Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Lipiec 2019, 23:08 Luty 1997
Ostatnie moje podsumowanie na dziś, rozpoczynające jednocześnie serie fajnych lutych z lat 90tych.
Po mroźnych, ale ładnych grudniu i styczniu nadszedł znacznie lepszy dla mnie luty (chociaż styczeń 1997 o dziwo też był dla mnie sensowny, ale to już temat na osobny wątek!). Było sporo wysokich temperatur, przeważały maxy powyżej 5 stopni! Tylko noce nierzadko były zimne. Miesiąc przyniósł sporo opadów, ale nie brakowało dni pięknych. Najbardziej tu warta wspomnienia jest jednak prawdziwie wiosenna ostatnia dekada, a szczególnie dni 25-26.02 <3
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 7 Lipiec 2019, 23:12
Ciekawa sprawa z zimą 1996/7. Styczeń i grudzień były bardzo mroźne żale przyniosły bardzo mało śniegu... Maksymalna pokrywa to 3 cm, ta zima byłaby rekordowo pod tym względem gdyby nie luty
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Listopad 2020, 17:20
Bardzo podobny był luty 20 l. później, tylko u mnie ten miał więcej białego puchu. W ogóle sezon 1996/1997 pod kątem pokrywy śnieżnej był dość zróżnicowany. Czym bardziej na S (pomijając obszary podgórskie (więc na S od aglomeracji krakowskiej, rzeszowskiej i konurbacji górnośląskiej) i górskie), tym więcej śniegu (w Raciborzu czy w czeskiej Ostrawie było więcej śniegu niż w Katowicach (stacja w centrum miasta)). Zaś stacja w Pyrzowicach (położona 30-40 km na N od Katowic) notowała znacznie mniej śniegu niż ta w obrębie stolicy GŚ.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum