Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Zapraszam do zagadek literackich. Kto odpowie prawidłowo, zadaje następną zagadkę. W razie braku stuprocentowej pewności prosimy zadającego poprzednią zagadkę o werdykt dotyczący prawidłowości odpowiedzi.
Na początek;
Tak zaczyna się "Wesele" Wyspiańskiego:
Cytat:
SCENA I
Czepiec, Dziennikarz
CZEPIEC
Cóz tam, panie, w polityce?
Chińcyki trzymają się mocno!
DZIENNIKARZ
A, mój miły gospodarzu,
mam przez cały dzień dosyć Chińczyków.
O jakim konflikcie zbrojnym mowa jest w tym dialogu
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 18 Kwiecień 2020, 19:28
Dokładnie tak. Proszę o zagadkę .
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Jeśli to jest za trudne w podpowiedzi podam imię tej postaci.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16300 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Kwiecień 2020, 01:03
Za aspekt golizny podejrzewałbym Witolda Gombrowicza, ale poza Ferdydurke (gdzie pojawiły się wątki erotyczne i groteskowość czy komizm zarówno sytuacji i postaci) i Transatlantykiem nie kojarzę niestety innych utworów tego człowieka. Mogę ograniczyć się do stwierdzenia, że na 99.9% to nie jest żaden z wymienionych przeze mnie utworów, bo to byłoby za proste.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 19 Kwiecień 2020, 09:48
OK Gombrowicz. .A ta naga kobieta to "Albertynka-cud dziewczynka". Tytuł sztuki z łatwością wygooglujesz wpisując tę frazę..
Czekam na wynik tego googlowania.
Wysłany: 20 Kwiecień 2020, 15:07
Twoja kolej, tak to "Operetka". Ja oglądałem ten spektakl w Teatrze Dramatycznym w Warszawie w latach 80-tych. Rolę Albertynki grała Joanna Pacuła. https://pl.wikipedia.org/wiki/Albertynka
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 20 Kwiecień 2020, 15:49
Każdy Polak powinien kojarzyć:
"Mości namiestniku, o to jest pan Powsinoga. – [???] – poprawił szlachcic. – Wszystko jedno! herbu Zerwipludry... – Zerwikaptur – poprawił szlachcic. – Wszystko jedno. Z Psichkiszek. – Z Myszykiszek – poprawił szlachcic. – Wszystko jedno. Nescio, co bym wolał, czy mysie, czy psie kiszki. Ale to pewna, żebym w żadnych mieszkać nie chciał, bo to i osiedzieć się tam nie łatwo, i wychodzić niepolitycznie. Mości panie! – mówił [???] dalej do [???] ukazując Litwina – oto tydzień już piję wino za pieniądze tego szlachcica, któren ma miecz za pasem równie ciężki jak trzos, a trzos równie ciężki jak dowcip. Ale jeślim pił kiedy wino za pieniądze większego cudaka, to pozwolę się nazwać takim kpem, jak ten, co mi wino kupuje"
Dla utrudnienia dałem znaki zapytania w miejscu, gdzie pojawiają się trzy różne nazwiska.
Jakiej powieści to jest fragment, jakiego pisarza oraz - bonusowo - jakie nazwiska powinny być w miejscach znaków zapytania?
Jeśli by było przypadkiem za trudno, to zastąpię znaki zapytania nazwiskami. Wtedy już każdy powinien zgadnąć
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum