Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Co dla Ciebie byłoby lepszą nowiną na portalu typu meteomodel? ;-)
rozszerzenie baz danych o mniej lub bardziej większą sieć stacji, ale z zachowanym obecnym ograniczeniem czasowym (na ogół nie wcześniej niż od 1 stycznia 1951 r.) ;-)
0%
[ 0 ]
poszerzenie informacji odnośnie przeszłych warunków pogodowych (temperatury, usłonecznienie, zachmurzenie, wiatr, opad, grubość pokrywy śnieżnej itd) do czasów wcześniejszych, ale z utrzymaniem dotychczasowego składu posterunków sieci IMGW i nie tylko ;-)
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Maj 2024, 09:49 Przepraszam, co Twoim zdaniem byłoby cenniejszą funkcją? ;-)
Taki temat przyszedł mi do głowy w związku z naszymi upodobaniami, do których myślę też należy przeglądanie nie tylko aktualnych (czy bieżących), ale i archiwalnych informacji pogodowych. Pierwsza opcja w ankiecie czy sondzie byłaby udoskonaleniem przestrzennym/miejscowym (więc moglibyśmy się dowiedzieć o panujących obecnie i niegdyś warunkach pogodowych także w wielu innych lokalizacjach z naszych pobliskich okolic), druga z kolei udoskonaleniem czasowym (tym samym mielibyśmy sposobność zasięgnięcia informacji, jak dokładnie przynajmniej co do dnia, jeśli nawet nie godziny wyglądały sprawy pogodowe w czasach od 31 grudnia 1950 r. wstecz: np. w trakcie I i II wojny światowej). Oczywiście występowałby tu pewien szkopuł , bo przed 1918 r. znajdowaliśmy się pod zaborami, a także zachodziły liczne reformy administracyjne (inaczej, tj. w innych miejscach na terenie naszej ojczyzny przebiegały granice). Zakres czasowy mógłby obejmować kilka ubiegłych stuleci (wieków) wstecz. Ja się szczerze mówiąc nie potrafię zdecydować: jak dla mnie obydwie rzeczy byłyby identycznie (równo) ważne.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 3 Maj 2024, 20:58
pawel napisał/a:
Bartek617 napisał/a:
Oczywiście występowałby tu pewien szkopuł , bo przed 1918 r. znajdowaliśmy się pod zaborami
Skoro jest w danych nawet Chociebuż, który chyba nigdy nie należał do Polski - żaden szkopuł.
I tu się mylisz:
Cytat:
W maju 1002 roku – Bolesław I Chrobry przekroczył z wojskiem graniczny Bóbr i zajął Milsko, Łużyce i Miśnię. W latach 1002–1031 Chociebuż znalazł się pod polskim panowaniem..
Zresztą w wieku XII ziemie na zachód od linii Odry i Nysy łużyckiej aż do Łaby były krainą słowiańską, Księstwem Kopanickim. Zresztą nawet obecna stolica Niemiec Berlin pod nazwą Kopanica była stolicą tego księstwa. https://pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99stwo_Kopanickie
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum