Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 13 Luty 2020, 17:01 Podsumowanie całego roku 2018
Podsumowanie 2018 roku
- średnia temperatura mies.............8.35 *C (temp.max.+ temp.min./2)
- średnia temperatura max............12.91 *C
- średnia temperatura min.............. 4.9 *C
- najniższa temperatura...............-18.0*C
- najwyższa temperatura...............32.6 *C
- najwyższa temp.min...................20.3*C
- najniższa temp.max..................-10.1 *C
- najniższa średnia dobowa............-4.1*C
- dni z przymrozkami ..................110
- dni z burzą.............................. 109
- dni z opadami śniegu...................61
- największa pokrywa śniegu..........26 cm
- dni z pokrywą śniegu..................71
- dni z mgłą.................................75
- ilość dni bez słońca.....................80
- ilość dni bezchmurnych..............130
- maksymalny poryw wiatru............93.6 km/h
- opad roczny...............................409.5 mm. ( 2017 rok - 1066 mm )
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 13 Luty 2020, 17:54
130 bezchmurnych dni? Zaskakująco dużo.
Jakie do tego kryterium obierasz? Bo ja nie uznaję bezchmurnego dnia nawet wtedy, kiedy przez cały dzień jest kilka małych "Cumulusików" lub kiedy jest cienka warstwa chmur piętra wysokiego.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 13 Luty 2020, 20:24
LukeDiRT napisał/a:
130 bezchmurnych dni? Zaskakująco dużo.
Jakie do tego kryterium obierasz? Bo ja nie uznaję bezchmurnego dnia nawet wtedy, kiedy przez cały dzień jest kilka małych "Cumulusików" lub kiedy jest cienka warstwa chmur piętra wysokiego.
Moje kryterium bezchmurnego dnia jest podobna. Jak dla mnie było to najlepsze lato jakie pamiętam. Zresztą całe pół roku było ładne od kwietnia do września włącznie. Zarazem tego roku było najlepsze usłonecznienie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum