Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 6 Lipiec 2019, 21:34 Sierpień 1971
Ostatnio na blogu wspomniano falę upałów z początku sierpnia 1971. U mnie nie była to zbyt mocna, jednak wyjątkowo uciążliwa. Początek sierpnia był nie tylko upalny jak i wyjątkowo burzowy, gorące noce, wysoka wilgotność i skrajnie wysoki punkt rosy nieźle utrudnialy życie. Na szczęście dawno nie mieliśmy równie wstrętnego okresu. Od 9 VIII przyszło ochlodzenie w wersji suchej. Potem lampowy okres 15-26 VIII, na początku III dekady przyszedł upalny dzień, jednak trudno się go przyczepić. Nie przypominał ochydztwa z początku miesiąca. Po 2 dekadach bez opadów, pod koniec miesiąca przyszło załamanie pogody i w końcu popadalo, na szczęście przy przyzwoitych temperaturach.
Ogółem miesiąc całkiem fajny, ale początek miesiąca, to jeden z okresów których najbardziej NIE chciałbym przeżyć
Zdecydowanie za dużo trzydziestek. No i brak jakiejkolwiek ulgi nocami przez pierwsze 8 dni, makabra. Jako taka pogoda panowała od 9 do 26.08 - mnóstwo słońca i jednak bywały przyjemne dni.
Wg mnie w Toruniu lepszy miesiąc niż w Łodzi Od 15 do 26.08 lampeczka i naprawdę spoko pogoda, nie było aż tak dużo upałów.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 6 Lipiec 2019, 22:26
Awin napisał/a:
Na dwa posty. Miesiąc ruchomy ok 5.07- 5.08 naprawdę świetnie wygląda.
Wg mnie świetnie było od około 5 do 25.07 i potem od 9 do 25.08 też bardzo fajnie. Początek lipca i koniec sierpnia jesienne/wiosenne, a pomiędzy 25.07 a 9.08 uporczywa fala upałów z nieznośnymi nocami.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 6 Lipiec 2019, 22:29
Też uważam, że w Toruniu bardziej udany.
Jednak uważam że była to jednak z najbardziej dokuczliwych fal upałów, pomimo że nie było spektakularnych wartości (pow. 35 st.) i były tradycyjnie śmieszne przerwy (coś jak tmax 29 st., tmin 19 st., rzeczywiście ulga niesamowita...)
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Też go chyba nie mogę zneutralizować. Nie dość, że w przewadze nadal bardzo suchy, to miał jeszcze od cholerę upałów, a jak na dobre się skończyły to przyszła jesień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum