Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomogła: 39 razy Dołączyła: 17 Maj 2022 Posty: 887
Wysłany: 24 Październik 2022, 14:04 Latarka wszczepiona w implant oka
Nie byłam pewna, gdzie umieścić taki temat czy w Ciekawostkach czy w Nauce i Edukacji, więc wygrały Ciekawostki.
Tak jak w temacie, filmik dotyczy człowieka, który stracił swoje oko wskutek raka i postanowił w owe miejsce zamontować sobie latarkę. Trzeba przyznać, że dość pomysłowe rozwiązanie i chyba bardziej praktyczne, niż zwykła "atrapa" oka czy jakaś "zaślepka".
Od razu na myśl przychodzi słynna maksyma: świecisz mi, czy sobie?
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16367 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Październik 2022, 16:03
Trudno jest się nie zgodzić ze stwierdzeniem, że nauka idzie do przodu a wraz z nią udogodnienia mające służyć człowiekowi i ma miejsce niewątpliwie technologiczny postęp. Jednak na takie poważne kalectwo jak utrata widzenia najlepszym rozwiązaniem (choć niestety kosztownym i ryzykownym- więc zarówno bogactwo jak i odwaga są nieodzownymi wymogami od takiego śmiałka) jest chyba operacja laserowa oczu w jakiejś klinice specjalistycznej.
Swoją drogą (przepraszam, pewnie to jest głupota i brak wyobraźni z mojej strony) nie wiedziałem, że nowotwór może się przyczynić do ślepoty- zdaję sobie sprawę, że ta paskudna choroba może upośledzić pracę wielu układów (m. in. oddechowego, krążenia, nerwowego), ale myślałem, że te zmiany zachodzące u człowieka nie są dostrzegalne gołym okiem- niewidomą osobę raczej łatwo można rozpoznać.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum