Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hej słyszałam o tym, że jedzenie nasion konopi jest bardzo korzystanie dla naszego zdrowia bo zawiera mnóstwo cennych składników a zwłaszcza białka. Moje pytanie to czy ktoś z was korzysta w swojej diecie owe nasiona? Ciekawa jestem waszych przepisów?
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 10 Listopad 2023, 13:39
Nie jestem specem w tej materii, mój kontakt z konopiami (w formie spożywczej xd) ogranicza się do świątecznej zupy, tradycyjnej na Górnym Śląsku, mianowicie siemieniotki. U mnie w domu akurat ona nie jest spożywana, ale jedna ciocia praktykuje tę tradycję. Zupa ta opiera się właśnie na nasionach konopii i jest wg mnie całkiem smaczna, więc myślę, że ze swojej strony mogę polecić jej przygotowanie jako jedno z dań na świąteczny stół
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 13 Listopad 2023, 14:29
Nasiona konopi indyjskiej są uważane za zdrowe, ale na chwilę obecną tylko legalizacja do celów medycznych wydaje się adekwatnym pomysłem do rozważenia i wcielenia w życie : posiadanie na własny użytek (jak się jest zdrowym i nie doświadcza się jakichkolwiek poważnych chorób) czy handel tzw. "majerankiem" to jednak daleko idące i wciąż dosyć kontrowersyjne posunięcia.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 13 Listopad 2023, 20:31
Bartek617 napisał/a:
posiadanie na własny użytek (jak się jest zdrowym i nie doświadcza się jakichkolwiek poważnych chorób) czy handel tzw. "majerankiem" to jednak daleko idące i wciąż dosyć kontrowersyjne posunięcia.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 13 Listopad 2023, 21:32
Prywatnie nie uważam też trawki za zło (choć nie próbowałem, to trochę do tego ciągnie) , ale tak czy owak wierzę że znajdą się lepsze (w sensie skuteczniejsze), lecznicze rośliny, które mają rzeczywiście bardziej zbawienny wpływ na zdrowie człowieka.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16239 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 13 Listopad 2023, 22:36
Ja za to uważam, ze właściwie użyte zioła, nawet będąc same w sobie szkodliwe, bywają zbawiennym lekarstwem. Na przykład z naparstnicy (digitalis) wyrabiane są leki stosowane w schorzeniach układu krążenia.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum