Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Grudzień 2021, 20:14
Mnie zastanawia jedna (pewnie trywialna) rzecz: czemu największe epizody zimowe (na koncie listopada) ostatnio dzieją się w końcówce tego miesiąca (rok temu data epizodu była wręcz identyczna)? Nie żebym jakoś narzekał, ale od kilku l. schemat przedstawia się mniej więcej podobnie.
Listopad był dla mnie taki średni (pojedyncze dni słoneczne, co jest w sumie "normą") , pod kątem temp. nawet w porządku (chociaż niektóre posterunki na południu Polski w dniach 1.11. i 4.11. naprawdę przegięły...) , w sumie wolałbym więcej opadów podczas niego niż teraz, w grudniu.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 2 Grudzień 2021, 14:19
Nie był taki zły, pod koniec jego kadencji go w miarę doceniłem. Nudziarz straszny, ale był konsekwentny i można powiedzieć, że całkiem klimatyczny dzięki tym mgłom xD Gdzieś tak 6.5/10 bym mu dał.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 2 Grudzień 2021, 14:26
Do 25.11 to uważam wręcz że 2020 ciekawszy, przynajmniej serio dał tych mgieł i szczędził szmulki jak tylko mógł. Ale końcówka w tym roku ciekawsza, a oceniając w skali kraju to już w ogóle świetna, no ale patrząc u mnie to były tylko 3 kilkugodzinne zabielenia. Listopad oceniam neutralnie ze wskazaniem na minus, do 25.11 by był minus.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 2 Grudzień 2021, 14:41
U mnie ten epizod w końcówce listopada to wręcz ciekawszy rok temu, szkoda że nie było choć odrobinę chłodniej w ten piątek wieczorem, to może by ta pokrywa nie stopniała prawie w całości w sobotę.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 2 Grudzień 2021, 14:50
Katowice to miały tak wybitnego pecha, że trudno o tym gadać, nie dość, że wszystko was mijało o jakieś 20-30 km, to jeszcze prognozy były u Was najbardziej obiecujące.
Jednak w skali kraju to ta końcówka listopada bije na głowę tę z zeszłego roku, wcale nie tak mały obszar Polski miał 10cm i niektóre regiony jak Warmia to nawet kilka dni. Rok temu poza jakimiś górskimi szczęściarzami to było max 2-3 cm
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Wysłany: 2 Grudzień 2021, 15:20
Było na pewno lepiej niż w kurorcie xd Jak na listopad to nie mam jakiś wielkich wymagań, ale no liczyłem że chociaż kilka cm trwałej pokrywy przez te ostatnie 4 dni listopada będzie leżeć.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 2 Grudzień 2021, 20:12
FKP napisał/a:
Jeden miesiąc ciemna pokonany, zostały dwa
Do "Gwiazdki" niewiele ponad 3 tygodnie. Na Boże Narodzenie dnia przybywa na kurze stąpnienie, a na Nowy Rok na barani skok. Pod koniec stycznia wydłużenie dnia staje się już odczuwalne, a 20-III-2022 roku nastąpi zrównanie dnia z nocą. Jak pora roku wtedy się zacznie, to chyba wiesz
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum