Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 3 Październik 2023, 19:40 Najcieplejszy dzień w październiku w historii pomiarów
Został ustanowiony nie tylko ogólnokrajowy rekord temperatury maksymalnej, ale też wiele lokalnych rekordów. Niestety w moim regionie (Górny Śląsk) do rekordu zabrakło 1,9 st. Niby niewiele, ale w danych statystycznych jest to znacząca różnica.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16311 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Październik 2023, 01:14
Ze stacji synoptycznych chyba tylko Legnica ma oficjalny rekord miesięcznych temp., no jeszcze tam jak sprawdzałem, to posterunki leżące w obrębie trójkąta Wrocław-Poznań-Łódź (Kalisz, Leszno, Wieluń). Gdańska mi trudno do jednego worka wrzucić, bo posterunki oficjalne od tego wojewódzkiego miasta się zmieniały na przestrzeni kilku-kilkunastu lat, a także Gdańsk-Świbno jest to stacja położona najbardziej na południe (spośród pozostałych dwóch: tj. Gdańsk-Port Północny, Gdańsk-Rębiechowo) i prawie że bezpośrednio nad morzem, a z tą stacją mogły się podziać cuda jak z Łebą czy Ustką, że najwyższa temp. padła ponad pół wieku temu (dokładnie w 1966 r.).
Mogę zrobić przegląd wybranych miejsc- liczba w nawiasie oznacza stosunek absolutnie najwyższej temp. w dostępnej historii względem tej odnotowanej ostatniego dnia- to są oczywiście stacje synoptyczne, nasze podwórkowe czy okienne rejestratory mogą podawać odmienne wartości: oddalające, przybliżające lub przekraczające (u mnie to grupa 1, niższa padła temp. niż na okolicznym obserwatorze):
Białystok: +25.4 C (+2 C)
Bielsko-Biała: +26.4 C (+2.7 C)
Gdańsk: +25.8 C (-2.2 C)
Gorzów Wielkopolski: +28.7 C (+2.2 C)
Jelenia Góra: +27.7 C (+1.9 C)
Kalisz: +27.9 C (-0.7 C)
Katowice: +26.6 C (+1.9 C)
Kielce: +26.3 C (+2.1 C)
Kołobrzeg: +26.1 C (+3.3 C)
Kraków: +27.1 C (+0.9 C)
Lublin: +26.6 C (+3.8 C)
Łódź: +26.5 C (-0.6 C)
Olsztyn: +25.9 C (+2 C)
Opole: +26.8 C (+1.6 C)
Poznań: +27.1 C (+0.8 C)
Rzeszów: +25.6 C (+3.6 C)
Suwałki: +24 C (+0.4 C)
Szczecin: +26.7 C (+3 C)
Toruń: +28.2 C (+0.3 C)
Warszawa: +25.9 C (+0.1 C)
Wrocław: +28.1 C (+0.3 C)
Zakopane: +26.3 C (+3.3 C)
Zielona Góra: +27.6 C (+1.2 C)
Na moje oko najwyższa temp. została osiągnięta w maks. ok. 20% wszystkich punktów obserwacyjnych formalnie reprezentujących polskie miejscowości- jak działających aktywnie adresów jest ok. 60, to gdzieś w ok. 10 z nich stał się cud.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum