Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Maj 2020, 14:27
Pierwszy tydzień to w Nowym Sączu tragedia. Jednocyfrowe TMax , a 7 czerwca maksymalnie 5,9 stopnia, to nie mieści mi się w głowie. Na okolicznych górach śnieg spadł na bank, zresztą może i u mnie padał deszcz ze śniegiem, muszę babci zapytać. Czerwiec, lato 6 stopni w środku dnia i prawdopodobnie marznąca mżawka. Nie potrafię sobie tego wyobrazić, nawet 30 maja 2019 to przy tym lato.
Dwa tygodnie od 14 do 27 czerwca były już super, ale przez tę patologię na początku, jak również słabą końcówkę, ten miesiąc nie zasługuje na litość.
Czerwiec 1962 ze średnią temperaturą 13,8 stopnia jest u mnie wicerekordzistą zimna. Czerwiec 1974 był chłodniejszy tylko o miejsca po przecinku, bo jego średnia w tabelce jest taka sama.
Pierwsza dekada miała średnią chłodnego kwietnia - 8,3 stopnia... Okropieństwo.
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1962-06-30&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=30&ord=asc
Po 1957 roku nie było maja, który miałby tyle jednocyfrowych temperatur maksymalnych, co ten czerwrzec.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Maj 2020, 15:47
Mnie też zbytnio nie ruszają, np. te nieletnie epizodziki z wakacji 2016 kompletnie odpuszczam i nie jestem na nie zły. Tutaj jednak sytuacja doszła do skrajności, nawet nie wiem do czego to porównać. Upał w marcu? No i długość też nie ta, to był bity tydzień potężnych ujemnych anomalii i temperatur niewiele różniących się od tych pod koniec... grudnia 2018 Nigdy później latem nie zdarzyło się nic tak skrajnie zimnego i dłuższego niż jeden dzień.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Kwiecień 2022, 22:11
Ludzie dorastający w tamtych czasach mieli co wspominać: niezwykły miesiąc- raz średnia dobowa wynosiła niewiele powyżej +5 C, z kolei innym razem grubo ponad +20 C. Zazdroszczę jednak obszarom podgórskim i górskim tej pluchy na początku: w Nowym Sączu, a zwłaszcza w Mszanie Dolnej te opady były przepiękne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum