Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 26 razy Wiek: 28 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5461 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 6 Marzec 2021, 11:07 Dodatnie NAO i blokada
Oto przyczyna widzenia przez modele dodatniego NAO przy jednoczesnej blokadzie na kontynencie(sytuacja prognozowana na 10 marca - jednocześnie NAO ma się zbliżyć do +1):
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16315 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Marzec 2021, 13:01
Niektóre osoby twierdzą, że ruszy cyrkulacja strefowa. Smogu oczywiście nie przewieje, bo on zawsze był, jest i będzie naturalnym zjawiskiem, zwłaszcza w dużych aglomeracjach, ale powietrze ogólnie będzie czystsze, a w dodatku jeśli wiatr będzie stabilnie mocny/silny całodobowo, to pojawią się też mniejsze amplitudy dobowe. Sam od siebie mam nadzieję, że temp. będą dość stabilne, tzn. unikniemy takiej sytuacji, że jednego dnia jest sobie temp. w okolicach 0 C (w szczycie, w najcieplejszym momencie), a 2-3 dni później >+15 C (które przyjmę chętnie regularnie od ok. 30 marca). Ja chciałbym jak najwięcej złotego środka co do tmaks. (u mnie od początku marca wyglądają tak: 6, 12, 16, 12, 2, 4). W dodatku z opadami prognozy nie wyglądają zbyt optymistycznie, do tej pory wystąpiły tylko przy ochłodzeniach. Na razie u mnie za marzec stan wynosi 7-8 mm, więc niewiele , ale pewnie znajdą się miejsca, gdzie w ogóle ani kropla czy ani płatek nie spadły od tygodnia.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum