Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 1 Maj 2024, 06:50 Kwiecień 2024
To byłby całkiem dobry kwiecień, gdyby nie jedna rzecz - było albo zbyt ciepło (jak na kwiecień), albo bardzo zimno. Niestety bardzo brakowało w nim umiarkowanej pogody z temperaturą w przedziale 15-20 stopni.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Maj 2024, 08:05
Faktycznie skrajny, a szala goryczy przelała się 23.04 rano przy tym mrozie. 4/10 to max na co zasłużył, mimo tego (a może paradoksalnie przez to), że pierwsza połowa aż tak odleciała w kosmos- straty przez to były jeszcze bardziej dotkliwe, a w pierwszej połowie kwietnia tak dzikie ciepło jest jednak wielkim ryzykiem i odpowiedzialnością, której ten kwiecień nie dowiózł.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 1 Maj 2024, 09:55
9/10, bo jednak okres chłodu trochę zbyt przeciągnięty, te przymrozki już mu daruje, bo jak to powiedział kmroz - wiosna ma swoje prawa Mógłby być odwrotny trend, wegetacja obecnie by była taka sama, a nie byłoby takich szkód od tych przymrozków w wielu regionach.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Maj 2024, 10:16
Większe ochłodzenie wbrew pozorom przez dłuższy czas dosyć dobrze odbierałem, ale dni 21-22.04 jednak mnie bardzo zawiodły : przynajmniej u mnie sytuacja robiła się podbramkowa, o krok od samobója. Aż samemu jest mi głupio, że molestowałem tak prognozami zarówno temp. jak i zjawisk pogodowych. Czas do połowy miesiąca i ostatnie kilka dni to jednak termiczny mutant na sterydach (nawet w trakcie przyjemniejszych i chłodniejszych, chociaż wciąż dni z wyższymi temp.), co również skłania mnie ku wyrażeniu stanowiska, że jednak nie o to do końca we wiośnie chodzi.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 1 Maj 2024, 14:47
jorguś, Gdybyś widział pełne ulistnienie na orzechu włoskim 1 maja, gdzie nawet w 2018 nie były te liście rozwinięte w połowie, to też byś tak go oceniał. Ale jednak 10/10 nie dałem, taką ocenę ma tylko kwiecień 2018 xd
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36417 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 2 Maj 2024, 09:22
6/10, bo od 7.04 dominowała bubu/pustynia. Niemniej początek to cudo jak na standardy tego smutnego miesiąca, a jako całość dominowało ciepło i wilgoć, więc oczywiste chyba że trzeba minimalnie docenić ten miesiąc xd
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 2 Maj 2024, 12:10
kmroz napisał/a:
6/10, bo od 7.04 dominowała bubu/pustynia. Niemniej początek to cudo jak na standardy tego smutnego miesiąca, a jako całość dominowało ciepło i wilgoć, więc oczywiste chyba że trzeba minimalnie docenić ten miesiąc xd
Myślę bardzo podobnie, po 6.04 to jeszcze okres 12 - 14.04 cenię, ale jednak sucho było . Poza tym to suabo, ale coraz bardziej zaczynam cenić sobie złośliwość w tym miesiącu, kiedyś zdecydowanie gorzej bym ocenił ten kwiecień
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Maj 2024, 21:06
Ciekawostką jest ta okoliczność, że przynajmniej według wskazań mojego termometru udało się uniknąć w trakcie tego miesiąca przymrozków nocnych (przynajmniej w powietrzu).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum