Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
To u mnie się trzyma, 20 stopni i wspaniała widoczność nieba, gazowe olbrzymy pięknie świecą Jutro na to spokojne niebo wrócą błyskawice, a ziemię zmoczy ulewa. Fajnie, ale jednak odczuwam żal z powodu pobicia rekordu temperatury. Zasłużył, no ale gdzie to wyhamowanie Globcia latem i łagodniejszy rok?
Ja też chciałem popatrzeć na Jowisza i Saturna, ale o 22:30 jeszcze ich nie widziałem A potem położyłem się spać, bo byłem zmęczony.
No cóż, może w drugiej połowie sierpnia zacznę obserwacje gazowych olbrzymów, gdyż wtedy będą widoczne o bardziej ludzkiej porze.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16244 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 12:04
Wy będziecie mieć dużą szansę zaobserwować te kometę, ja znacznie mniejszą (wiek).
Cytat:
Według szacunków badaczy C/2014 UN271 znajdzie się najbliżej Ziemi w okolicach 2031 roku, kiedy wejdzie w orbitę Saturna. Wtedy pod wpływem promieniowania słonecznego zacznie się topić i parować, co poskutkuje stworzeniem pięknego warkocza niespotykanych dotąd rozmiarów. Może się więc okazać, że będzie to najbardziej spektakularna kometa, jaką kiedykolwiek zobaczymy.
Więcej: https://stylzycia.radiozet.pl/Magia/Astronomia/Przez-Uklad-Sloneczny-pedzi-gigantyczna-kometa-Leci-w-nasza-strone-34048
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 12:54
Na razie nie wiadomo, czy ta kometa nie okaże się takim samym niewypałem jak kometa ICON, która miała zdominować niebo na przełomie 2013 i 2014 roku. Ale na pewno trzymam kciuki za nią i za Ciebie, abyś mógł ją zaobserwować
Łukasz, ja wczoraj obserwowałem Jowisza i Saturna między godziną 23 a północą. Nastawiałem się na trochę dłuższe obserwacje, ale niestety chmury zaczęły napływać szybciej niż przewidywały prognozy. Seeing był jednak bardzo dobry i muszę przyznać, że tak dobrego Jowisza nie widziałem od maja 2018, a Saturna może i dłużej. Chyba nigdy przerwy w pierścieniach nie były tak wyraziste. Szkoda że nie trafiłem na tranzyt któregoś z księżyców galileuszowych na tle planety, ale i tak bardzo ładnie wyglądało bliskie złączenie Europy i Io.
PS. Mam do Ciebie pytanie. Obserwując planety i niektóre bardzo jasne gwiazdy, widzę wokół nich jasną poświatę w okularze, co osłabia kontrast obiektu względem tła. Jak myślisz, z czego wynika ta wada? Kolimacja była dobra, z okularami też jest raczej wszystko w porządku, a lustro wtórne niedawno oczyściłem. Myślisz że może to być znak, że powinienem umyć lustro główne Pewnie w końcu trzeba to zrobić, a z drugiej strony jakoś boję się brać za to samemu - w końcu to serce teleskopu.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 17:25
PiotrNS napisał/a:
Mam do Ciebie pytanie. Obserwując planety i niektóre bardzo jasne gwiazdy, widzę wokół nich jasną poświatę w okularze, co osłabia kontrast obiektu względem tła. Jak myślisz, z czego wynika ta wada? Kolimacja była dobra, z okularami też jest raczej wszystko w porządku, a lustro wtórne niedawno oczyściłem. Myślisz że może to być znak, że powinienem umyć lustro główne Pewnie w końcu trzeba to zrobić, a z drugiej strony jakoś boję się brać za to samemu - w końcu to serce teleskopu.
Nie wiem, ja akurat nie mam takiego problemu - może dlatego, że mój teleskop jest nowy
Wokół gwiazd widzę tylko dwie krzyżujące się w środku gwiazdy linie, ale to raczej normalne - podobny efekt można zobaczyć na zdjęciach z Wikipedii jest np. tutaj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Close-up_of_Sirius.jpg
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 14 Sierpień 2021, 05:50
Wczoraj obserwowałem Jowisza i Saturna (ale na innej stronie nieba niż planowałem wcześniej). Chciałem też zobaczyć Galaktykę Andromedy, ale niestety, nic z tego nie wyszło...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum