Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16314 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Kwiecień 2021, 10:08
Co tu pisać, tegoroczny kwiecień jest tylko marną atrapą tego miesiąca. Co z tego, że pojawiają się opady, jak wówczas temp. jest sprowadzana do rangi przedwiośnia, niektóre osoby nawet zaczęły robić sobie "konkursy", czy średnia dobowa temp. wyniesie poniżej 0 C w ich miejscach zamieszkania (przymrozki i tak się pojawiają, więc nie wiem, czy tu też nie jest gorzej niż w kwietniu rok temu), obłęd... Obecna pogoda z pewnością wpłynie na brak suszy (obecnie), ale nie wiem, czy jak się kiedyś konkretniej ociepli, to ten problem i tak się pojawi? Na razie flora jest ładnie izolowana, ale nie oznacza to bynajmniej jej rozwoju. Miłośnicy 2 pór roku pewnie są zadowoleni, bo w końcu po co im takie "nudne" pory roku jak prawdziwa wiosna czy prawdziwa jesień... Dla mnie zimny/chłodny maj jednak raczej będzie wiosną (chyba, że będzie składał się z 2 skrajnych okresów), a zimny kwiecień... przedwiośniem. Na marcu mi tak nie zależy, nawet wolę jak jest chłodniejszy, niż jak ma miejsce cały czas pochód wiosenny (on akurat może się ograniczyć do końcówki, po rozpoczęciu nowej astronomicznej pory roku), natomiast przez lwią część czasu mogą występować temp. jak w ostatnie dni (wtorek-czwartek).
Z 2 strony istnieje większe prawdopodobieństwo, że następne (oczywiście nie wszystkie, pewnie będą zdarzać się niestety co jakiś czas wyjątki) kwietnie nie będą tak kaprysić z temp. jak obecny.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 10 Kwiecień 2021, 10:16, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Meteorologia Pomógł: 26 razy Wiek: 28 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5461 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 10 Kwiecień 2021, 10:15
Bartek617 napisał/a:
niektóre osoby nawet zaczęły robić sobie "konkursy", czy średnia dobowa temp. wyniesie poniżej 0 C w ich miejscach zamieszkania
U mnie to wręcz można zrobić konkurs, czy Tmax wyniesie poniżej 0°C. Ponadto takie opóźnienie aktywności rośliń na dłuższą metę wydłuży okres z potencjałem na skrajnie niską wilgotność.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16314 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Kwiecień 2021, 11:44
Dokładnie tak, kto wie, czy paradoksalnie kłopoty z posuchą/suszą nie będą i tak duże, więc bździnowaty i zimny kwiecień może być tylko zmyłką, która po drodze wiele osób przygnębi (te które mają większe oczekiwania co do temp. i pogody).
Zazdrościć nie ma czego, to nie jest pogoda typowa dla kwietnia (tylko dla okresu listopad-marzec), po mojemu powinno się zazdrościć na tym etapie stopni (C) na termometrze, a nie pokrywy śnieżnej.
Chciałbym bardzo, by się okazało, że pokrywy śnieżnej z tego nie będzie... Opady mieszane, a nawet stałe, zgoda pojawić się mogą, już w zasadzie nie ma nic do stracenia, z uwagi na nieudany początek. Ale po co ta zmiana widoków? Ze swojej strony żałuję, że takie prognozy nie pojawiały się w marcu (poza końcówką)... Najbardziej niezwykłe jest to, że niektóre osoby twierdzą, że to nie jest niż z południa, tylko front zafalowany czy coś takiego...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 10 Kwiecień 2021, 15:28
Ogólnie mamy pecha ostatnio... Dla synoptyków jest to jeszcze wciąż "być może" niż sprawa pewna (w końcu niże z południa mogą zachować się inaczej w rzeczywistości), ale widząc jaki ten miesiąc jest ogółem złośliwy, nie zdziwiłbym się szczególnie, gdyby ta wizja się sprawdziła. Gdyby było kilka C więcej, to brałbym takie opady w ciemno..., zwłaszcza że byłoby bliżej norm i opady byłyby bez wątpienia jednorodne i ogólnie ciekłe (całodobowe 0-5 C to wielka ujemna anomalia temp. w kwietniu).
Temp. wyglądają przeważnie póki co tak w tym roku, jak mi się wydawało jako gówniarzowi: brak opadów oraz pogodne/bezchmurne niebo równa się automatycznie ciepło, a pojawienie się chmur i opadów to od razu kilka-kilkanaście C mniej: chłody/zimnice.
Hobby: Inne Pomógł: 6 razy Wiek: 29 Dołączył: 10 Sty 2021 Posty: 545 Miejsce zamieszkania: Gdańsk/Toruń
Wysłany: 10 Kwiecień 2021, 21:28
Jeżeli dzisiejsze prognozy wg. Twoja Pogoda (nie znam się na tych wszystkich modelach) miałyby się spełnić, to czeka nas kwiecień gorszy niż w 1980 roku
Nie tylko widać aby temperatura doszła do 20 stopni, ale ciężko będzie też z przekroczeniem chociażby tych 10 stopni powyżej zera, a na wschodzie kraju mają pojawić się opady śniegu.
I pomyśleć że 3 lata temu była sobie letnia aura. Pogoda potrafi zaskakiwać i to ostro. Oby maj przyniósł stabilne ciepło z regularnymi opadami i burzami.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Kwiecień 2021, 21:58
FKK, mnie do niedawna 20 centymetrów pokrywy śnieżnej w kwietniu 1968 roku albo cały tydzień śniegu w kwietniu 1995 wydawał się czymś niesamowitym. Myślałem, że coś takiego się już nie zdarzy, a tu możemy właśnie stać na progu podobnego wydarzenia. I z jednej strony mnie to przeraża, a z drugiej - okropnie fascynuje...
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum