Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Listopad 2020
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 1 Grudzień 2020, 10:57   Listopad 2020

Był to miesiąc ciepły, ale bez szału. Zdarzały się wielokrotnie ładniejsze i cieplejsze listopady na południu Polski.

Dane z mojej stacji pogody z portalu Wunderground:

https://www.wunderground....20-11-1/monthly

Zapraszam do komentowania :-)

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 1 Grudzień 2020, 10:58   

Jakby zamienić sumę uslonecznienie i sumę opadów to bym go lubił
https://meteomodel.pl/aktualne-dane-pomiarowe/?data=2020-11-30&godzina=09&rodzaj=da&wmoid=12250&dni=30&ord=asc

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 1 Grudzień 2020, 15:04   

Łukasz widzę ,że średnia temperatura listopada u mnie była taka sama bo miałem dokładnie 5,525*C ale widzę że maksymalna u mnie niższa ale minimalna u mnie wyższa więc się wyrównało. No chyba ,że z termometru DT-2 tam minimalna średnia była o 0,9*C niższa niż na stacji.

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Grudzień 2020, 15:51   

Taki przeciętny bym powiedział, na plus bym dał mało mroźnych nocy, a na zdecydowany minus totalna jałownia w pogodzie, obwarzanki go ratują zdecydownie.

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Wysłany: 1 Grudzień 2020, 16:31   

Dla mnie ten listopad słabo wychodzi bo chociaż były aż 22 godziny ze słońcem ale to słońce głównie tylko 2 dni słoneczne a właściwie pseudo słońce. Sporo dni z mgłą bo 13 chociaż pamiętam listopady gdy była mgła prawie codziennie przez cały miesiąc.

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 1 Grudzień 2020, 19:37   

Janekl napisał/a:
Łukasz widzę ,że średnia temperatura listopada u mnie była taka sama bo miałem dokładnie 5,525*C

Na moich tabelkach w Excelu tyle wyszło, ale w rzeczywistości średnia temperatura pewnie była niższa. W Excelu często zaokrąglam wartość w górę.

Zobacz jaka była średnia miesięczna temperatura zmierzona na moich stacjach pogodowych na Wunderground:

Gliwice, średnia 5,4 st: https://www.wunderground....20-11-1/monthly
Knurów, średnia 5,1 st: https://www.wunderground....20-11-1/monthly

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Wysłany: 1 Grudzień 2020, 19:57   

Jest niższa ale nie tak wiele chociaż patrzałem na wyliczenie stacji co minutę to wyszło aż prawie 5,7*C a na ogół średnia liczona co minutę czy 10 minut na ogół wychodzi mi niższa a tym razem wyższa. Na DT-2 temperatura minimalna jest niższa od stacji o 0,8*C czyli sporo. Maksymalną na DT-2 nie liczę bo termometr stawiam na nie zacienionym miejscu więc dane byłyby zakłamane a nie mam żadnej odpowiedniej skrzynki aby tam wstawić.

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Grudzień 2020, 20:34   

Janekl, Aż 22h słoneczne? :O To jaka u Ciebie jest norma?

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Wysłany: 2 Grudzień 2020, 08:53   

jorguś napisał/a:
Janekl, Aż 22h słoneczne? :O To jaka u Ciebie jest norma?

Niestety nie wiem jaka jest norma bo ja u siebie mam od kilku lat a na stacji w Kościerzynie nie ma usłonecznienia. W zeszłym roku było jeszcze mniej słońca zresztą prawie każdego roku wyjątkiem był listopad 2018 roku kiedy to było najwięcej słońca bo aż 93 godziny. Ale to był wyjątkowy rodzynek.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Grudzień 2020, 04:04   

Ciepły miesiąc, ale strasznie lichy w kwestii opadów. :cry: Gdyby nie cudowny 4 XI (u mnie spadło ponad 20 mm), to praktycznie powiedziałbym, że jest straszna nędza. Sensowniejsze opady pojawiły się w końcówce, ale nie... nawet jak się śnieży, to powinno więcej lać. :-( U mnie na szczęście 1 powiew zimy nie był szczególnie dotkliwy: spadło 2-3 cm śniegu, czyli jak na standardowy powiew zimy przystało i temp. w ciągu dnia bez większych problemów przekraczały 0 C. ;-) W niżej położonych miejscowościach aglomeracji krakowskiej i też po zachodniej stronie szybciej się topił (w większości miejscowości aglomeracji Krk biały puch w postaci co najwyżej śladowej pozostaje od poniedziałku-wtorku). ;-) Na północnych rubieżach powiatu krakowskiego (mniej więcej na linii Ojców-Jerzmanowice-Gotkowice: obszary 400-450 m. n. p. m) leży od początku tygodnia koło 0.5 cm, w porywach do 1 cm (ale pewnie to zaniknie po dzisiejszym popołudniu). ;-) No nic, rozpisałem się o epizodzie zimowym, a tu ogólnie o listopad się rozchodzi. :-( Nie był to jakiś tragiczny miesiąc, bo przed przymrozkami się chronił długo (ogólnie temp. były przyzwoite- poza bardzo ciepłym początkiem raczej nic szczególnego i w sumie dobrze), nie było całodobowych mgieł. No ale niedobór opadów (na szczęście w tym miesiącu moje okolice były po bardziej neutralnej stronie w tej kwestii, bo miejscami niemalże nic nie padało) bardzo przemawia na niekorzyść tego miesiąca. :cry: Dobry listopad to słota. :cry:

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu