Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Maj 2021, 13:34
Pas suchy i gorący w pierwszej wersji trochę wgłąb Polski wszedł, jak tak patrzę na mapy (chyba że to błąd w modelowaniu).
Ja sam od siebie myślę, że czeka nas raczej lato chłodne i raczej wilgotne/mokre, ale z kilkoma krótkotrwałymi i naprawdę mocnymi strzałami gorąca (które sprawią po drodze w dużej mierze, że usłonecznienie wypadnie jako niezłe, ale bez szału, bo w końcu słońce staje się niczym innym jak siłą napędową do wzrostu temp., trudno doświadczyć w trakcie lata dnia zarówno chłodnego i ładnego, tj. z mniejszym zachmurzeniem): mimo że miesiące mogą zapisać się poniżej normy termicznej (nowej przynajmniej), to jednak abs. tmaks. prawdopodobnie osiągną najciemniejszy odcień bordu, niewykluczone będą konkretne przekroczenia +40 C (noce jednak dużo, dużo chłodniejsze).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11993 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 17 Maj 2021, 13:03
Patrząc na tę prognozę, można wywnioskować, że z biegiem tygodni będzie coraz bardziej gorąco i słoneczne (z apogeum ciepła w III dekadzie lipca), aż nagle w drugiej połowie sierpnia nadejdą deszcze i chłody. Czyli lato może być podobne do tego z 2014 roku, mimo iż sytuacja baryczna będzie zupełnie inna.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 17 Maj 2021, 13:06
Ja na szczęście ostatnio połączenie deszczów i chłodów w 2 połowie sierpnia to miałem chyba w 1998. Epizodycznie jeszcze pod koniec sierpniow 2006 i 2010, ale i tak nie da się tego porównać do końcówek PRL-owskich lat
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 17 Maj 2021, 13:26
W 2020 było dość parno, kilka dni lekko pod kreską chyba było, ale do PRL wciąż daleko, a w 2014 było rześko i pogodnie, najwyżej kilka drobnych mzawek przeszło, ale to głównie noce zaniżały anomalię, podobnie jak rok wcześniej
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 17 Maj 2021, 14:40
W 2014 u mnie jedyny bardziej deszczowy okres to 24-28.08, z czego dni 24.08 i 26.08 to faktycznie ciemnica i plucha, reszta to po prostu chłodna dynamika.
Poza tym w "chłodnej" części sierpnia 2014 - czyli od 14 do 31.08 - praktycznie nie padało. W ciepłej części było kilka zajebistych burz.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum