Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 6 Luty 2023, 19:42 Jakie ciśnienie wpływa na Was negatywnie?
Pytam z ciekawości. Ja od kilku lat zauważyłem, że silne wyże zimą, tak jak dziś, szczególnie w lampowej, a nie zgniłej formie, źle wpływają na moje samopoczucie. Dziś trochę bolała mnie głowa, ale nie raz miałem dużo silniejsza migrenę jak 23.02.2019 czy 18.01.2021.
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16250 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 6 Luty 2023, 20:03
Ból gnatów występuje u mnie przy szybkich skokach ciśnienia. Stabilne (wysokie czy niskie) nie powoduje takich "sensacji" Owszem, zbyt niskie może spowodować pewną ociężałość, senność, nawet lenistwo.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Luty 2023, 20:12
Jednoznacznie niskie (w obecnej porze to oznacza mokrą ale łagodną i odwilżową pogodę) czy wysokie (chłody "na sucho") czy umiarkowane ciśnienie będące zarazem na stabilnym poziomie mi nawet tak nie przeszkadzają. Najgorsze są dla mnie w tym okresie gwałtowne zmiany w krótkim czasie, bez względu na to czy jest to przejście z wyżu do niżu (przynajmniej w obecnej porze roku to zwiastun ocieplenia) czy z niżu do wyżu (to z kolei bywa oznaką ochłodzenia).
W wakacje czy w drugiej połowie wiosny (zwłaszcza po Ogrodnikach) sytuacja wygląda inaczej- może ciśnienie się wahać ile wlezie, wachlarz temp. wszelkiej maści w ciągu dnia też otwarcie przyjmę (może być zarówno nieco poniżej +10 C jak i trochę powyżej +25 C- to jest oczywiście 2 poł. maja, czy ewentualnie 1 poł. czerwca, jestem świadom, że w wakacje całodobowej 1-cyfrówki raczej mało kto chce, nawet jeśli średnia dobowa wynosiłaby 9.99 C- zarówno za sprawą dnia jak i nocy) , oby tylko ciepłe noce jak najrzadziej występowały.
Niskie ciśnienie podkreśla ospałość, ale zarazem i spokój, wysokie z kolei (zwłaszcza latem) może doprowadzać do rozdrażnienia czy agresji- z psychologicznego punktu widzenia przynajmniej według mnie niskie zwycięża.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 6 Luty 2023, 21:35
Ja nie zauważyłem takich zmian w swoim przypadku, choć parę razy przy dużych spadkach ciśnienia czułem się bardzo sennie. Wysokie ciśnienie raczej się na mnie nie odbijało.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 138 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11999 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 8 Luty 2023, 08:41
Najgorsze są dla mnie nagłe zmiany ciśnienia (szybkie spadki lub wzrosty). Stabilne ciśnienie (mimo że jest bardzo wysokie lub bardzo niskie), nie ma dla mnie aż tak dużego wpływu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum