Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 5 Styczeń 2023, 20:28
Piękna biel śniegu przed świętami (21 grudnia) z nadzieją na "white Christmas",
a na święta odwilż, i potem temperatury jak na wiosnę.
To fotka z 1 stycznia, ale wcześniej było podobnie.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 12 Luty 2023, 14:56
Grudzień mi się nie za bardzo podoba- z tego wszystkiego najlepsza była chyba 1 dekada, która nawet na okolicznych wyżynkach była względnie łagodna: 2 dek. była za ostra ewidentnie, a 3 wiadomo... Ogólnie ten grudzień bardzo wydaje się wyrównany na porównanym obszarze (północno-zachodnia część woj. małopolskiego) i nie widać w ogóle "przepaści" między nizinami a wyżynami, być może z tego powodu, że albo dawało żabami na nieco wyraźniejszym plusie niż 1-2 C lub sypało gdy wszędzie jak jeden mąż było mroźno (bo opadów zebrało się naprawdę sporo). Oficjalne statystyki tego pewnie w większości nie przedstawią (może poza stacjami od Ojcowa i chyba Chrzanowa), ale ja przez całe święta miałem śnieg na podwórku, mimo że według prywatnych pomiarów miałem niższy abs. maks. wysokości pokrywy niż chyba wszystkie poniższe stacje (24-25 cm to była u mnie najwyższa wartość).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum