Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Zima atlantycka czy mroźna?
Autor Wiadomość
FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 29 Październik 2023, 19:23   Zima atlantycka czy mroźna?

2009/10 - wyjątkowo nietuzinkowy przypadek, ta zima była w całości astrefowa
2010/11 - o ile grudzień kontynuował trend 2010 roku, w tym suabe ocieplenie astrefowe we Wigilię (tak wiem, w Kurorcie było mocne :twisted: ), tak począwszy od stycznia zaczęło pojawiać się coraz więcej opcji atlantyckich, jednak nadal dominowała mroźna cyrkulacja, w tym różnego rodzaju blokady.
2011/12 - ta zima była za to ultraatlantycka, przy czym była to strefówka miękka tj. rzadko zaciągane były podzwrotnikowe masy. Jej obraz zaburzył ten potężny rusek w I połowie lutego
2012/13 - ta zima była dość specyficzna, ponieważ dominowały w trakcie niej masy z kierunku NW, powiedziałbym, że taka forma pośrednia pomiędzy miękką strefą, a mroźnymi cyrkulacjami (z założenia astrefowymi). Ocieplenia też były, ale miękkie i krótkie, blokady może dwie się trafiły i raczej krótkie.
2013/14 - dość specyficzna zima, w zasadzie niewiele było w niej typowej strefy, ale była też jedna słynna blokada w drugiej połowie stycznia. Weźdajbieli to początkowo Azor klinujący na N, co poskutkowało spływem chłodnej masy z NW do Europy Środkowej (Ksavery). Co ciekawe BN przyniosło sytuację odwrotną - niże ustwaiły się południkowo na Atlantyku, zaś do Europy "dołem" zaciągane było ekstremalnie ciepłe, podzwrotnikowe morskie powietrze. Była to "ukryta opcja atlantycka", najlepiej znana z grudnia 2020. Dalej było trochę strefy, potem zaś do głosu doszły mroźne, kontynentalne masy. Luty przyniósł barykę dość podobną do tej z okresu świąt BN, z tym, że kontynent był ogólnie chłodniejszy, jednak na uwagę zasługuję fakt powstania wyżu ruskiego pod koniec miesiąca, który już nie chłodził, był to tzw. pseudorusek, dość popularny w ostatnich latach na przełomie listopada i grudnia xd

Cdn.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 29 Październik 2023, 19:32   

Zima będzie mroźna, chyba, żeby była ciepła :rotfl:
Albo, albo powiedział signor Balbo po czym zmarł. ;-)
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 29 Październik 2023, 21:54   

Myślałem początkowo, że Bambo. ;-) :jupi: Dla niego chyba każda zima europejska byłaby "przeklęta" :-( , nieważne do jak łagodnych by nie należała. ;-) :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 29 Październik 2023, 22:53   

Jak zobaczyłem tytuł, to ucieszyłem się że to ankieta i będziemy mogli przegłosować jej autora głosując za mroźną zimą :mrgreen:
Analiza fajna i wiele z niej wyniosę. Na pewno zaskoczyła mnie zima 2013/14, która wydawała mi się dyktatem Atlantyku z wyjątkiem II połowy stycznia, kiedy swoją drogą też nie cały kraj otrzymał porządną i trwałą zimę. U mnie to była trzydziestolatka (nawet temperatura średnia identyczna), więc rewelacje tego typu autentycznie mnie dziwią. Jedynie o pseudorusku wiedziałem, kiedyś pisałeś o nim z Kmrozem na shoutboxie. Przypomniało mi się jak piromaniłem podczas tamtej pogody xD
A za to "suabe ocieplenie" w Wigilię 2010 za karę masz dostać taki mróz w Sylwestra, byś po raz pierwszy od siedmiu lat utopił smutki, a zarazem spróbował rozgrzać się w ten nieco kontrowersyjny sposób :P Faktem jest, że zimą 2010/11 Atlantyk trochę straszył, ale sęk w tym, że Kontynent na zbyt wiele mu nie pozwalał. Nie to co teraz...

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 29 Październik 2023, 23:16   

PiotrNS, Ale zima 2013/14 to jak najbardziej dyktat Atlantyku, tylko wchodził on inną drogą, niż standardowo ;)

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 29 Październik 2023, 23:46   

Mi się zdawało, że na początku meteorologicznej zimy 2013/2014 występowało modelowe powietrze polarnomorskie chłodne w którym zawierał się orkan Cyryl: mocniejszy wiatr i dużo opadów (raz deszcz, raz mieszanka, raz śnieg- na ogół jednak zmiany krajobrazów na przeważającym obszarze na bardziej białe były chwilowe). ;-)

Przepraszam: Nie Cyryl (on był 7 lat wcześniej) tylko Ksawery. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 8 Listopad 2023, 14:06, w całości zmieniany 2 razy  

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 30 Październik 2023, 17:06   

zgryźliwy tetryk napisał/a:
Zima będzie mroźna, chyba, żeby była ciepła :rotfl:
Albo, albo powiedział signor Balbo po czym zmarł. ;-)

Bartek617 napisał/a:
Myślałem początkowo, że Bambo. ;-) :jupi: Dla niego chyba każda zima europejska byłaby "przeklęta" :-( , nieważne do jak łagodnych by nie należała. ;-) :-(

Balbo się rymuje ;-)
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

Odpowiedz do tematu