Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: kmroz
16 Kwiecień 2020, 17:26
Czerwiec 1998
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 22:50   Czerwiec 1998

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1998-6-30&rodzaj=st&imgwid=252200120&dni=30&ord=asc

Pierwsze połowa to totalne łajno, a takie wyrobienie ekstremalnej sumy opadów - nie dość, że gwałtowne, to przy okrutnej zimnicy - mnie ani trochę nie interesuje, a rozkład podobny do tego sprzed 2 lat.

Ale druga połowa wg danych solarnych z Kozienic wygląda nieźle: https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1998-6-30&rodzaj=st&imgwid=351210488&dni=30&ord=asc

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 22:52   

Sam nie wiem co sądzić, bo I połowa, to skrajne szmacisko...
Druga już niezła, chociaż solarnie mega niesprawiedliwa...
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1998-06-30&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=30&ord=asc

Mimo dobrej woli jednak negatywna ocena...

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 22:54   

Właśnie wg Kozienic mega sprawiedliwa, chociaż już ostatnio nauczyłem się, że Kozienice (północna Małopolska de facto, nie żadne Mazowsze) to zupełnie co innego niż mój region, podejrzewam, że u mnie nie była taka fajna, jak patrzę na ten przekrój zachmurzenia z Legionowa... :-/

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 11 Grudzień 2020, 12:15   

W Nowym Sączu jest to jeden z najcieplejszych, a przy tym najciekawszych i najbardziej burzowych czerwców. Dopiero niedawno go poznałem i bardzo mnie zaintrygował.
Początek tego czerwca, to trochę gorących dni, ale ze znośną temperaturą i zapewne bardzo udaną burzą, której 4 czerwca towarzyszył niezły opad. W kolejnych dniach ocieplenie nabrało tempa i na chwilę zrobiło się upalnie, jednak naprawdę ciężki był wówczas tylko 7 czerwca, bardzo gorący dzień, w którym temperatura osiągnęła aż 32,7 stopnia, a średnia przekroczyła 25 stopni. Musiało być to doświadczenie dość ciężkie, ale krótkie, bo już następnego dnia upał przerwała burza. Na początku nie było jeszcze dużego przeskoku termicznego, bowiem 10 i 11 czerwca było jeszcze gorąco, a przy tym bardzo burzowo (11 czerwca burza nocna). Po kolejnej silnej burzy 13 czerwca ochłodziło się już wyraźnie i zwłaszcza dzień 14 czerwca był już niestety absurdalnie zimny, zanotowano w nim maksymalnie tylko 14,4 stopnia przy pełnym i bezproduktywnym zachmurzeniu. 16 czerwca rozpoczął się kolejny etap - umiarkowanie ciepły i może niezbyt słoneczny, ale za to deszczowy przy zauważalnej przewadze raczej wysokich temperatur. To nie było to, o co mi chodzi. Wolałbym jednak więcej Słońca albo burz albo choćby wysokich temperatur. Tutaj pogoda chciała zrobić wszystko naraz i w konsekwencji wszystko wyszło jej na pół gwizdka. Dopiero w ostatniej pentadzie wystąpiły dni bardzo cieple i słoneczne, jak również fajna, popołudniowa burza 28 czerwca. To burze były bowiem podstawą tego miesiąca. Zdarzały się często i były dość solidne, obfitujące w deszcz. Opadowo czerwiec 1998 zapisał się bowiem w wysokiej normie, bardzo regularnie wyrabiając 110 mm deszczu.
Paradoksalnie za bardzo udaną uznaję I dekadę - bardzo ciepłą i słoneczną, a przy tym mokrą i często burzową. Później pogoda była już nieco przeorganizowana, ale raczej i tak da się ją lubić, widzę w niej chociażby trochę podobieństwa do czerwca 2020.
Moim zdaniem miesiąc na mały plusik. A z punktu widzenia miłośnika burz - nawet duży. Z pewnością najlepszy miesiąc lata 1998, za którego sprawą to lato okazało się w Nowym Sączu... ciepłe. Czerwiec 1998 roku ze średnią temperaturą 18,2 stopnia, był ówcześnie trzecim czerwcem w historii. Teraz zajmuje już dziewiąte miejsce. Nie było w nim rozdźwięku między średnią TMax a TMin, wszystko w miarę naturalnie się wyrównało i pod każdym względem był to po prostu bardzo ciepły miesiąc. I niezły. Choć w latach 90-tych akurat ten miesiąc często zapisywał się pozytywnie, a przynajmniej neutralnie.

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1998-06-30&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=30&ord=asc

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 11 Grudzień 2020, 13:13   

Jak wynika z danych znalezionych na forum Łowców Burz, bardzo gwałtowne burze wystąpiły w okolicach Tarnowa 11 czerwca, doprowadzając do uszkodzeń wielu domów i dróg, głównym winowajcą był wtedy nawalny opad. Wcześniej gwałtowne nawałnice wystąpiły także 9 czerwca m.in. w Krakowie i Rzeszowie, a 9 czerwca rzekomo bardzo intensywne zjawisko przetoczyło się nad Lublinem. Bardzo duże nagromadzenie gwałtownych burz w krótkim czasie.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 15 Luty 2021, 16:51   

Były fajniejsze epizody, ale krótkie. Tak to słabe sucharzysko z zimną pluchą :roll:

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 19 Luty 2021, 15:38   

Przeraża, zwłaszcza ta pierwsza połowa swym kontrastem. Czemu ta suma opadów musiała trafić na taki chłód??

Od 17.06 wreszcie ludzkie temperatury, ale znowu słabo z opadami...

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1998-6-30&rodzaj=st&imgwid=252200120&dni=30&ord=asc

pawel 
Moderator
fan 1 stycznia 2023

Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 21 Luty 2021, 19:43   

Aż mnie dziwią starania w unikaniu dużego lodu:
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1998-06-30&rodzaj=st&imgwid=249190370&dni=30&ord=asc

Odpowiedz do tematu