Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Czerwiec 2020, 09:13 Maj 2020 na Mazowszu
Dobiegł końca Maj Czterdziestolecia, więc czas zamieścić tu jego podsumowanie
Był to maj bardzo zimny, przez długi czas niemalże pozbawiony wiosennych nocy. Tmaxy też miał dość niskie (na takiej stacji jak moja, czyli ogrodowej, zawsze tmax będzie wyższy o te 1.5-2.5 stopnia). Tak naprawdę przez pierwsze 23 dni wiele dobrego o nim nie powiem, epizod 10-11.05 był jak na otarcie łez. Przez pierwsze dwie dekady był to także dość pochmurny maj, miał ledwie 140 godzin słońca. Plusem były 3 strefy opadowe (1.05, 5-6.05, 11/12.05), które dały - razem z kilkoma drobnymi konwekcjami - sumę opadów do 23.05 na poziomie 45mm.
Jeszcze na początku trzeciej dekady wystąpiły przymrozki, a średnie dobowe spadły poniżej 10 stopni. Lecz na koniec miało nadejsć nieco lepszego - ostatnia dekada w całości przyniosła 95 godzin słońca, co pozwoliło majowi podnieść się do przeciętnego solarnie. Od nocy 23/24.05 spadki poniżej 5 stopni się skończyły, a średnie dobowe mieściły się w przedziale 12-16 stopni (wcześniej tylko 6 na 23 dni miało średnią powyżej 12 stopni...). No i przeszły 2 ładne strefy opadowe (23/24.05, 30.05), a pomiędzy nimi również kilka drobnych konwekcji. No i co ważne, trzecia dekada maja też zasłużyła na zacny znak cumulusa. Tak naprawdę te ostatnie 8 dni maja to była taka pogodniejsza wersja maja 2015, który - jak wiecie - należy do moich ulubionych.
Ale niestety na obraz całego maja nie ma to zbyt dużego wpływu. Cieszy serducho te 5 stref opadowych (tak naprawdę to tylko one wyrobiły sume, bo konwkecje w tym maju były strasznie lipne jak na porę ciepłą...), ale rozum jednak mówi - to był zły maj. To co najbardziej chyba boli, to totalny brak ciepłych nocy do 23.05, co w połączeniu z kwietniem i marcem, jest podwójnie bolesne. Gdyby to była normalna wiosna (a nie koronawiosna), to prawdopodobnie weekendowe wieczory by ludzie spędzali w lokalach, a nie plenerze....
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Fakt, że ten dużo pogodniejszy od ubiegłorocznego (158 h vs 228 h), ale i 2 razy suchszy (85 mm vs 42 mm). Z resztą jak za ubiegłoroczna wiosna naprawdę nie przepadam to ta w moim mniemaniu była nieporównywalnie gorsza, zdecydowanie najgorsza w wieku . A najgorsze robactwo to kwiecień i 2 połowa marca
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Kopiuje tutaj, bo znając życie jutro znikną te dane na kilka tygodni. Podziękujecie mi później. Przy okazji zachęcam do przeczytania mojego podsumowania i obejrzenia mojej grafiki.
Na wszelki wypadek daje źródło, bo wiem, że ostatnio pan Djaków jest wrażliwy o takie sprawy:
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6958 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 1 Czerwiec 2020, 19:46
Twoja średnia miesięczna u mnie była by lekko ciepła więc nie był u Ciebie taki zimny maj. Ja jedynie miałem troszkę więcej słońca a reszta gorzej wyszło u mnie. Opady połowa co u Ciebie.
Więc nie było tak źle.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16242 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 1 Czerwiec 2020, 20:34
Cytat:
Cieszy serducho te 5 stref opadowych
Strefy opadowe Może gdzieś tam były, ale u nas tylko Isolda dała nieco wilgoci. I tak za mało, przydałyby się "Isoldy-pięcioraczki".. Reszta to jakby "ksiądz pokropił kropidłem". I tak aż dziwne, że co nieco w ogóle rośnie...
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum