Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 13 Lipiec 2020, 21:30 Sierpień na Kaszubach.
Sierpień na Kaszubach;
Średnia miesięczna ..............+14,5*C
Średnia maksymalna.............+19,06*C
Średnia minimalna.................+9,94*C
Maksymalna temperatura.......+30,0*C
Minimalna temperatura...........+5,0*C
Maksymalna temp.min...........+15,0*C
Minimalna temp. max............+11,0*C
Dni z upałem..........................1
Dni gorące razem z upałem......3
Dni z temp. poniżej 20,0*C......21
Opad miesięczny....................47,3 mm
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Luty 2021, 15:46
Sierpień 1993
Średnia miesięczna: +17.3 C/+17.5 C
Średnia maksymalna: +23.7 C
Średnia minimalna: +11.3 C
Maksymalna temperatura: +32.9 C
Minimalna temperatura: +3.5 C
Maksymalna temp. min: +16.7 C
Minimalna temp. max: +14.9 C
Dni z upałem: 5
Dni gorące razem z upałem: 14
Dni z temp. poniżej +20.0 C: 8
Opad miesięczny: 32.8 mm
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Maj 2021, 22:06
Faktycznie, malutko... Ale dla mnie gorąc w różnorakiej postaci staje się ostatnio uciążliwy, nawet takie niepozorne dni jak dzisiejszy też mnie zniechęcają.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Maj 2021, 22:10
Dzisiaj jest specyficzny przypadek, bo mamy pierwszy tak gorący dzień w roku. Jesteś nieprzyzwyczajony i dlatego ta pogoda wydaje się lekko uciążliwa. Ale z biegiem czasu będzie lepiej i latem na takie temperatury jak dziś nawet nie zwrócisz uwagi, ponieważ będą prawie codziennością. Tak samo jest z zimnem. Po sobie widzę, że pierwszy taki lodowaty dzień jesienią zawsze mi doskwiera i odczuwalnie wydaje się bardzo nieprzyjemny, a już po jakimś czasie sam czekam na to, aby było zimno, mój organizm jest na to nastawiony
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Wysłany: 10 Maj 2021, 22:16
Jak by były takie amplitudy, to w sumie bym nie narzekał (u mnie od +6 do nawet +28 C, a w dodatku odczuwalnie wydaje się, że jest trochę mniej w ciągu dnia) Ale niestety pewnie podczas wakacji różnice dobowe temp. staną się przeważnie niższe.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Maj 2021, 22:24
Cytat:
Ale niestety pewnie podczas wakacji różnice dobowe temp. staną się przeważnie niższe.
A od jakiej temperatury w nocy odczuwasz już dyskomfort Śpiąc przy otwartym oknie, na ogół w naszym klimacie jest znośnie i noce specjalnie nie dopiekają, jedynie czasami podczas upałów potrafią zmęczyć. Osobiście w tym roku postanowiłem poszukać jakiegoś patentu na gorące noce i postarać się je polubić, może się uda
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum