Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Quiz preferencji politycznych
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 13 Październik 2022, 06:33   Quiz preferencji politycznych

https://dziennikzachodni.pl/quiz/5202,z_ktora_partia_ci_po_drodze_quiz_preferencji_politycznych_2018,q,t.html

Jaka partia Wam wyszła :?:

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 13 Październik 2022, 08:07   

Wyszło mi Razem xDDD

funkcyjka 
Poziom 7
midnight

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 13 Październik 2022, 08:12   

To samo co u jorgusia. ;)

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 13 Październik 2022, 11:22   

Wypełniłem test dwa razy. Za pierwszym razem wyszło mi SLD, a za drugim razem... PiS :shock: :mlotek:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 13 Październik 2022, 11:52   

1. Rola prezydenta powinna pozostać taka, jaka jest- uprawnienia władzy wykonawczej ogólnie nie powinny podlegać zmianom, przynajmniej w naszej ojczyźnie. ;-)
2. Jak widzisz przyszłość Polski w Unii Europejskiej? Polska powinna pozostać w Unii Europejskiej, ale musi walczyć o autonomię swoich decyzji. W końcu jesteśmy suwerennym państwem, a nasza przynależność w tego typu organizacjach powinna być dobrowolna i wynikać m. in. z dostrzeżenia potencjalnych korzyści, których nie mielibyśmy, gdybyśmy odmówili członkostwa. ;-)
3. Żywność modyfikowaną genetycznie (GMO) powinno się wprowadzić na polski rynek, jednak w kontrolowany sposób.- co za dużo, to niezdrowo, jednak dla żywności o niejednoznacznym pochodzeniu i źródle powinno też się znaleźć jakieś miejsce. ;-)
4. Dotychczasowe prawo dotyczące aborcji powinno pozostać w takiej formie jaka jest- kompromis aborcyjny się sprawdza- tak przynajmniej myślę, że będzie najlepiej dla całego społeczeństwa (przepisy ustanowione niegdyś/przed laty nie powinny podlegać zmianom, bo ani jedna [bardziej liberalna] ani druga [bardziej konserwatywna] strona nie ma wówczas zasadniczo powodów do zdenerwowania), osobiście jednak "daję sobie ograniczenia" i w swoim osobistym sumieniu opowiadam się za zaostrzeniem, bo jest to co by nie mówić zabójstwo Bogu ducha winnych nienarodzonych dzieci. :(
5. Związki partnerskie powinny być zalegalizowane, ale tylko dla par heteroseksualnych- mam nadzieję, że źle tego pytania nie zrozumiałem i sam też nie zostanę źle zrozumiany, homoseksualiści mają prawo do szczęścia, jednak ich prawa obyczajowe powinny być nieco ograniczone na rzecz osób heteroseksualnych, zarówno w kwestiach małżeńskich jak i pozamałżeńskich (związki partnerskie, konkubinaty)- moje zdanie jest raczej typowe dla przeciętnego obywatela Polski, jak wynika z mapy w tymże artykule. ;-) https://pl.wikipedia.org/wiki/Rejestrowany_zwi%C4%85zek_partnerski
6. Jaka jest twoja opinia na tenat religii w szkołach? Religia powinna być finansowana z budżetu państwa i nauczana w szkole. Uczniowie powinni mieć możliwość wyboru między religią a etyką. Więc raczej trzymam się prawej strony, ale zostawiam pewną alternatywę- w końcu zdaję sobie sprawę, że nie każdy człowiek musi być bogobojny, religijny i wierzący, ważne jest jednak, by zwracał uwagę na swoją etykę i moralność i ogólnie "był człowiekiem". ;-)
7. Jaka jest twoja opinia na temat refundacji in vitro? Nie powinno być finansowane z budżetu państwa- zamiast in vitro powinno się promować naturalne metody poczęcia. W tej kwestii akurat jeśli jakaś osoba wyraża taką chęć, powinna mieć możliwość dokonania takiego wyboru i podjęcia takiej decyzji, natomiast nie powinny to być rzeczy, na które kraj/państwo bezkrytycznie zgodę udziela. :-( Mam raczej zdanie jak nasz obecny prezydent- tzn. akceptuję ten proceder, tylko bez zamrażania Bogu ducha winnych zarodków. :-( Nie kojarzy mi się osobiście ten termin tak złowieszczo jak aborcja czy eutanazja, dlatego raczej uważam, że można takie sprawy załatwiać "na żądanie" w obrębie naszego kraju/państwa, ale oczywiście wyłącznie osobiście (z własnej kieszeni), państwo nie powinno do tego typu "usług" przykładać ręki. :(
8. Najsensowniejszym sposobem zwiększenia dzietności w Polsce jest kombinacja dopłat i ulg finansowych dla rodzin- tak mi się przynajmniej osobiście wydaje, ogólnie jestem zdania, że człowiek powinien zostać rodzicem dopiero wtedy, gdy ma ugruntowaną sytuację materialną (ma stałą pracę i własne miejsce zamieszkania), a przez otrzymane świadczenia i zapomogi finansowe ten cel może zostać osiągnięty. ;-)
9. Płaca minimalna powinna wynosić 2500 zł brutto- prawdę mówiąc czasy się zmieniły (to jednak jest 4-5 l. różnicy) i pewnie obecnie jest wyższa, ale z tego co widziałem z opcji to tamta wartość była chyba największa. ;-)
10. Program 500+ powinien obejmować również rodziny z jednym dzieckiem i samotne matki- wprawdzie myślałem też o ograniczeniu wyłącznie do osób niezamożnych lub o utrzymaniu statusu quo, ale po dłuższych przemyśleniach uznałem, że na co komu w tym aspekcie są potrzebne ograniczenia, niech każdy (najlepiej oczywiście rozsądnie i odpowiedzialnie) z tego daru korzysta. ;-)
11. Czy twoim zdaniem powinno się wprowadzić jednomandatowe okręgi wyborcze? Tak. Ale jednak ta decyzja nie powinna dotyczyć każdego typu czy rodzaju wyborów (np. inne powinny być na prezydenta, a inne np. do samorządu). ;-)
12. Wiek emerytalny powinien wynosić wiek emerytalny powinien być osiągany elastycznie- dla mężczyzn po przepracowaniu 40 lat, dla kobiet- 35 lat- tutaj trudno jest mi wyznaczyć sztywne granice czasowe, bo jestem świadom faktu, że nie każdy człowiek w tym samym wieku zaczyna pracować (jedni robią w jakimś fachu już jako nastolatkowie, drudzy rozpoczynają karierę zawodową dopiero po trzydziestce), natomiast w zakresie zakończenia i przejścia na emeryturę na dobrą sprawę mogłaby również panować dowolność (tzn. na ile siły pozwalają i na ile jest to wola leciwego człowieka). ;-)
13. Jaki program mieszkaniowy wydaje ci się najatrakcyjniejszy? Dopłata do kredytów na zakup mieszkań. Tak naprawdę miewałem spore wahania, bo pozostałe alternatywy wyglądały ciekawie (jeśli nie zachęcająco), ta tematyka mi nie leży, ale jedno jest pewne- kredyty to koszmary spędzające sny z powiek wielu ludzi (w tym najbliższych mi osób), więc jakiekolwiek wsparcie zewnętrzne w ich minimalizacji jest jak najbardziej wskazane. ;-)
14. Czy powinno się przywrócić karę śmierci? Nie. Wprawdzie chrześcijaństwo czy Biblia nie stawia w tej kwestii sprawy na ostrzu noża i dopuszcza taką możliwość w ostateczności wobec najcięższych przypadków, ale uważam że ze względów humanitarnych i człowieczeństwa lepiej jest tego rozwiązania nie wprowadzać- w takiej sytuacji uważam, że też trzeba być mądrzejszym od takich skrajnie okrutnych i nieuczciwych ludzi, bo to że oni postępują niegodziwie i nie szanują swojego życia oraz cudzego, nie oznacza że cały świat ma równać się do ich poziomu, eliminując ich całkiem; kara śmierci jest zabójstwem czy morderstwem, a zabójstwo bez względu na pobudki zawsze będzie czynem niegodnym pochwały i aprobaty, zawsze będzie to przestępstwo i czyn zły, karygodny. :(
15. Która z poniższych opinii na temat uchodźców i imigrantów jest tobie najbliższa? Należy przyjmować jedynie imigrantów pragnących podjąć pracę w Polsce. Jeżeli ci ludzie pragną poukładać sobie życie, chcą się rozwijać, założyć rodzinę i znaleźć miejsce zamieszkania i szukają w tym celu bezpiecznego miejsca, to powinni mieć takie prawo- jednak najlepiej nie w masowych, hurtowych ilościach. :( Wprawdzie waham się też nad wsparciem dla uchodźców, którzy padają ofiarami wojen, ale no właśnie... zastanawiam się głęboko, zważywszy na rzeczywiste i prawdziwe motywy takich uciekinierów, które do końca właściwie pozostają enigmatyczną zagadką, co zeszłoroczne doświadczenie na granicy białorusko-polskiej pokazało. :( Myśląc ekonomicznie to dla państwa będą to kolejne głowy do wyżywienia (i w pewnym sensie kolejne jeśli nie problemy, to wyzwania), a z zadłużeniem publicznym sytuacja nie wygląda za wesoło- każdy rodzaj przeludnienia jest niepokojącym zjawiskiem, bo trudniej jest spełnić potrzeby większej grupy ludzi. :( W dodatku też jaką można mieć pewność czy gwarancję, że migranci mają pokojowe intencje i będą chcieli się zasymilować z polskimi obywatelami oraz stosować do obowiązujących u nas zasad? :( Tak naprawdę nie można. :( Dlatego warunek jest taki, że ci ludzie od początku muszą wiedzieć, czego tak naprawdę chcą (jakie mają zamiary), a później realizować swoje plany, działając oczywiście jednocześnie dobrze dla naszego kraju/państwa. :( W końcu dobro wspólne na tym powinno polegać, że zarówno osoby przyjmujące jak i przyjmowane powinny być zadowolone "z tego interesu". :( Jeżeli jedna z tych grup lub obie cierpią, to pomysł jest zły i się trzeba z niego wycofać- tzn. nie przyjmować. :(
16. Czy partie polityczne powinny być finansowane z budżetu państwa? Tak. Nie widzę raczej sensu, by podejmować się w tej kwestii zmian, tyle że oczywiście to powinno być częściowe źródło jak dotychczas, a nie jedyne, całkowite. ;-)
17. W jaki sposób powinno się zreformować Senat RP? Senat powinien pozostać w obecnej formie. Nie dostrzegam ogólnie takiej potrzeby, by dokonywać jakichkolwiek poprawek we władzy ustawodawczej. ;-)
18. Czy Polska powinna w najbliższym czasie przyjąć Euro? Nie. Naszą narodową reprezentatywną walutą od dziada pradziada była, jest i powinna zostać złotówka z groszami. ;-) Choć jestem świadom, że jest to dominująca na rynku światowym waluta to euro powinno padać wyłącznie w kantorach, bankach, ewentualnie w umowach kredytowych i w transakcjach zagranicznych. ;-) Tutaj stoję więc na stanowisku, że powinniśmy zachować niezależność. ;-)

Mimo podjętych wyborów i stworzonych osobiście uzasadnień wyszła mi Platforma Obywatelska, chociaż bardziej pasuje do mnie Prawo i Sprawiedliwość lub Polskie Stronnictwo Ludowe. :-( Sojuszu Lewicy Demokratycznej czy ewentualnie partii Razem to akurat bym się dopatrywał w jakimś stopniu jedynie w sprawach polityczno-ekonomiczno-gospodarczych, bo obyczajowo to co najmniej umiarkowana prawica u mnie występuje. ;-)

SLD i PiS mają wbrew pozorom w wielu kwestiach całkiem podobne poglądy, pomijając zupełnie różne (przeciwne) spojrzenia na sferę obyczajową. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 13 Październik 2022, 15:03, w całości zmieniany 6 razy  

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Październik 2022, 13:20   

Pytanie 9 jest chyba mocno nieaktualne xdd

I wyszła mi partia Razem :lol: Ten quiz jest chyba mocno ukierunkowany na lewactwo :p

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 13 Październik 2022, 13:41   

Mi wyszło SLD a nigdy za tą partią nie byłem.

Odpowiedz do tematu