Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 24 Styczeń 2020, 23:53 Prognozy na I petandę lat 20-tych
Już kilka razy zdarzyło mi się myśleć, jak będą w pogodzie wyglądały lata 20-te. Choć prognoza na całą dekadę sprawiła by mi spory problem, to wizja najbliższych 5 lat nie jest jeszcze najtrudniejsza .
No to się pobawmy
2020
styczeń - ekstremalnie ciepły (no dobra wcześniej nie trafiłem xD)
luty - normalny
marzec - lekko ciepły
kwiecień - ciepły
maj - ekstremalnie ciepły
czerwiec - anomalnie zimny (czyli ok. -1,5K, jakby ktoś bal się roku bez lata )
lipiec - lekko ciepły
sierpień - lekko ciepły
wrzesień - ekstremalnie ciepły
październik - ciepły
listopad - zimny
grudzień - bardzo zimny
Jeśli chodzi o zimy to wydaje mi się, że naprawdę mroźna będzie tylko zima 2021/22. Reszta raczej przeciętna/lekko ciepłe (oczywiście poza obecną) przez podział na chłodniejsze i cieplejsze miesiące. Wydaje mi się, że lato 2021 będzie bardzo gorące (ale nie rekordowe), jak i cały rok i tutaj bym się obawiał o rekord. Jeszcze lato 2024 będzie ciepłe, pozostałe 3 raczej przeciętne nawet chłodnawe. Jeśli chodzi o wiosny to pójdą mocno do góry, raczej wszystkie co najmniej cieple. Jedynie wiosna 2023 może okazać się najchlodniejsza od dekady. Jeśli chodzi o jesienie to też przeważnie ciepłe, jedynie jesień 2023 normalna. Jesienie 2021 i 2022 będą w czołówce najcieplejszych, ale trochę do rekordu im zabraknie.
Raczej wybitnie zimny powinien być tylko styczeń 2022, no i jak na sezon letni czerwiec 2020. Rekordowo ciepły może być rocznik 2021. Najchlodniejszy 2023, będzie raczej około normy 1981-2010.
Ciekawe na ile się sprawdzi ta moja projekcja
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 25 Styczeń 2020, 10:28
2020 - rekordowo ciepły i rekordowo słoneczny
styczeń - ekstremalnie ciepły (miał być anomalnie ciepły, nie do szacowałem )
luty - rekordowo ciepły i rekordowo słoneczny
marzec - rekordowo ciepły i bliski rekordowi usł.
kwiecień - ekstremalnie ciepły
maj - ekstremalnie ciepły
czerwiec - ekstremalnie ciepły
lipiec - rekordowo ciepły, anomalia +8K
sierpień - ekstremalnie ciepły
wrzesień - rekordowo ciepły, odlot jak czerwiec 2019
październik - rekordowo ciepły
listopad - ekstremalnie ciepły
grudzień - anomalnie ciepły
Hmmm, teraz jak patrzę na to chłodnym okiem to chyba rzeczywiście nawaliłem za dużo tych ekstremalnie ciepłych/rekordowych miesięcy Ale jak wymieszać moją "prognozę" z Jacobem to powinien wyjść całkiem prawdopodobny scenariusz pogodowy na ten rok
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
W latach 2020-24 najcieplejszym rokiem będzie 2020 a najchłodniejszym 2024. Rekordy pobiją: rok 2020, luty 2020, marzec 2020, lipiec 2020, wrzesień 2020, październik 2020, styczeń 2021, ponownie październik 2022, listopad 2022 oraz maj 2023.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Styczeń 2020, 10:52
2020
Styczeń - ekstremalnie "ciepły" (sorry, ale jak taka pogoda jak dzisiaj to praktycznie odchylenie tego stycznia, to cudzysłów jest konieczny)
Luty - zimny
Marzec - ekstremalnie zimny
Kwiecień - lekko ciepły
Maj - rekordowo ciepły
Czerwiec - lekko zimny
Lipiec - bardzo ciepły
Sierpień - normalny
Wrzesień - lekko ciepły
Październik - ekstremalnie ciepły
Listopad - ekstremalnie ciepły
Grudzień - anomalnie zimny
2021
Styczeń - bardzo zimny
Luty - normalny
Marzec - lekko zimny
Kwiecień - zimny
Maj - normalny
Czerwiec - anomalnie ciepły, rekord okresu 2001-18, w końcu coś co powstrzyma szaleńczą falę denialistów
Lipiec - bardzo ciepły
Sierpień - rekordowo ciepły, przebicie 1807, ale nieznaczne
Wrzesień - lekko zimny
Październik - ciepły
Listopad - zimny
Grudzień - bardzo zimny
2022
Styczeń - normalny
Luty - lekko ciepły
Marzec - ekstremalnie ciepły (ale spokojnie, tak samo "lochowy", jak w 2019)
Kwiecień - normalny
Maj - lekko ciepły
Czerwiec - anomalnie ciepły
Lipiec - rekordowo ciepły
Sierpień - normalny
Wrzesień - rekordowo ciepły
Październik - ciepły
Listopad - normalny
Grudzień - ekstremalnie zimny, rekord wieku pobity
2023
Styczeń - bardzo zimny
Luty - ekstremalnie zimny
Marzec - zimny
Kwiecień - ekstremalnie ciepły
Maj - rekordowo ciepły, 3 rekord w ciągu 5 lat, ale wciąż bez odlotu
Czerwiec - bardzo ciepły
Lipiec - ciepły
Sierpień - ciepły
Wrzesień - lekko ciepły
Październik - rekordowo ciepły, odlotowy
Listopad - bardzo ciepły
Grudzień - normalny
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 25 Styczeń 2020, 11:02
Ja od siebie jeszcze dodam, że wszystkie pory roku ustanowią nowe rekordy do 1 grudnia 2020 Jeśli chodzi o trendy to bardzo mocno ociepli się styczeń, październik, ruszy lipiec, czerwiec utrzyma formę a stonuje nieco listopad i grudzień oraz sierpień. Kmroz strasznie mroźne zimy+marce widzi
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 25 Styczeń 2020, 11:59
@kmroz masz zupełnie odmienne prognozy ode mnie, moim zdaniem przede wszystkim lata złagodnieją zimy w przewadze powyżej normy, ale niewiele coś jak zima 2017/18. Natomiast twoje lata przerażają, a z kolei zimy coś wręcz w stylu 1985-7 🤪
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Styczeń 2020, 12:28
Ja w chłodne lata (tj poniżej normy 1981-2010) już nie wierzę, bo AGW postępuje, ale i tak jak popatrzysz to widzę więcej miesiący letnich w normie lub poniżej niż w latach 2015-19
A na zimy AGW nie wpływa, co widać po wykresach. Prędzej czy później przyjdzie taka seria jak 2009-13.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum