Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 23 Październik 2024, 21:23
Dla mnie bomba, trochę ostatnie dni października dodają znaków zapytania, ale na szczęście nie widać za bardzo żadnych rozdań sugerujących wilgotne zimnice. Niektórzy z nas chcieli braku opadów od połowy października, to chociaż ta część zostanie raczej spełniona.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Październik 2024, 10:30
Wiele na to wskazuje, że bezpośrednio po nadejściu Wszystkich Świętych mogą temp. tak bardzo spaść, że przy wystąpieniu opadów może również mieć miejsce pierwszy śnieg. Koniec października jednak powinien jeszcze wyglądać w formie pod względem wysokości temp. (tśr. od ok. +10 C wzwyż), oraz pogody (na ogół sucho i pogodnie, choć nie tak słonecznie jak w ostatnie 2 tygodnie). Na szczęście spodziewana suma opadów przy nadejściu ochłodzenia nie wydaje się raczej na chwilę obecną szczególnie pokaźna.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6954 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 26 Październik 2024, 10:46
U mnie ten październik będzie miał średnią miesięczną chyba dokładnie taką samą jak w ubiegłym roku . W zeszłym roku miał 8,4*C a ten październik do chwili obecnej ma 8,5*C. Różnica jest taka ,że w zeszłym roku było ponad 2 razy więcej opadów i prawie 2 razy mniej słońca.
Wysłany: 26 Październik 2024, 12:39
Na korzyść tegorocznego października przemawia fakt, że pozbawiony jest w ogóle znaczących, bezwzględnych ochłodzeń (względne już się pojawiły- na samym początku miesiąca) : pierwsze 1-cyfrowe temp. mogły pojawić się lokalnie wczoraj i przedwczoraj, tam gdzie okresy mgliste bardziej doskwierały. U mnie na szczęście temp. dzienna nie spadła ani razu poniżej +10 C i w przyszłym tygodniu do piątku włącznie też się raczej nie zapowiada.
Prognozy na niedzielę też uległy pewnej poprawie, zamiast wzbudzających niepokój 20-22 C z temp. dziennych (głównie chodzi o południowe regiony), mają wynieść mniej, tj. bardziej 17-18 C, a z kolei temp. nocne się podniosły z 7-8 C na 10-12 C. W kwestii aury przewidziane jest zachmurzenie zmienne (głównie umiarkowane lub duże, małe rzadko), tym samym wprowadzona jest jakaś dynamika i zagrożenie sinym niebem do południa spada. Noce ogólnie mają osiągać "przyjaźniejszy" poziom: do końca miesiąca nie widać praktycznie w ogóle spadków poniżej +5 C (głównie po ok. 8-10 C).
Wysłany: 27 Październik 2024, 16:44
13 października padał deszcz na większym obszarze Polski, zwłaszcza na stacjach synoptycznych z północy PL temp. z trudem osiągały próg "10". To w sumie miałoby jakiś sens, 2-3 dni później rozpoczęła się trwająca hegemonia układów wysokiego ciśnienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum