Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16345 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Sierpień 2023, 14:19 Filmy o psychopatycznych lub socjopatycznych nastolatkach:-(
Najmocniej przepraszam, chciałbym spytać czy kojarzycie więcej filmów, albo któryś z niżej podanych przeze mnie? Żeby nie wynikło z tego tytułu jakiekolwiek nieporozumienie, pragnę na wstępie przysiąc i zapewnić z ręką na sercu, że ja jestem "ponad to" i uczyć się od złych bohaterów negatywnych i nieludzkich postępowań Broń Boże nie chcę , ale tak pytam z czystej ciekawości.
Ja mogę w każdym razie przedstawić listę chronologiczną tytułów, z którymi miałem okazję się zapoznać. Wszystkie (lub prawie wszystkie) seanse są produkcji amerykańskiej (w sensie USA).
Klasa 1984 (Class of 1984), 1982, Australia/Kanada, dramat/dreszczowiec (thriller)/akcja, Mark L. Lester: Jeden gang związany z subkulturą pank i handlujący narkotykami próbuje przejąć władzę w szkole. Najwięcej zamieszania robi jej przywódca, który wdaje się w wielki konflikt z nowo przyjętym nauczycielem muzyki. Fabuła osiąga swe "apogeum", gdy zbuntowana młodzież chce zgwałcić, a później porywa (czy też uprowadza) ciężarną żonę belfra i przetrzymuje ją na dachu placówki.
https://www.filmweb.pl/film/Klasa+1984-1982-6773
Szał krwi (Blood Rage), 1987, Stany Zjednoczone, horror (slasher), John Grissmer: Cała akcja jest oparta w dużej mierze na zbrodni z dzieciństwa. Jeden z bliźniaków zabija w drastyczny sposób innego człowieka, a potem zrzuca winę na drugiego, który ląduje w szpitalu psychiatrycznym, ale z niego ucieka. Ponieważ pomijając fryzury bracia są bardzo podobni do siebie, a także wprowadzają bliskich w błąd do tego stopnia, że nawet znajomi i rodzina (ich rodzona matka) mylą ich ze sobą, taka ich postawa staje się też przedmiotem niemałej tragedii, mimo że w tle oczywiście dochodzi do licznych okrutnych morderstw.
https://www.filmweb.pl/fi...rwi-1987-164704
Synalek (The Good Son), 1993, Stany Zjednoczone, dreszczowiec (thriller), Joseph Ruben: Bohaterowi głównemu umiera matka. Jego ojciec odwozi go do wujków, w nadziei, że pomoże to podopiecznemu wrócić do równowagi. Sytuacja jednak osiąga odwrotny efekt od zamierzonego, gdy spędza coraz więcej czasu ze swoim kuzynem. W międzyczasie rodzi się wiele nieszczęść, wypadków, a także prób zabójstw nie tylko obcych, ale i najbliższych osób. 1 pies wręcz został uśmiercony. Ciekawostka: Dobrego nastolatka grał aktor, który zasłynął potem z roli Froda we Władcy Pierścienia, a w złego z kolei wcielił się tytułowy Kewin.
https://www.filmweb.pl/film/Synalek-1993-93905
Strach (Fear), 1996, Stany Zjednoczone, dreszczowiec (thriller), James Foley: Nastolatka podczas wyjścia do klubu poznaje chłopaka, który sprawia na niej dobre pierwsze wrażenie. Nie należy on jednak w rzeczywistości do spokojnych osób: potrafi uderzyć i przewodzi też jedną bandą. Ciekawostka: Naczelnym antagonistą został aktor, który wystąpił później w filmach Ted i Ted 2 jako jeden z głównych bohaterów (nie, nie podkładał on głosu misiowi). Protagonistką z kolei była dosyć znana aktorka, ale jej dorobku filmowego tak nie znam.
https://www.filmweb.pl/film/Strach-1996-5573
Słoń (Elephant), 2003, Stany Zjednoczone, dramat/dreszczowiec (thriller)/kryminalny, Gus Van Sant: Dwóch nastolatków opracowuje zuchwały plan napadu na szkołę, by przede wszystkim zemścić się na uczniach i uczennicach, którzy im dokuczali w przeszłości i ogólnie źle ich traktowali. Napastnicy wykazują upodobanie treściami odwołującymi się do nazizmu i ich sposób działania określa się jako bezwzględny. Film jest niejako adaptacją zdarzeń, które miały miejsce podczas strzelaniny w szkole w Columbine, w 1999 r.
https://www.filmweb.pl/fi...5%84-2003-99120
Uważaj kochanie (Better Watch Out/Safe Neighbourhood), 2016, Australia/Stany Zjednoczone, horror/psychologiczny, Chris Peckover: W trakcie Świąt Bożego Narodzenia nastolatek pod nieobecność rodziców zostaje pod opieką młodej niani. Wraz ze swoim kolegą lubi robić różne żarty i kawały, które w konsekwencji więcej strachu dostarczają (także im samym) niż śmiechu. W międzyczasie sytuacja wymyka się całkowicie spod kontroli. Opiekunka oraz jej znajomi zostają uwięzieni w domu nastolatka, a później 3 osoby umierają (w tym najlepszy ziomek głównego bohatera) w makabrycznym stylu oraz okolicznościach.
https://www.filmweb.pl/fi...nie-2016-753530
Mój przyjaciel stalker (The Wrong Friend), 2018, Stany Zjednoczone, dramat/dreszczowiec (thriller)?, David DeCoteau: Bohaterka jest notorycznie obserwowana przez nastolatka (mającego mroczną przeszłość), który na początku ich znajomości zwołuje imprezę integracyjną w swoim miejscu zamieszkania. Główna postać podczas niej traci pamięć i staje się praktycznie całkiem zmanipulowana, pada ofiarą licznych intryg. A w dodatku nieznajomy zaczyna często się kręcić wokół jej domu, co sprawia, że nie czuje się bezpiecznie. Podczas kulminacyjnego momentu dochodzi zarówno do włamania, jak i do próby zabójstwa nie tylko nastolatki, ale i jej matki.
https://www.filmweb.pl/fi...ker-2018-834586
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25174 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 13 Wrzesień 2023, 17:09
Bartek617, Znalazłem jeszcze coś takiego - Niebiańskie Stworzenia, Nowa Zelandia 1994 - Opowiada o związku dwóch nastolatek o dość pretensjonalnym z punktu widzenia ówczesnego otoczenia charakterze, których wyobraźnia jest wybujała i wymyślają sobie alternatywne światy. Matka jednej z nich jest szczególnie podejrzliwa wobec przyjaźni, jaka połączyła obie niewiasty, one same w końcu postanawiają zlikwidować ją za pomocą cegły xd Niby banalna historia, ale ów morderstwo i szereg zdarzeń do niego doprowadzających rzeczywiście miał miejsce w 1954 w Christchurch.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16345 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Marzec 2024, 20:36
Dzisiaj sobie obejrzałem film "Strach" ("Fear") ponownie i jestem wciąż naprawdę pod wrażeniem niektórych scen.
(chłop przeprasza bohaterkę za to, że spuścił łomot jej koledze ze szkoły, gdy zobaczył jak tamten się do niej przytulał, a także jej nabił śliwę koło oka)
(antagonista spotyka się z ojcem osoby, w której się zauroczył, celem wyjaśnienia paru spraw: ojciec stawia mu twardo warunki, żeby dał sobie spokój i trzymał się z dala od córki, a chłop go próbuje upokorzyć i sprowokować do pobicia- ojciec jednak nie posuwa się do agresji, więc sam się uderza na granicy klatki piersiowej i brzucha- idealnie w splot słoneczny)
(chłop robi sobie napis dziewczyny na klatce piersiowej: to znak, że ją bardzo kocha)
(antagonista wdaje się w konfrontację z kolegą bohaterki ze szkoły, opowiadając mu w skrócie swoją historię: goni go potem w lesie, a potem niestety zabija skręcając kark , ktoś tam napisał komentarz jak dobrze pamiętam, że pościg przypominał pogoń za antylopą przez lwa)
(chłop wchodzi do damskiej ubikacji i próbuje ponownie swoich sił, by nastolatkę do siebie przekonać, nie zważając za bardzo na jej bezpieczeństwo)
(grupa antagonisty organizuje włamanie z zemsty do domu dziewczyny po tym jak ich kryjówka została rozwalona- on sam próbuje się dostać do domu, by prowadzić dalej swoje prywatne porachunki, w sumie w pewnym sensie stał się osobą bezdomną - wszystkie jego dobra uległy zniszczeniu, w międzyczasie pies rodziny nastolatki zostaje niestety uśmiercony- jego głowa została odcięta)
(to jest chyba najciekawsza, choć jak poprzednie trzy pełna nieszczęść scena [umiera na wskutek postrzelenia strażnik policyjny] , w której niezwykłą akcją jest nagłe wejście ojca dziewczyny, który policzkuje antagonistę i jego znajomego, będącego członkiem grupy- niesamowite jest to, że mimo solidnego klepnięcia tak szybko wraca do siebie: miłość do córki mężczyzny musiała pomóc mu znieść ten silniejszy cios i się sprawnie zregenerować)
(ostateczna konfrontacja między chłopem a dziewczyną a także jej ojcem ma miejsce- finał bójki wydaje się zaskakujący: ojciec rozwalił córce całkiem pokój i wyrzucił nielubianego przeciwnika przez okno , ale... z drugiej strony zagwarantował szerszy dostęp do świeżego powietrza , zagrożenie zdrowia i życia też się w sumie zmniejszyło)
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum