Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 10 Lipiec 2019, 14:10 Wrzesień 1980
Nawet niezły miesiąc. Miał dwie tygodniowe zakały, na początku II dekady i na sam koniec miesiąca. Było więcej letnich i pogodnych dni niż w parszywym lipcu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 21 Wrzesień 2019, 13:24
Oj prawda, prawda. Lecz zastanawia mnie czy ludzie wtedy faktycznie odbierali lato 1980, jako wyjątkowo koszmarne, w końcu poprzednie 3 sezony letnie były tylko minimalnie lepsze
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 22 Wrzesień 2019, 21:40
Oj to racja. Aż przykro pomyśleć że do tych wszystkich trudności codziennego życia w PRL początku lat 80, wszechobecnego niedostatku, niemal zupełnego braku perspektyw i katastrofalnej sytuacji gospodarczej doszły jeszcze takie niedogodności pogodowe - długie zimy, notoryczne przymrozki, problemy z wegetacją, braki urodzaju... Moi rodzice byli w 1980 już dorośli i pamiętają te czasy wraz ze wszystkimi ich blaskami i cieniami - a tych drugich było więcej. To tak dobrze że dziś nie znamy takich problemów, jakie kiedyś były codziennością, a z drugiej strony... może przez to nieraz nie potrafimy docenić tego gdzie i kiedy przyszło nam żyć.
A co do samego lata 1980, to pytałem ostatnio Babcię jak je wspomina i rzeczywiście wspomniała o tym że było zimno i bardzo często padało. Należy do grupy ludzi, którzy uważają że lata prawie zawsze były gorące i to zimy najbardziej się zmieniły, a jednak pamięta 1980 rok - więc coś jest na rzeczy i to lato naprawdę musiało mocno rzucać się w oczy.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 22 Wrzesień 2019, 22:21
PiotrNS napisał/a:
Oj to racja. Aż przykro pomyśleć że do tych wszystkich trudności codziennego życia w PRL początku lat 80, wszechobecnego niedostatku, niemal zupełnego braku perspektyw i katastrofalnej sytuacji gospodarczej doszły jeszcze takie niedogodności pogodowe - długie zimy, notoryczne przymrozki, problemy z wegetacją, braki urodzaju... Moi rodzice byli w 1980 już dorośli i pamiętają te czasy wraz ze wszystkimi ich blaskami i cieniami - a tych drugich było więcej. To tak dobrze że dziś nie znamy takich problemów, jakie kiedyś były codziennością, a z drugiej strony... może przez to nieraz nie potrafimy docenić tego gdzie i kiedy przyszło nam żyć.
A co do samego lata 1980, to pytałem ostatnio Babcię jak je wspomina i rzeczywiście wspomniała o tym że było zimno i bardzo często padało. Należy do grupy ludzi, którzy uważają że lata prawie zawsze były gorące i to zimy najbardziej się zmieniły, a jednak pamięta 1980 rok - więc coś jest na rzeczy i to lato naprawdę musiało mocno rzucać się w oczy.
Chyba mnie trochę źle zrozumiałeś, chociaż swoją drogą to co mówisz, to też pełna racja.
Chodziło mi o to, że kiedyś chłody i wilgoć (ogółem nadmiar wody w glebie) mogły faktycznie stanowić problem. Dzisiaj ciężko sobie to wyobrazić, bo od kilku lat problem jest całkowicie odwrotny.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 22 Wrzesień 2019, 22:24
FKP napisał/a:
Przecież to był paskudny, pochmurny i lodowaty miesiąc
W dniach 10-15.09 i przede wszystkim 23-30.09 owszem był takowy. Ale to nie cały miesiąc, o czym warto pamiętać. Tak samo jak o tym, że 1-6.07 i 22-31.07 to nie był cały lipiec 2011, a także (hehe) 12-16.07.2004 to nie cały lipiec 2004.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum