Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36422 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 23 Lipiec 2020, 10:37 Prognoza modelu ECMWF na 10 dni
Tak się prezentuje prognoza modelu ECMWF na najbliższe 10 dni.
W skrócie, raz cieplej, raz zimniej, nie widać przechylenia szali w żadną stronę.
Biorąc jednak pod uwagę, że w tym wieku zdecydowanie przeważają gorące trzecie dekady lipca, to ta będzie jedną z chłodniejszych. Nie znam średnich na pamięc, ale moim zdaniem ta nadchodząca ma duże szanse zapisać się w piątce najchłodniejszych. A może i w trójce? 2004 i 2011 są na pewno poza zasięgiem, ale co do reszty, to głowy nie dam...
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 23 Lipiec 2020, 11:06
Najnowszy ECMWF prognozuje u mnie dosłownie jeden gorący dzień 29 lipca (wtedy temperatura może dobić nawet do 30-tki), jednak później, na samym finiszu miesiąca uderzy bubu, które mogłoby stanowić skuteczną przeciwwagę. Na tę chwilę spodziewam się najchłodniejszego lipca od 2011, aczkolwiek (mimo że ta III dekada jest przyjemna i tak samo się zapowiada), czuję delikatny niedosyt, bo już miałem ochotę na pierwszy od bardzo dawna lipiec znaczony na niebiesko
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 23 Lipiec 2020, 12:22
Ja podobniejak oni uważam jesienią i w maju; wtedy chcę, aby dało się wykorzystać taki ciepły dzień np. w październiku i zażyć jeszcze trochę słoneczka i wysokiej temperatury bez przeszkód, poczuć jeszcze ostatni raz na sobie lato. Opady i chmury najlepsze są przy ochłodzeniach, bo z jednej strony nic się przez nie nie traci, a ponadto chronią przed przymrozkami, które najchętniej powitałbym dopiero w listopadzie, a w ekstremalnie korzystnej sytuacji jest u mnie potencjał, aby odwlec je nawet do grudnia
A deszcz przy jesiennych ociepleniach nie jest bardziej mokry niż przy ochłodzeniach Z latem się natomiast zupełnie zgadzam, tylko że podkreślam do tego, że opady przy ociepleniach winny być burzałkowate
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36422 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 23 Lipiec 2020, 12:30
Z tym pi*dziernikiem to chyba rzecz, która najbardziej nas dzieli. No sam fakt pojawienia się słońca, najlepiej po deszczowym poranku, to jak najbardziej spoko. Ale 2 rzeczy z pewnością nie chce w tym miesiącu.
1. Wyżowych ociepleń - czyt. amplitudy, brak chmur i wiatru
2. Długich okresów ciepłych i bezopadowych
U mnie to pierwsze było bardziej w 2018, to drugie bardziej w 2019, chociaż w sumie też 2018 dotyczyło
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum