Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 19 Maj 2022, 13:38 Wiatrowy incydent rodem z lutego... w maju
Niestety, oprócz zapowiadanych wyczekiwanych burz i życiodajnego deszczu, w najbliższą sobotę spodziewamy się czegoś znacznie mniej miłego. Po przejściu nocnych burz niebo się rozpogodzi, temperatura nieco spadnie, ale nie to będzie najgorsze.
W sobotę bowiem z powodu gradientu spodziewamy się wichury na sporą skalę w naszym kraju. Prognozy widzą nawet porywy do 90km/h. Co ciekawe, miało być to raczej już w strefie pogodnego nieba, jedynie lokalnie mają szanse wystąpić kolejne konwekcje.
To, że taki wiatr może ponownie podsuszyć to co spadnie w nocy, to jedno. Ale co gorsza, jest to realnie niebezpieczny wiatr powodujący masowe szkody. Przyznam, że przeraża mnie fakt, że dzieje się to w porze ciepłej, przy ulistnionych drzewach. Takie wichury zwykle występują w porze chłodnej, a latem duże porywy są tylko w towarzystwie burz, lokalne i krótkotrwałe...
Przeraża mnie to co się dzieje w ostatnich miesiącach i co rozpoczął 23.09 ub.r. Mieliśmy kilka naprawdę spokojnych roczników, a 2021 do sierpnia, na czele z końcówką sierpnia, to już w ogóle była oaza spokoju od wichur i większego wiatru. Niestety już od 8 miesięcy odbiliśmy w 2 skrajność, a końca nie widać...
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 19 Maj 2022, 13:48
kmroz, z tym spokojnym 2021 to przesadzasz, od marca do czerwca było dużo suchowieja, zwłaszcza najcieplejsze dni maja i czerwca. No i bardzo wietrzny i burzowy lipiec
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Maj 2022, 06:28
Bez względu na siłę wiatru, o temp. na poziomie "20" w najbliższych dniach nie trzeba się obawiać- dla mnie tegoroczny maj jest paradoksalnie pozbawiony większych ociepleń i ochłodzeń.
Owszem taki wiatr osusza powietrze, pogarsza warunki hydrologiczne i może przyczynić się do powstania niemałych szkód (w zasadzie zwykła burza też je może wyrządzić) , ale dzień w moim odczuciu jest przyjemniejszy, jednak dużo lepszy jest dla mnie taki dzień w porze ciepłej niż niemal zupełny brak wiatru przy wysokich temp. i dużej wilgotności powietrza... Na stronie airly może pojawią się jasno lub ciemnozielone "plamki"- w każdym razie trzymam kciuki za sprawdzenie się tego scenariusza.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Maj 2022, 15:02
Gigantyczna wtopa i kompromitacja modeli. Co oczywiście bardzo cieszy. Wieje sobie wiatr, ale nawet niewiele mocniejszy niż wczoraj. A miała być taka łola Boga wichura Tak coś czułem że maj to nie luty i cudów nie ma
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 49 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6971 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 21 Maj 2022, 16:52
kmroz napisał/a:
Gigantyczna wtopa i kompromitacja modeli. Co oczywiście bardzo cieszy. Wieje sobie wiatr, ale nawet niewiele mocniejszy niż wczoraj. A miała być taka łola Boga wichura Tak coś czułem że maj to nie luty i cudów nie ma
Zależy gdzie bo u mnie rano było strasznie ,później trochę zelżało ale obecnie znów mocno wieje i mam wrażenie ,że mocniej niż w styczniu czy w lutym. Jest więcej szkód zwłaszcza u sąsiadów.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 21 Maj 2022, 20:22
No tam, jutro podobno ma wiać konkretnie, bo w przeciwnym wypadku przekroczenie "20" (większe niż nieznaczne, przynajmniej w moich stronach) byłoby pewnikiem - aura na niebie sama w sobie ma być na ogół "przyzwoita" do wzrostu temp. Ale wierzę, że na poziomie bliskim "20" (w najcieplejszym momencie) się chociaż słupki termometrów zatrzymają. W zasadzie każdy dzień tego maja (nawet dzisiejszy) mi mija z wartościami ponad "30" (według mojego punktu pomiarowego) , bo w godzinach przedpołudniowych z reguły pojawiają się jakieś chwile z "jaśniejszym niebem" (a wtedy zawsze klatce "odwala").
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum