Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Kwiecień 2022, 11:46
Wczoraj temp. dzienne w przyszłości zaskoczyły, dzisiaj już prognoza pod tym względem wróciła bardziej "na stare śmieci", jednak z racji dużej ilości dni deszczowych, a także nienajgorszego wiatru istnieją szanse na całkiem wysokie temp. nocne.
Poza pojedynczymi wyjątkami prognoza wygląda na rzeczywiście na ciepłą wiosnę. Natomiast pochody lata termicznego są prawie dzisiaj w zasadzie wstrzymane, przynajmniej jak się popatrzy na dane dla załączonych wyżej miejscowości.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Kwiecień 2022, 12:42
Wydaje mi się, że podczas dni z mniejszą dobową amplitudą temp. wystąpienie opadów (chociażby śladowych) jest bardziej prawdopodobne, ale jak będzie naprawdę, to rzeczywistość zweryfikuje.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Inne Pomógł: 6 razy Wiek: 29 Dołączył: 10 Sty 2021 Posty: 545 Miejsce zamieszkania: Gdańsk/Toruń
Wysłany: 28 Kwiecień 2022, 14:07
Bartek617 napisał/a:
Wczoraj temp. dzienne w przyszłości zaskoczyły, dzisiaj już prognoza pod tym względem wróciła bardziej "na stare śmieci", jednak z racji dużej ilości dni deszczowych, a także nienajgorszego wiatru istnieją szanse na całkiem wysokie temp. nocne.
Poza pojedynczymi wyjątkami prognoza wygląda na rzeczywiście na ciepłą wiosnę. Natomiast pochody lata termicznego są prawie dzisiaj w zasadzie wstrzymane, przynajmniej jak się popatrzy na dane dla załączonych wyżej miejscowości.
Takie coś jest dobre na kwiecień, teraz powinno być chociaż kilka przekroczeń 20 stopni w tej prognozie, a dla obszarów nadmorskich niech chociaż będzie i 18 stopni to będe się cieszyć, bo 10 stopni na koniec kwietnia w Gdańsku to słabizna, nawet na standardy termiczne tej miejscówki.
Wysłany: 28 Kwiecień 2022, 16:50
No tam, Pomorze czasem jeszcze w maju boryka się z bryzą (tylko już mi się pomieszało, czy dzienną czy nocną, chyba nocną) i wtedy tam (tzn. w miejscowościach nadmorskich) temp. dzienne bywają niekiedy wyraźnie niższe niż w reszcie Polski. Wiele też może zależeć od wilgotności powietrza: tam panuje łagodniejszy i bardziej zrównoważony klimat, więc zarówno ochłodzenia jak i ocieplenia nie są pewnie zbyt wyraźnie odczuwalne, stąd pojawia się niejako przyzwolenie na dodatkowe atrakcje w postaci mocniejszych wiatrów, niekiedy sztormowych. Jak się mylę, to bardzo prosiłbym Cię (lub kogoś innego) o poprawę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum