Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 6 Czerwiec 2022, 22:06
Wiem że skrajność, przegięcie w drugą stronę i tak dalej, ale po tym ekstremalnym pod względem opadów (a właściwie ich braku) maju, teraz liczę na solidne odbicie w czerwcu. Jak dla mnie to do 24 czerwca może naprawdę padać prawie cały czas, aż do wakacji Niestety dookoła mnie jest naprawdę bardzo sucho - do tego stopnia, że nie będę już narzekać na posuchę w maju 2018... Za taki początek czerwca jak wtedy, mógłbym pochwalić.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 6 Czerwiec 2022, 22:11
Mam nadzieję, że przesunie to na wschód trochę (bardziej już tak jak ARPEGE widzi), ograniczy to zasięg strasznej i pustynnej fali upałów, a przy okazji obniży anomalię ścierwusia, co ułatwi jego przełamywanie
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 6 Czerwiec 2022, 22:12
Chociaż z drugiej strony prawdopodobnie w przyszły weekend jadę na Polesie na wieś (18.06), gdzie normalnie latem szaleją komary, więc susza w tamtym regionie by nawet mi była na rękę - jeśli by wszedł i tam ten monsun, to komarzyska zdążą się wykluć przez te 7-10 dni
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Czerwiec 2022, 23:46
Ja ogólnie jak patrzyłem na prognozy modeli, to widzę w strefie najmocniejszych opadów najniższe temp. w trójkącie Katowice-Kielce-Kraków. O ile z deszczem może się sytuacja różnie ułożyć, to temp. dzienne od pojutrza (środy) do piątku będą w tych miejscach raczej zaniżać.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Czerwiec 2022, 23:49
kmroz napisał/a:
za to na pogórzu, na środkowym południu widzi dosłownie powódź...
PiotrNS napisał/a:
Wiem że skrajność, przegięcie w drugą stronę i tak dalej, ale po tym ekstremalnym pod względem opadów (a właściwie ich braku) maju, teraz liczę na solidne odbicie w czerwcu. Jak dla mnie to do 24 czerwca może naprawdę padać prawie cały czas, aż do wakacji.
Mi się takie rozdanie podoba- jak ma lunąć, to najlepiej z 3-cyfrową sumą... Po majowych rozczarowaniach związanych ze "skromną wilgocią" podczas brzydszej pogody, obecnie te opady się naprawdę należą. Nie wiem tylko, jak w najbliższych dniach dam radę na rowerze pojechać na zajęcia i czy komunikacja miejska nie będzie (wyjątkowo) lepszym pomysłem.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum