobie zasłużyć na miano najcieplejszego miasta już wschodniej połowy Polski, bo do Słubic mu jednak daleko). Okolice Katowic czy rejon Krakowa już raczej są "na uboczu"- 2/3 dni tam będzie wyjątkowo ciepło i tyle w sprawie. :-(

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 27 Październik 2020, 23:28   

Zażyłeś trucizny? Nie ma czym się przejmować! Posiadamy najlepszy środek na przeczyszczenie i to za darmo! Wystarczy jedno kliknięcie!

https://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=12690&ndays=15&ano=2018&mes=11&day=13&hora=23&ord=REV&Send=Send

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 27 Październik 2020, 23:54   

Skutkiem ubocznym jest to, że to gówno może się śnić po nocach :-(

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Wysłany: 28 Październik 2020, 17:42   

Pierwsza połowa była wspaniała :jupi:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 28 Październik 2020, 17:56   

LukeDiRT, U Was koszmar, ale na Suwalszczyźnie była udana :-)

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2018-11-15&rodzaj=st&imgwid=354220195&dni=15&ord=asc

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

Odpowiedz do tematu