Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Kolejna cienizna niestety. Chociaż druga dekada jako pojedynczy byt nawet do przełknięcia. Ale ogólnie to do 20.08 sucho i bardzo ciepło w przewadze, a ostatnia dekada może budzić tylko najgorsze skojarzenia
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 17:52
W Nowym Sączu do 21 sierpnia było nie tyle ciepło, co gorąco Bardzo dużo lampy i suchych dni, choć termicznie naprawdę znośnie, oczywiście poza piekłem z 2-3 sierpnia. Więcej popadało w III dekadzie, która choć zimna, to jednak nie była kompletnie stracona, bo niemal codziennie dostawaliśmy cokolwiek słońca. Po prostu przeszliśmy wtedy już w późnowrześniowe standardy, ale jakimś koszmarem bym tego nie nazwał. Naprawdę straszne było tylko jedno - poranek 29 sierpnia Amplituda tego całkiem niezłego miesiąca letniego wyniosła prawie 39 stopni.
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1998-08-31&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=31&ord=asc
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 17:53
No tak zapomniałem, że ostatnio polubiłeś takie patologie, jak ostatnia dekada tegoż sierpnia (swoją drogą to już przykład najgorszej możliwej opcji latem..........)
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 17:55
kmroz napisał/a:
No tak zapomniałem, że ostatnio polubiłeś takie patologie, jak ostatnia dekada tegoż sierpnia (swoją drogą to już przykład najgorszej możliwej opcji latem..........)
Też uważam, że kiepska, ale reszta miesiąca naprawdę dobra
Dla mnie najgorsza opcja latem to zdecydowanie coś w stylu I połowy sierpnia 2015, chyba że wolisz coś takiego...
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 17:59
Nie tyle go bronię, co stwierdzam że nie był taki zły; w NS podobny był też sierpień 1993, ale gorąca było w nim trochę więcej. Pierwsze dwie dekady poza okropnymi dniami 2 i 3 sierpnia, naprawdę wydają mi się w dużej mierze przyjemne, a że trzecia była jaka była, nie psuje od razu charakteru całego miesiąca. W porównaniu z lipcem 1998 to jest złoto.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum