Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 4 Luty 2024, 19:24 Czy w tym roku wiosna wreszcie się przełamię?
Myślę, że tak, bo som ku temu "przeszfamnki". Po pierwsze stale nawracający wyż w rejonie Laponii - to jest naprawdę niezwykłe, jak im dupska od połowy jesieni tam mrozi i to niemal bez przerwy. Ten wyż blokuje napływy PA z Arktyki, więc jeśli wytrzyma na wiosnę, to ten kierunek napływu lodu byłby wyłączony, a lądy mogłyby się spokojnie nagrzewać, wspomagane bordem astrefowym i rosnącym w siłę ciałem gwiezdnym (bo Słońce nie określiło swojej płci, ani też tego, czy identyfikuje się jako żółty karzeł czy czerwony olbrzym - bądzcie tolerancyjni). Także "jest inaczyj", więc spodziewajmy się wiosny pow. normy, kto wie, może i ekstremalnie ciepłej
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16237 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 4 Luty 2024, 20:51
W Polsce po zimie zawsze następuje wiosna. Nie mam tu na myśli ani astronomicznej, ani meteorologicznej, lecz klimatyczną. Te dwie pierwsze "kategorie" następują bez względu na pogodę, "w swoim czasie". Właściwe pytanie tej ankiety powinno brzmieć: KIEDY
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Luty 2024, 21:19
Trudno jest mi powiedzieć, chociaż na pewno biorąc pod uwagę podstawy rachunku prawdopodobieństwa i pamięć z ostatnich 3-5 lat, to w sumie prawdopodobieństwo cieplejszego kwietnia lub maja można ocenić za wysokie. Inna jest sprawa, jak się szczegółowo sytuacja ułoży- szczerze to modlę się, by udział blokady cyrkulacji strefowej nie miał miejsca, bo przy cyrkulacji południowej tak jak pan Damian uważa, raczej dużo większe mamy szanse doświadczenia mas arktycznych niż zwrotnikowych.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 4 Luty 2024, 21:24
Bartek617, Ale to dotyczy zimy, bo wiosną i jesienią doświadczenie napływu mas zwrotnikowych w przypadku cyrkulacji astrefowej jest dość prawdopodobne.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Luty 2024, 22:36
Jesienią dzieje się ta sytuacja dosyć często (chociaż czasami to nie trwalsze ciepłe powietrze kształtuje u nas pogodę, a wiatry górskie, wiejące z południowego-zachodu)- wiosną zdarza się również, ale mając na uwadze przede wszystkim ostatnie roczniki występuje wyraźnie rzadziej.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 26 razy Wiek: 28 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5461 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 5 Luty 2024, 10:47
Nie, bo Atlantyk już nie jest tak ciepłodajny Spływ PZ to najwyżej 2-3 dni wytrzymuje, a we własnym sosie to kwiecień 2020 jest maksimum możliwości(Tśr w normie z potężnymi amplitudami i śr. Tmin na pułapie października 2010 ).
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 5 Luty 2024, 12:26
pawel, a kwietnie 2011 i 2014 Były to bardzo ciepłe miesiące z opadami powyżej normy Nawet kwiecień 2012 przyniósł sporo umiarkowanych temperatur przy niemalże codziennych opadach deszczu - mam na myśli okres od 12 do 25 dnia miesiąca.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16237 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 5 Luty 2024, 15:59
Radzę obserwować muchy. Srały czy też nie
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum