Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Bukszpany
Autor Wiadomość
Magia 
Poziom najwyższy

Hobby: Sport
Pomogła: 96 razy
Wysłany: 1 Maj 2020, 14:50   Bukszpany

W Polsce trwa inwazja azjatyckiej ćmy, która niszczy krzewy bukszpanu. Roślina ta nie miała dotąd w Europie groźniejszych szkodników, inwazja ćmy bukszpanowej spowodowała jednak, że na zachodzie zniszczone zostały liczne ogrody historyczne, np. w otoczeniu zamków i pałaców.
Mój bukszpan niestety też niszczeje. Potraktowałam go płynem owadobójczym ale efekt jest kiepski. Czy da się jeszcze uratować taki krzew, czy lepiej wyciać aby nie zaraziły się inne rośliny..?

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 1 Maj 2020, 15:06   

Magio akurat ten okaz na zdjęciu ładnie wygląda. Jeżeli płyn był za mocny i na przykład spalił listki bukszpanu to myślę ,że wystarczy go bardziej przyciąć a do pozostałych krzaków nie ma wspólnego chyba ,że to jakaś choroba.
Na mojej działce mam sporo bukszpanu bo około 150 metrów bieżących. Przyznam szczerze ,że nigdy nie dbałem o bukszpan ani razu nie robiłem oprysków ani nie dokarmiałem a ciąłem bukszpan o dużo za rzadko więc można powiedzieć ,że w ogóle o niego nie dbałem ale jakoś rośnie.

Magia 
Poziom najwyższy

Wysłany: 1 Maj 2020, 23:00   

Janekl napisał/a:
Magio akurat ten okaz na zdjęciu ładnie wygląda.

Tak wiem Janku :) ale miałam problem z wrzuceniem fotki chorego bukszpanu.

Cytat:
Jeżeli płyn był za mocny i na przykład spalił listki bukszpanu to myślę ,że wystarczy go bardziej przyciąć a do pozostałych krzaków nie ma wspólnego chyba ,że to jakaś choroba.
Na mojej działce mam sporo bukszpanu bo około 150 metrów bieżących. Przyznam szczerze ,że nigdy nie dbałem o bukszpan ani razu nie robiłem oprysków ani nie dokarmiałem a ciąłem bukszpan o dużo za rzadko więc można powiedzieć ,że w ogóle o niego nie dbałem ale jakoś rośnie.

Dzisiaj sprawdziłam dokładnie i niestety jest zaatakowany przez małe czarne gąsienice. Oprysk praktycznie nic nie dał bo nadal się ruszają. Czytałam porady na forum ogrodniczym i stwierdzili, że ciężko jest zwalczyć azjatyckie gasienice i najlepiej wyciac i spalić krzak. Troche mi szkoda, ale obawiam się, że zaatakują mi inne rośliny.
Tak wyglądają te gąsiennice tylko sa bardzo małe.

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 3 Maj 2020, 08:07   

Szkoda ,że będzie trzeba wyciąć u siebie tego nie wyobrażam bo bukszpan u mnie rozdziela różne części działki,ale na razie nic się nie działo chyba tylko raz kilka lat temu miałem na bukszpanie mszyce i dosyć mocno młode przyrosty zaatakowały i wtedy tylko raz dałem oprysk i pomogło a tak to ogólnie słabo dbam o bukszpan.

Magia 
Poziom najwyższy

Wysłany: 3 Maj 2020, 19:30   

Janekl napisał/a:
tak to ogólnie słabo dbam o bukszpan.

To podobnie jak ja, wydawało mi się, że nic go nie ruszy i zbyt późno zorientowałam się, że zalągł się tam importowany wandal.. 8-)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 4 Maj 2020, 18:33   

Kiedyś mieliśmy na działce bukszpany, ale wszystkie "diabli wzięli" Teraz na ich miejscu rosną kuliste tuje.
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

Magia 
Poziom najwyższy

Wysłany: 24 Maj 2020, 17:23   

Spryskałam kolejny raz bukszpana innym preparatem i robale zwalczyłam, ale roślina jest w kiepskim stanie.

Magia 
Poziom najwyższy

Wysłany: 6 Sierpień 2020, 22:05   

Pochwale się, że mój bukszpan odzyskuje swój piękny zielony kolor. A już się bałam, że będe musiała go usunąć. Jednak bez wsparcia chemią nie da się utrzymać ogrodu w dobrym stanie.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 6 Sierpień 2020, 22:21   

Magia, Mój ogród nie zna chemii a jednak jest w nim mnóstwo rożnych roślin i większość jest w świetnym stanie ;-)

Odpowiedz do tematu