Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16306 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Grudzień 2020, 13:47
Tym razem bardzo chciałbym, by się ta prognoza nie sprawdziła. Zresztą i tak temp. odczuwalne będą znacznie niższe i na N i na S, z uwagi na niżową aurę: opadom ma towarzyszyć mocniejszy wiatr, więc jak widziałem słuszny wpis stąd (chyba Pawła) ocieplenie do przyjemnych należeć raczej nie będzie. Mam nadzieję, że opady doprowadzą do tego, że temp. w ciągu dnia nie będą zbyt wysokie. Było naprawdę trochę okazji w tym grudniu na ciepłe dni, których nie udało się zrealizować z uwagi na uwarunkowania i uważam że tradycji pod kątem tych "niepowodzeń" powinno stać się zadość.
Ja największe różnice widzę między południową Polską a północną mniej więcej w kwietniu (Morze Bałtyckie jest wychłodzone). Od maja do września raczej większe różnice panują między dosłowną bliskością Bałtyku (większe różnice mogą być między np. Ustką a Słupskiem, niż między Słupskiem, a np. Katowicami lub Krakowem).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 20 Grudzień 2020, 14:07
Latem u nas praktycznie nie ma PZ i to też dlatego, choć mimo wszystko wbrew pozorom także i w miesiącach letnich jest średnio cieplej niż np na NE- zwłaszcza w takim sierpniu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16306 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Grudzień 2020, 15:07
To prawda, obecność gór na krańcach południowych jest swego rodzaju barierą dla przepływu bezpośrednich gorących strumieni powietrza z południowego-zachodu lub południa.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 23 Grudzień 2020, 20:49
Teraz model GFS widzi śnieżyce tuż po rozpoczęciu Nowego Roku. Ale tak się zastanawiam, czy to rozdanie ma szansę się sprawdzić? W rejonie Krakowa widzi nawet ponad 10 cm, koło Katowic kilka cm, a w stronę Rzeszowa ledwo co poprószy. Nawet jakby się tak stało, to nie byłbym zbyt szczęśliwy. W końcu w pogodzie powinna być jakaś sprawiedliwość (jak u mnie ma sypać, to niech też w innych regionach tak się dzieje).
Model ECMWF jest bardziej zrównoważony i widzi brak śniegu WSZĘDZIE (czyli szczęście w nieszczęściu).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum