Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 2 Grudzień 2022, 20:12 Jakie miesiące poniżej normy obstawiacie w 2023 roku?
Mamy już grudzień, to się pobawimy, póki styczeń jest niewiadomą .
Ja obstawiam dość skromnie, tylko luty i grudzień, ale nie oznacza to, że będzie to globciowy rok. Wręcz przeciwnie. Czeka nas jak nigdy natłok miesięcy z anomaliami między 0 a +1K, nie wiem nawet czy którykolwiek ze wszystkich miesięcy przekroczy próg +1,5K . O takich anomaliach jak styczeń, luty, czerwiec, sierpień czy październik 2022 będzie można wg. mnie zapomnieć. Co do przełamań to jednak mam przeczucie, że np. czerwiec i październik będą wyraźnie chłodniejsze od ostatnich, ale będą lekko nad kreską. Podobnie też listopad, anomalia będzie coś jak 2022 tylko z negatywnym trendem.
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 2 Grudzień 2022, 21:59
Ja obstawiam chłodny marzec (ale tym razem trochę chłodniejszy od dwóch poprzednich) i czerwiec - tak, myślenie życzeniowe, z którego mogę się kiedyś śmiać w roli antyczerwcowca Wydaje mi się, że będzie sporo miesięcy w pobliżu normy albo lekko powyżej - jak kiedyś próbowałem sobie wyobrazić termiczną tabelkę 2023 roku w "Sumach i średnich miesięcznych", to wyobraziłem sobie (przynajmniej regionalnie) dużo "żółtych", lekko ciepłych miesięcy.
edit: dopiero po napisaniu tego posta przeczytałem co napisał Jacob i widzę, że mamy podobne przewidywania Z tym, że moim zdaniem jakiś miesiąc jednak przyglobciuje, oby nie wnerwiec ani cierpień. W sumie większość miesięcy wolałbym utrzymać na uwięzi xD
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 2 Grudzień 2022, 22:18
Ale uparliscie się na zimniejszą 1 połowę
Ja myślę, że obydwie połowy przyszłego roku będą bardzo wyrównane, chociaż pierwsza może będzie nieco bardziej anomalna.
PiotrNS, no ja też widzę dużą przewagę żółtego/pomarańczowego. Moim zdaniem jak coś przybordowi to lokalnie np. styczeń i marzec u Ciebie mogą być bardziej anomalne (astrefówka ), ale wtedy zrównoważą to niższe anomalie w przeciwnym narożniku kraju
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7636 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 2 Grudzień 2022, 22:29
Ja też obstawiam że anomalia będzie dość stabilna , jedynie w lutym zejdzie pod kreskę, ale koło 10 kwietnia podniesie się nad kreskę i ostatecznie rok 2023 zakończy się z anomalia ok +1K
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum