Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12293 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 16 Maj 2021, 21:43 Starlinki 16 maja 2021
Dzisiejszej nocy mamy okazję obserwować wyjątkowo spektakularne przeloty "kosmicznych pociągów", satelitów Elona Muska. Wystrzelone dziś w nocy satelity znajdują się w dużym skupieniu, a ich szyki widoczne są jako świetlane smugi.
Te zdjęcia wykonałem dziś pod nowosądeckim niebem w godzinach 22:08-22:15. W pierwszej chwili myślałem, że te Starlinki to smuga lotnicza - dopiero po chwili ukazały się w całej okazałości jako jasne, świetliste punkty. Przelot trwał długo, a mgła nie przeszkodziła w obserwacji. Na kolejne tak bliskie Starlinki zapraszam o 23:34
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12293 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 16 Maj 2021, 22:57
Miło mi, że zdjęcia się podobają A Starlinki polecam kiedyś pooglądać, bardzo przyjemnie się je obserwuje i łatwo jest je zauważyć. Ja dzisiaj już żadnych nie zobaczę, bo mgła zakryła mi całe niebo - tym bardziej cieszę się z tego, że te wczesne obserwacje tak mi się powiodły
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36348 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 19 Maj 2021, 21:01
Na zdjęciu to wygląda jak spadająca gwiazda w sumie, ale jak rozumiem, przy patrzeniu "na żywo" wygląda to zupełnie inaczej (ta "smuga" nie trwa sekundę, tylko znacznie dłużej). Szczerze do niedawna nie miałem pojęcia o istnieniu czegoś takiego, nawet jak ktoś wspominał słowo "starlinki", to myślałem, że to jakiś naturalny gwiazdozbiór Dopiero Twój opis zmienił moją wiedzę w tym temacie
Wysłany: 19 Maj 2021, 21:40
pawel napisał/a:
O ile się można spytać - przy jakim czasie naświetlania były pstrykane foty, bo widać kropki będące oznaką przegrzewania się matrycy
Pierwsze zdjęcie było naświetlane 15 sekund, zaś dwa kolejne 9 sekund - wszystkie z ISO 800
Na takim czasie naświetlania przesuwające się kropki wyglądają właśnie tak "meteoropodobnie", ale uwiecznić chwilę bez dłuższego naświetlania byłoby w ich przypadku trudno, bo generalnie gwiazdy i ciała niebieskie fotografuje się przez dłuższą chwilę, aby zebrać więcej światła z nieba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum