Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: LukeDiRT
7 Lipiec 2019, 14:27
Grudzień 2002
Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 6 Lipiec 2019, 00:31   Grudzień 2002

Godzina 1:30 a ja podsumowuje...
No dobra, ale na dziś ostatnie. Grudzień 2002 był wymarzonym grudniem (jak dla mnie). Przyniósł wiele słońca (choć jak wytłumaczyl mi @kmroz, mogłoby jeszcze więcej) i "zimnych Pasterzy" na Święta, co wg. Daje dużo uroku :-D . Również mroźny i słoneczny epizod mieliśmy pod koniec I dekady oraz na samego Sylwestra w okresie miedzy świątecznym mocno się ocieplilo, jednak nie była to silna odwilż, ani tymbardziej długa. Byl to mój ulubiony grudzień z serii.

Grudzień 2002 w Toruniu
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2002-12-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=desc&XwiPLmOtd_ZFa=mK*v8ijupJGoV&erhAPgHQklBc=J3mwQcX%40te1V&jYabgBAoRlVmxM=Wia%40jSRsYInwOh&XwiPLmOtd_ZFa=mK*v8ijupJGoV&erhAPgHQklBc=J3mwQcX%40te1V&jYabgBAoRlVmxM=Wia%40jSRsYInwOh

Anomalia
https://meteomodel.pl/klimat/poltemp/kriging/200212.png
Najzimniejszy wschód kraju, przy okazji drugi najchlodniejszy grudzień XXI w., o niecałe 0,2K, chlodniejszy był grudzień 2010

Awin 
Poziom 5

Wysłany: 6 Lipiec 2019, 00:37   

Jedynie 3 dni z odwilżą u mnie były.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 6 Lipiec 2019, 00:41   

No w moich stronach też miał wysokie uslonecznienie, ale i tak sporo dni ciemnych... grudzień to jednak naprawdę ponury miesiąc.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 6 Lipiec 2019, 00:43   

Niestety, dobrze, że akurat w tym miesiącu są Święta, przez to ten miesiąc ma o wiele pozytywniejszy odbiór niż średnio pogodniejszy listopad

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

Awin 
Poziom 5

Wysłany: 6 Lipiec 2019, 00:49   

Na niebie są obłoki srebrzyste. ;)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 6 Lipiec 2019, 00:51   

O tej porze widać? 🤔

Ja widziałem parę razy w tym roku wieczorami.

Awin 
Poziom 5

Wysłany: 6 Lipiec 2019, 00:52   

W sumie coś podobnego. Z resztą niebo jaśnieje z każdą minutą.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 6 Lipiec 2019, 00:54   

W sumie już za 2 godziny brzask

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 6 Lipiec 2019, 07:01   

Grudzień 2002 szanuję tylko za Święta. W innych aspektach ten miesiąc nie uniknął wielu błędów. Rozpoczął się u mnie paskudną szarugą. Od 25 listopada do 8 grudnia nie było dnia, który przyniósłby chociaż godzinę ze słońcem, podczas gdy większość nie zawierała go w ogóle. Właśnie wtedy nadeszła fala mrozów z kilkunastostopniowymi spadkami w nocy. Choć mieliśmy tu do czynienia z całą dekadą mrozów, to nawet mimo pojawiających się drobnych opadów śniegu, nie było pokrywy - w moik regionie "suchy mróz" jest zjawiskiem bardzo nietypowym, w porównaniu z innymi miejscami w Polsce, gdzie występował chociażby w lutym 2018 czy styczniu 2017,zdarza się naprawdę rzadko. Dni 16-18 grudnia 2002 niosły ze sobą nieznaczną odwilż z ocirpleniem do zaledwie 1-2 stopni. I właśnie 18 grudnia "zaopatrzył" ziemię w białe urozmaicenie. 4 centymetry śniegu to niedużo, ale zważając na rozpoczęcie kolejnej fali mrozów, wystarczy go na długo. Niestety z wyjątkiem 20 grudnia nadal było bardzo pochmurno. Mrozy miały na razie dość łagodną postać, bez dużych nocnych spadków, w których przeszkadzały chmury. Dni, choć bardzo zimne, także były dalekie od niektórych zdarzających się zimą nawet 16-17 lat później. I stało się. "Chłodni pasterze" wykazali się prawdziwą precyzją. W tym miesiącu nastąpiły trzy dni z Tśr - 10 i niższą - i były to akurat 24,25 i 26 grudnia. W porze wigilijnej wieczerzy niebo rozpogodziło się zupełnie i pojawił się trzaskający, prędko rosnący mróz. Wigilijna noc była najchłodniejszą od lat 60-tych, bo wczesnym rankiem w pierwszy dzień Świąt wystąpiło absolutne maksimum grudnia XXI wieku - minus 20,6 stopnia. To ostatnia temperatura - 20 zanotowana u mnie w tym miesiącu, nawet w 2010 tak zimno nie było. Kiedy weszło słońce, które 25 i 26 grudnia pokazało się w pełnej krasie, podziwialiśmy wspaniałą szadź i sople na drzewach. Widok jak w bajce, właśnie to zapamiętałem z grudnia 2002 najbardziej. Kiedy minęły Święta, bezchmurne niebo znów znikło i zaczęła się w sumie jedyna, a przy tym paskudna odwilż. Wilgotna, pochmurna, niezbyt ciepła, a zarazem deszczowa, zwłaszcza 30 grudnia, kiedy padało przez znaczna część doby. Wieczorem opad przeszedł w śnieg, a w Sylwestra nad ranem temperatura znów spadła poniżej zera. To był bardzo zimny dzień, co ciekawe kończący rok kojarzący się raczej z ciepłem. Nasypało wstępnie 8 cm śniegu, aż wieczorem niebo rozpogodziło się...
To była najzimniejsza noc sylwestrowa w historii pomiarów. -25,3 rankiem 1 stycznia 2003... Współczuję imprezowiczom, na szczęście mnie wtedy imprezy nie siedziały w głowie :D
Ze średnią temperaturą - 4,5 stopnia grudzień 2002 był u mnie piątym najzimniejszym w historii pomiarów po 1968, 1969, 1996 i 2001 (jak widać takie grudnie lubią występować w parach). Przypominał pod tym względem chłodny styczeń. Co mnie szczerze zdziwiło, usłonecznienie grudnia 2002 wyniosło lekko poniżej "patologicznej polskiej normy" xD, zatem wbrew świątecznym wspomnieniem był to kiepski, ponury miesiąc. A to zmusza mnie do zweryfikowania mojego pozytywnego sądu o tym grudniu. Teraz za najlepsze uważam grudnie 2015 i 2016. Ten drugi miał temperaturę w normie, a czy kiedyś zdarzy się zimny, który tak się spodoba? Czas pokaże.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 6 Lipiec 2019, 07:27   

W Gliwicach grudzień 2002 był mroźny i śnieżny. Nawet na Święta mieliśmy prawdziwą zimę z kilkustopniowym mrozem w dzień oraz z mrozem spadającym poniżej -15 stopni w nocy.
Odwilż była tylko w pierwszych trzech dniach miesiąca oraz po Świętach, na Sylwestra.

Choć mimo wszystko, grudzień 2002 przyniósł mniej śniegu niż grudzień 2010 - w tym pierwszym nie było nawet 10cm białego puchu, podczas gry w grudniu sprzed 9 lat potrafiło być nawet 30cm śniegu :!:

https://www.ogimet.com/cg...min=30&ndays=31

https://www.ogimet.com/cg...min=30&ndays=31

Odpowiedz do tematu