Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 1 Styczeń 2021, 20:51
Przez pełne ulistnienie rozumiesz występowanie liści na drzewach wszystkich gatunków czy pokrycie ich w takim stopniu, że nie było już na nich widać żadnych prześwitów Jeśli to drugie, to u mnie w maj dęby wchodziły z pełnym ulistnieniem tylko w 2018 roku po kwietniu ze średnią TMax 21,7 stopnia. Najczęściej na majówkę były owszem, zielone, ale jeszcze tak młodo, niedojrzale. Z drugiej strony nie pamiętam, żeby na początku maja stały kompletnie łyse, chociaż w Mystkowie (powyżej Nowego Sącza) widziałem takie 29 kwietnia 2017. U mnie, na niższym terenie, miały już trochę listków, ale największy postęp zrobiły od 12 maja, kiedy w kilka dni dopełniły się już do letniej postaci.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 1 Styczeń 2021, 20:53
PiotrNS, Oczywiście mowa tu o takich "przeciętnych" pod tym względem drzewach jak brzozy, klony czy graby. Dęby, zwłaszcza szypułkowe lubią się ociągać i 1 maja w najlepszym przypadku mają jedynie młode ulistnienie
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 1 Styczeń 2021, 20:57
W takim razie u mnie wyglądało to raczej dosyć podobnie, aczkolwiek moim zdaniem w takim 2001 roku jeszcze na początku maja widać było sporo "łysiny", takie zmiany w ulistnieniu trochę zajmują i sądzę że właściwy był 4-5 maja.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 1 Styczeń 2021, 20:57
Za to taka czeremcha zwyczajna bardzo szybko się zieleni, w połowie kwietnia za wyjątkiem 2013 każdego roku ma już pełne ulistnienie a w 2014 to wyobraź sobie 21 MARCA miała małe listki.
Wysłany: 1 Styczeń 2021, 20:59
PiotrNS napisał/a:
W takim razie u mnie wyglądało to raczej dosyć podobnie, aczkolwiek moim zdaniem w takim 2001 roku jeszcze na początku maja widać było sporo "łysiny", takie zmiany w ulistnieniu trochę zajmują i sądzę że właściwy był 4-5 maja.
Słuszna uwaga, powinienem napisać koniec kwietnia i pierwsze dni maja
Wysłany: 1 Styczeń 2021, 21:03
Co do czeremch pełna zgoda, u mnie również potrafią bardzo wcześnie się zazielenić, w 2019 także był to koniec marca.
Jeśli nie chcesz mieć koszmarów, to nie wchodź w ten wątek, ale może pokusisz się o ustalenie, jak ulistniły się drzewa w Hopowie na Kaszubach w 1970 roku
Wysłany: 1 Styczeń 2021, 21:16
PiotrNS, Ogólnie to zapewne w trakcie tego ocieplenia z okolic 10 maja ale jeśli chodzi o późno listniejące, jak słynne dęby szypułkowe to obawiam się, że pełne ulistnienie uzyskały dopiero w czerwcu 😱😨
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum