Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Fim dokumentalny o burzach autorstwa Discovery
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 7 Kwiecień 2020, 19:42   Fim dokumentalny o burzach autorstwa Discovery

Niedawno wspominaliśmy to, w jaki sposób kreowały się nasze zainteresowania, a upodobania pogodowe dojrzewały. Pozostając w tym temacie, przeglądając ostatnio YT, znalazłem niemal przypadkowo film, który jeszcze przed wybuchem pasji, pobudził nieco moje zainteresowanie i sprawił, że coraz mniej bałem się tego zjawiska. Płyta z serii "Tropami tajemnic" była kiedyś dołączona do gazety, i w 2008 roku, kiedy kupiliśmy nowy komputer (wcześniej mieliśmy taki z monitorem z d*pą, na którym prawie nic nie szło :mrgreen: ), zacząłem ją często odtwarzać. Tematyka burz bardzo mnie zainteresowała, nawet przez chwilę marzyłem o zostaniu takim naukowcem wystrzeliwującym rakiety do wnętrza chmur burzowych :D Dzięki temu filmowi dużo się dowiedziałem i później przy każdej okazji starałem się błyszczeć wiedzą. Wziąłem tę płytę nawet do szkoły na lekcję o burzach i dostałem 6 za aktywność - lubiłem się wymądrzać na te tematy i dyskutować o burzach ze wszystkimi :lol: .
Dziś oglądam ten film i przypominam sobie te czasy, kiedy budziło się moje zainteresowanie, a ciekawostki przedstawione w scenariuszu tak bardzo mnie zadziwiały i pasjonowały. Nadal uważam to za bardzo dobry dokument. Ciekawy, wielowątkowy i - może przede wszystkim - wypełniony pięknymi zdjęciami błyskawic, dopełniony dyskretną muzyką łączącą się z dźwiękiem grzmotów i ładnymi time-lapsami. Warto obejrzeć.
Kwestie czytane przez lektora znam prawie na pamięć, choć nie oglądałem tego filmu już chyba 10 lat :lol:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Kwiecień 2020, 20:03   

Ja lubię oglądać Kariaka - Sieradzkiego Tropiciela Burz:

Zacząłem od tego, w okolicy drugiej rocznicy:

Ale ma też fajne podsumowania sezonów - 2017 i 2018, 2019 jeszcze nie oglądałem oraz filmy, w których opowiada o mechanizmach np o superkomórce.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 7 Kwiecień 2020, 21:27   

O tak, również bardzo lubię ten kanał. Opowiada to wszystko z pasją i ma dużą wiedzę; wszystko potrafi wyjaśnić. Swego czasu sam myślałem o utworzeniu podobnego kanału albo fanpage'a, ale jakoś nigdy się nie przełamałem, nie wiem czy miałbym czas się tym zajmować, tak aby była to stronka na poziomie, a nie taka, która znudzi się po paru miesiącach aż w końcu każdy łącznie z adminem o niej zapomni. Dobrze że mam to forum, bo już tutaj mogę się fajnie realizować :)

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Kwiecień 2020, 22:00   

Oj, Twoje kanały to bym chętnie obejrzał, pewnie byś nie robił tak rażących błędów jak kolega Kariak (mimo, że widać, że się zna i gada z pasją, to jednak językowo przydałoby mu się trochę poprawić :lol: )

Z filmów Kariaka polecam jeszcze to:

Ehh, i ta muzyka/podkład <3

Właśnie ten filmik mnie w dużej mierze przekonał do kwietnia i maja 2018, że wzrosła moja ocena tych miesięcy w rankingu. Dokładniej zachęcił mnie do obejrzenia skanów radarowych z tych dni. To naprawdę było pełnoprawne lato, a nie jakieś pseudogówno. Zaryzykuje wręcz stwierdzenie, że po maju 2018 już po dziś dzień nie zanotowaliśmy tak eleganckich burz....

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Odpowiedz do tematu