Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Listopad 2021, 22:36 Ile powiatów wymienisz?
Po quizie, w którym zadaniem jest wypisanie nazw jak największej ilości krajów świata, przenosimy się na rodzime, polskie podwórko Tym razem staramy się przywołać w pamięci jak najwięcej powiatów i miast na prawach powiatu, o jakich wiemy. Na wykonanie zadania jest pół godziny, ale paradoksalnie nie jest to wcale tak dużo. Ze swojej próby jestem zadowolony, ale zarazem nieco wstydzę się kilku brakujących powiatów, np. węgrowskiego, który był wspominany w forumowych dyskusjach.
Uwaga Dużym utrudnieniem jest odmiana niektórych nazw. Umówmy się zatem, że jeśli pamiętamy o jakimś mieście powiatowym, ale nie wchodzi nam utworzony od niego przymiotnik, można to sprawdzić w Internecie. Przykładowo - jest Kościerzyna, ale powiat nie nazywa się powiatem kościerzyńskim, ale kościerskim. Są także powiaty dwuczłonowe, m.in. PCT, RRS i SBI. Uważajcie na nie. Bądźcie też czujni, bo niektóre miasta wydają się być miastami powiatowymi, a nimi nie są - ja np. usiłowałem wpisać powiat terespolski Zaskoczyło mnie za to, że miastem powiatowym jest Golub Dobrzyń - jego nazwę wpisałem prawie na samym końcu, kiedy już nie miałem pomysłu i szukałem czegoś w desperacji.
Jak dobrze od małego spoglądać na mapę
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Ostatnio zmieniony przez PiotrNS 15 Listopad 2021, 23:14, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36417 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Listopad 2021, 23:33
Ogólnie mały protop, można po prostu wpisywać nazwy miast powiatowych, a nie "przymiotniki" określające nazwę powiatu. Też działa i dużo łatwiej, nie trzeba kombniować nad dziwnymi nazwami jak "kościerski"
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Listopad 2021, 23:38
Właśnie nie działa. Tylko w przypadku miast na prawach powiatu nazwa miasta "przechodzi", np. Radom, ale i tak musisz wpisać jeszcze nazwę powiatu (w tym przykładzie radomskiego), żeby mieć komplet nazw związanych z tym miejscem na mapie.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36417 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Listopad 2021, 23:55
Mi przechodzi bez problemu, może to zależy od przeglądarki. Wpisałem np Pułtusk i od razu zalicza mi powiat pułtuski (mimo, że to wypizdów, a nie miasto na prawach powiatu xd). Jak na razie po nieco ponad 30 minut mam 284/380 i przyznam, że do wielu opcji nie mam pomysłu, więc tutaj chyba Cię nie pobije.
Wysłany: 15 Listopad 2021, 23:59
Dopiero teraz sobie przypomniałem o ŁOWICZU, co za wstyd że tak późno (swoją drogą tu jak zawsze uznało po nazwie miasta powiatowego, serio nie wiem czemu u Ciebie było inaczej xd)
Wysłany: 16 Listopad 2021, 00:36
No to quiz ukończony z wynikiem 332/380. W ostatniej chwili sobie przypomniałem wiele mało znanych miejscowości jak Żnin, Śrem, Środa Wielkopolska czy Środa Śląska itd. itp.
Z rzeczy które mi się nie udało, za największy wstyd uważam pominięcie
-Cieszyna
-Działdowa
-Głogowa
-Gołdapi (co ze mnie za pogodowiec xd)
-Kępna
-Kluczborka
-Rudy Śląskiej (słynny pan co na narty w czasie pandemii jeździł stamtąd pochodzi)
-Stalowej Woli
-Stargardu Szczecińskiego
-Sztumu
-powiatu tatrzańskiego
-Wrześni
Natomiast o istnieniu kilku powiatów (i ich miast) to się wręcz... dowiedziałem...
-pow. chodzieski
-pow. czarnkowsko-trzcianecki
-pow. dzierżoniowski
-pow. górowski
-pow. gryficki (kojarzyłem, że jest tam coś z gryf- oprócz Gryfina, lecz nie umiałem skojarzyć co...)
-pow. kazimierski (i to w świętokrzyskim, województwie, które myślałem że mam obcykane tip top )
-pow. lubański
-pow. łobeski
-pow. międzychodzki
-pow. międyrzecki (kojarzę Międzyrzec Podlaski w woj. lubelskim, ale on miastem powiatowym jest, innego Międzyrzeca nie znałem)
-pow. myśliborski
-pow. ostrzeszowski
-pow. pleszewski
-pow. proszowicki (małopolskie myślałem, że też znam na pamięć xd)
-pow. sępoleński (jak wyżej, kujawsko-pomorskie też myślałem, że znam na pamięć)
-pow. strzelecko-drezdenecki
-pow. strzeliński
-pow. sulęciński (kojarzyłem Sulechów, ale Sulęcina nie)
-pow. wąbrzeski
-pow. wągrowiecki
-pow. ząbkowicki
-pow. złotowski
Także większość braków punktów to efekt raczej realnej... niewiedzy, a nie sklerozy xd
Nawet Warszawa jest takim powiatem o Siedlcach nie wspominając
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 16 Listopad 2021, 21:01
Sam podchodząc do tej geograficznej zabawy za pierwszym razem pomyślałem najpierw o miastach o statusie na prawach powiatu, przez co przynajmniej tutaj praktycznie nic nie uszło mojej uwadze. Niestety jednak mało znałem nazwy powiatów (chociaż jakby mi podano nazwę miast od której nazwy jest przymiotnik pełniący funkcję powiatów, bym znalazł na mapie, to pewnie trochę lepiej bym sobie poradził) i średnio odblokowałem jakieś 200 terenów (tj. koło połowy, może nieco więcej). Pamiętam jednak, że właściwie wszystko miałem dobrze w woj. małopolskim (głupio by było prawdę powiedziawszy popełnić błąd na terenie swojego województwa...) i woj. śląskim (miasta GOP akurat zapadły mi głęboko w pamięci) , też było całkiem nieźle (choć oczywiście słabiej) w woj. świętokrzyskim, woj. lubelskim i woj. podkarpackim, a w innych regionach to tak dbałem tylko, by nie było za dużo obszarów "białych" (tj. nietrafionych), ale już prześwity bardziej rzucały się w oczy.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum