Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Luty 2021, 10:47
Tak wyglądał styczeń 2021 na mojej prywatnej amatorskiej stacji. Od pewnego czasu mi zaczęła pokazywać ciśnienie rzeczywiste a nie MSLP, a nie chce mi się już tego kalibrować, to sobie zrobiłem nową tabelkę z prawej strony (nazwałem ją ciśnienie rzeczywiste, chociaż tak naprawdę to właśnie jest ciśnienie standaryzowane do poziomu morza XDDD)
Opady są zapisywane tak jak pokazywała stacja, czyli śnieg został zanotowany dopiero po stopieniu. I chyba się w całości jeszcze nie stopił, także realna suma opadów za styczeń jest ciut wyższa, ale no niestety z tym ciężko coś zrobić mając tak tanią amatorską stację.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6957 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 1 Luty 2021, 13:43
Widzę ,że temperatura dosyć podobna do mojej opadowo również. Szkoda ,że nie napisałeś ile dni z ciągłą całodobową pokrywą śnieżną oraz jaka najwyższa pokrywa śnieżna.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 6 Marzec 2021, 23:25
Sorry że dopiero teraz odpisuje, jakoś zgubiłem ten wątek. Co do pokrywy śnieżnej to wyglądało to tak (opiszę tylko te dni w których coś się działo w tym kontekście)
7.01 - ładna konwekcja śnieżna koło południa, lekko zabieliło dachy
8.01 - resztki trzymały na dachu
9.01 -j.w. , do tego wieczorem spadł 1cm świeżego mokrego śniegu
10.01 - w ciągu dnia mimo temepratury koło 0 stopni trwała pokrywa stajała, pozostały płaty w niektórych miejscach (w tym takim specyficznym miejscu w ogrodzie, które trzymało pokrywę do pierwszych dni marca)
11.01 - trzymały płaty
12.01 - w ciągu dnia płaty, wieczorem sypnęło 5cm świeżego śniegu
13.01 - pokrywa koło 5cm
14.01 - pokrywa koło 5cm, lekko prószyło, ale wiele to nie zmieniło
15.01 - spadło trochę śniegu, na oko ze 2 cm
16.01 - pokrywa koło 6-7cm, po południu przeszła konwekcja z zamiecią, trochę zasp się zrobiło, ale takiej pełnej pokrywy maks 3-4 cm przybyło
17.01 - pokrywa koło 10cm, prószyło lekko
18.01 - pokrywa koło 10cm
19.01 - pokrywa koło 10cm, w ciągu dnia przybyło około 3-5 cm w związku z licznymi śnieżycami z konwekcji
20.01 - pokrywa koło 15cm
21.01 - ostatni dzień trwałej pokrywy, w ciągu dnia się mocno topiło
22.01 - tego dnia już sporo śniegu ubyło, ale w płatach zostało miejscami nadal koło 5cm
23.01 - w zacienionych miejscach, parkach, z dali od działania soli trzymał śnieg (w tym w ogrodzie), poza tym już było w większości roztopione
24.01 - deszcz stopił już do reszty, nie licząc specyficznych miejsc, gdzie lubią płaty trzymać (w tym to miejsce w ogrodzie o którym mówiłem wyżej)
25.01 - rano płaty, po południu spadły jakieś 2cm świeżego puchu
26.01 - w ciągu dnia większość się stopiła, zostały tylko stare płaty
27.01 - rankiem spadła symboliczna świeża warstwa, która szybko zwietnamkowała, zostały płaty
28.01 - rano płaty, w ciągu dnia przeszły konwekcje i zabieliły 2cm
29.01 - trzymały 2cm (w mieście, gdzie wtedy byłem też już była stała pokrywa)
30.01 - cały dzień prószyło, nad ranem, a potem wieczorem mocniej sypnęło, spadło koło 10cm śniegu
31.01 - leżało około 12cm skrzypiącego śniegu
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum