Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16339 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 14 Grudzień 2022, 11:45 Wybór opcji zimowych w Polsce ;-)
Najmocniej przepraszam, bo tworząc ten wątek powołam się na ankietę, która w zasadzie została przywołana przez jednego z członków ŁŚ, jednak postanowię ją nieco "zmodyfikować", by sondaż czy ogólnie wpis mojego autorstwa (na tej stronie) nie wyszedł ewidentnie na plagiat.
Co wolał(a)byś:
Opcja A- śnieg i mróz tylko w 3 dekadzie grudnia i ewentualnie część 1 dekady stycznia, później koniec zimy i cyrkulacja strefowa do marca (lub nawet dalej)
Opcja B- zima na całego z konkretnym śniegiem i sporymi mrozami od początku grudnia do końca lutego, ale na święta zawsze mocna odwilż, deszcz i brak śniegu
Ja na ogół byłbym za wskazaniem wariantu A (choć wolałbym go ubogacić o 3 dek. stycznia i 1 dek. lutego)- wariant B rozważałbym, gdyby początek grudnia został zamieniony na początek stycznia (bo nie chciałbym by na ziemi w okresie świąt była tzw. tabula rasa, a jak one mają być rzeczywiście bezśnieżne, to poza ewentualnym delikatnym incydentem we wcześniejszym okresie [pojedyncze dni mroźne ze śladowym, bardzo małym puchem] nie widzę sensu, by coś więcej się pojawiało). Chyba że pod pojęciem "brak śniegu" kryje się brak występującego stałego opadu (z nieba), a pokrywa w chociaż niewielkim, szczątkowym czy częściowym stopniu by przetrwała mimo ocieplenia i roztopów.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 14 Grudzień 2022, 22:22, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Meteorologia Pomógł: 49 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6971 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 14 Grudzień 2022, 14:57
Choć lubię święta białe to i tak wybrał bym opcję B. A tak z drugiej strony u mnie większości są święta białe nie tak jak na południu.
Wolę porządną zimę a nie przez 3 miesiące pogody do d..y.
Hobby: Inne Pomógł: 327 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16256 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 14 Grudzień 2022, 20:31
Wybór jak pomiędzy syfilisem a rzeżączką. Nie oddam głosu. Najlepsza byłaby zima umiarkowana, owszem, nieco śnieżna, ale niezbyt mroźna. Bez szarości.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12355 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 14 Grudzień 2022, 21:45
Rozum podpowiada - stanowczo B. Ale serce... w tym roku wyjątkowo wybrałbym odpowiedź A. Gdybym w ubiegłym roku miał więcej szczęścia, nie zastanawiałbym się nawet i z marszu wybrałbym odpowiedź B. Ale tak strasznie potrzebuję białych Świąt i braku kolejnego rozgoryczenia, że aż trudno mi to opisać Na szczęście Święta mogą przynieść ochłodzenie, zaś warstwa białego złota, ktora zgromadzi się do 19 grudnia, powinna wytrzymać. Byle później przysypał ją choćby centymetr świeżego śniegu, ale nawet jeśli nie, to lepsza breja niż nic.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12355 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 14 Grudzień 2022, 22:29
Nie do wiary, zimą zgodziłem się z FKP w kwestii pogody To doprawdy dobitny przykład potwierdzający, że Święta Bożego Narodzenia to naprawdę magiczny czas pokoju i więzi ponad podziałami :grzaniecgalicyjski:
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25172 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 14 Grudzień 2022, 22:31
PiotrNS, Ale to wybór pomiędzy syfilisem a rzeżączką Najlepsza by była Zima 2019/20 co roku. A co do Świąt BN to rzeczywiście jest w nich jakaś magia, ale nie chcę mi się ich w tym roku obchodzić, dawać Sylwestra xd
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum