Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Średnia temperatura zimy - (+0,67*C)
Średnia maksymalna temperatura zimy - (+3,0*C)
Średnia minimalna temperatura zimy - (-1,64*C)
Najwyższa temperatura maksymalna - (+12,1*C) 16 luty
Najwyższa temperatura minimalna - (+8,1*C) 16 luty
Najniższa temperatura maksymalna - (-7,7*C) 8 styczeń
Najniższa temperatura minimalna - (-15,1*C) 16 styczeń
Ilość dni z całodobową pokrywą - ( 7+14+22+3=46 dni) wraz z listopadem
Ilość dni z całodobowym mrozem - (7+10+14+1=32 dni) wraz z listopadem
Maksymalna pokrywa - 36 cm 20 styczeń
Suma opadu - (123,6 + 84,3 + 142,8 = 350,7mm ( norma wieloletnia 136 mm )
Ostatnio zmieniony przez Janekl 7 Marzec 2024, 10:46, w całości zmieniany 1 raz
Luty 2024 był ekstremalnie ciepłym miesiącem. Jak wskazują prognozy na początek marca od Centrum Modelowania Meteorologicznego IMGW, już niebawem pogoda może zrobić zwrot, a do Polski powrócą ujemne temperatury. Możliwe jest również wystąpienie opadów śniegu.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16300 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Marzec 2024, 20:23
Łagodność raczej dominuje w prognozach, jak patrzę przynajmniej na najbliższą mi większą metropolię. Jak na początek marca temp. wciąż raczej "trzymają poziom", jednak za kilka tygodni, miesiąc trzeba będzie zacząć rozglądać się za czymś z nieco wyższej półki. Przekroczeń "20" (zwłaszcza wyraźniejszych) nie chcę za bardzo do połowy czerwca, wystarczy mi (od równonocy, a przynajmniej Wielkanocy) do szczęścia po 10-20 C w ciągu dnia, nocami albo przymrozki czy okolice 0 C (przy suchej i pogodnej lub bezchmurnej aurze), albo dodatnie temp., jak ma się chmurzyć i padać (rzecz jasna deszcz).
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 3 Marzec 2024, 21:53
A pamiętacie jak na początku listopada mówili ,że zima będzie bardzo ciepła i ,że tej zimy nawet bałwana nie da się ulepić. No i ogólnie wyszła tylko ciepła a bałwana ,można było ulepić praktycznie w całej Polsce co się zdarza ostatnio rzadko.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16300 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 21 Marzec 2024, 17:06
I dlatego tą zimę odbieram przynajmniej osobiście jako "niejednoznaczną". Dla mnie większymi ekstremami (ale zasłużonymi ze względu na swoją konsekwencję pod względem regularnie wysokich temp. i bardziej regularnej łagodnej pogody) będą niewątpliwie sezony takie jak 2013/2014, 2015/2016 i 2019/2020.
Ja zwolennikiem zarówno ciepłych jak i śnieżnych zim nigdy nie byłem : najwyżej sobie wyobrażałem taki scenariusz, że nawet jak ochładza się do okolic 0 C i spada śnieg (na ogół w mniejszych ilościach, ale krótkie rykoszety skutkujące szybkim przyrostem pokrywki też spełniają kryteria), to szybko leżący puch przechodzi do historii (leży kilka, maks. kilkanaście godzin), a dni z całodobowym mrozem są ograniczone do minimów, nawet praktycznie do zera (noce z kolei jak są mroźne, to minusy na termometrze są takie jak u nas teraz wiosną czy zaawansowaną jesienią).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum