Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Obserwacje astronomiczne
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 06:47   Obserwacje astronomiczne

Piotr napisał w innym temacie:

PiotrNS napisał/a:
To u mnie się trzyma, 20 stopni i wspaniała widoczność nieba, gazowe olbrzymy pięknie świecą :) Jutro na to spokojne niebo wrócą błyskawice, a ziemię zmoczy ulewa. Fajnie, ale jednak odczuwam żal z powodu pobicia rekordu temperatury. Zasłużył, no ale gdzie to wyhamowanie Globcia latem i łagodniejszy rok?

Ja też chciałem popatrzeć na Jowisza i Saturna, ale o 22:30 jeszcze ich nie widziałem :evil: A potem położyłem się spać, bo byłem zmęczony.
No cóż, może w drugiej połowie sierpnia zacznę obserwacje gazowych olbrzymów, gdyż wtedy będą widoczne o bardziej ludzkiej porze.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 12:04   

Wy będziecie mieć dużą szansę zaobserwować te kometę, ja znacznie mniejszą (wiek). :cry:
Cytat:
Według szacunków badaczy C/2014 UN271 znajdzie się najbliżej Ziemi w okolicach 2031 roku, kiedy wejdzie w orbitę Saturna. Wtedy pod wpływem promieniowania słonecznego zacznie się topić i parować, co poskutkuje stworzeniem pięknego warkocza niespotykanych dotąd rozmiarów. Może się więc okazać, że będzie to najbardziej spektakularna kometa, jaką kiedykolwiek zobaczymy.
Więcej: https://stylzycia.radiozet.pl/Magia/Astronomia/Przez-Uklad-Sloneczny-pedzi-gigantyczna-kometa-Leci-w-nasza-strone-34048
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 12:54   

Na razie nie wiadomo, czy ta kometa nie okaże się takim samym niewypałem jak kometa ICON, która miała zdominować niebo na przełomie 2013 i 2014 roku. Ale na pewno trzymam kciuki za nią i za Ciebie, abyś mógł ją zaobserwować :ok:

Łukasz, ja wczoraj obserwowałem Jowisza i Saturna między godziną 23 a północą. Nastawiałem się na trochę dłuższe obserwacje, ale niestety chmury zaczęły napływać szybciej niż przewidywały prognozy. Seeing był jednak bardzo dobry i muszę przyznać, że tak dobrego Jowisza nie widziałem od maja 2018, a Saturna może i dłużej. Chyba nigdy przerwy w pierścieniach nie były tak wyraziste. Szkoda że nie trafiłem na tranzyt któregoś z księżyców galileuszowych na tle planety, ale i tak bardzo ładnie wyglądało bliskie złączenie Europy i Io.

PS. Mam do Ciebie pytanie. Obserwując planety i niektóre bardzo jasne gwiazdy, widzę wokół nich jasną poświatę w okularze, co osłabia kontrast obiektu względem tła. Jak myślisz, z czego wynika ta wada? Kolimacja była dobra, z okularami też jest raczej wszystko w porządku, a lustro wtórne niedawno oczyściłem. Myślisz że może to być znak, że powinienem umyć lustro główne :?: Pewnie w końcu trzeba to zrobić, a z drugiej strony jakoś boję się brać za to samemu - w końcu to serce teleskopu.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Wysłany: 31 Lipiec 2021, 17:25   

PiotrNS napisał/a:
Mam do Ciebie pytanie. Obserwując planety i niektóre bardzo jasne gwiazdy, widzę wokół nich jasną poświatę w okularze, co osłabia kontrast obiektu względem tła. Jak myślisz, z czego wynika ta wada? Kolimacja była dobra, z okularami też jest raczej wszystko w porządku, a lustro wtórne niedawno oczyściłem. Myślisz że może to być znak, że powinienem umyć lustro główne :?: Pewnie w końcu trzeba to zrobić, a z drugiej strony jakoś boję się brać za to samemu - w końcu to serce teleskopu.

Nie wiem, ja akurat nie mam takiego problemu - może dlatego, że mój teleskop jest nowy ;-)
Wokół gwiazd widzę tylko dwie krzyżujące się w środku gwiazdy linie, ale to raczej normalne - podobny efekt można zobaczyć na zdjęciach z Wikipedii jest np. tutaj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Close-up_of_Sirius.jpg

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Wysłany: 14 Sierpień 2021, 05:50   

Wczoraj obserwowałem Jowisza i Saturna (ale na innej stronie nieba niż planowałem wcześniej). Chciałem też zobaczyć Galaktykę Andromedy, ale niestety, nic z tego nie wyszło...

Odpowiedz do tematu