Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Luty 2021, 11:54
Tak, u mnie styczeń był podobny, tylko ocieplenie 20-24.01. przebiegło u mnie znacznie płyciej (praktycznie wszystkie noce w tym okresie miały ujemny tmin.), ogólnie w całej 3 dekadzie miałem nieco niższe temp. Opadowo zapisał się jako ponadprzeciętny: spadło ponad 40 mm wody. Miesiąc był pochmurny: chmury towarzyszyły nam przez ok. 80-85% czasu. Póki co u mnie suma pokrywy za sezon wynosi 247 cm (więc może to nic szczególnego, ale na tle ostatnich 8 l. naprawdę całkiem dużo).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Luty 2021, 12:30
Łukasz, nie myślałeś żeby w przyszłości dać trochę więcej terminów niż t.max i t.min? Np w dniach takich jak 30.01 bardzo by się przydało, ten kilkugodzinny plus mocno wywindował t.max, a po południu był już wyraźny mróz i dobowa też spadła grubo poniżej 0.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 1 Luty 2021, 13:49
pawel napisał/a:
Jak spojrzeć na średnie - wypisz wymaluj styczeń 2011
Z jednej strony masz rację, bo było sporo podobieństw do stycznia sprzed dekady, ale przynajmniej u mnie to porównanie ma się nijak, bo jednak w 2011 rok weszliśmy z 30 centymetrowa pokrywą, która utrzymała się do połowy miesiąca, a styczeń 2021 chyba wszędzie zaczynał od 0.
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 1 Luty 2021, 13:53
Paweł średnią miesięczną masz dokładnie taką samą jak ja ale średnie max. i min. całkiem inne. Co do pokrywy to faktycznie ładna. A ile dni z ciągłą całodobową pokrywą śnieżną ?
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 1 Luty 2021, 16:56
jorguś napisał/a:
Łukasz, nie myślałeś żeby w przyszłości dać trochę więcej terminów niż t.max i t.min? Np w dniach takich jak 30.01 bardzo by się przydało, ten kilkugodzinny plus mocno wywindował t.max, a po południu był już wyraźny mróz i dobowa też spadła grubo poniżej 0.
Zastanawiałem się, ale czy jest tego sens Bym musiał wszystkie tabelki od 2005 roku "zmodernizować". A dokładniejsze dane co do średniej dobowej temperatury są z pewnością na portalu Wunderground z mojej stacji pogody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum