Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Subiektywne odczucia pogodowe poszczególnych miesięcy 2002 r
Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 14 Lipiec 2019, 22:13   Subiektywne odczucia pogodowe poszczególnych miesięcy 2002 r

Zuy rok, szczególnie pora ciepła dała ciała. Parnota i wręcz skromne ilości słońca...
na plus: marzec i grudzień
neutralne: styczeń, luty i listopad
na minus: kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień i październik (wcale nie przesadzam :-? :-( )
Mam nadzieję że podobna pora ciepła się nie powtórzy :-/

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Lipiec 2019, 11:16   

+ luty, marzec, listopad
neutralne: styczeń, kwiecień, maj, lipiec, sierpień, październik
- czerwiec, wrzesień, grudzień

Ogółem po głębokiej analizie stwierdzam, że jednak rok 2002 nie zasługuje wcale na antyczołówkę ;) chociaż i tak ocena raczej lekko negatywna.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 15 Lipiec 2019, 11:28   

Dziwi mnie głównie neutralizacja maja, lipca i sierpnia, a przede wszystkim października... Sam kiedyś wspominałeś, że maj i sierpień jedne z najgorszych na blogu, o lipcu w sumie nic nie mówiłeś, więc za bardzo czepiać się nie będę, ale październik mnie zamurowal (trochę jak Ciebie moja opinia o październiku 2003). Z resztą o kwietniu chyba też kiedyś wspomniałeś, że niefajny. Fakt porę chłodną ten rok miał całkiem, całkiem, grudzien dla mnie jak z bajki, ale pora ciepła to masakra...

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 15 Lipiec 2019, 11:37   

Jacob napisał/a:
Sam kiedyś wspominałeś, że maj i sierpień jedne z najgorszych na blogu

Obaj kiedyś wspominaliśmy różne bardzo dziwne rzeczy na blogu (do dziś się bardzo dziwie Twojemu dawnemu ulubieniu wobec lipca 2012), tak to jest jak się ocenia bez dogłębnej oceny. Sierpień 2002 był w drugiej połowie naprawdę spoko, miał przyjemne rześkie noce i suche powietrze. Pierwsza za to przynajmniej zapewniła trochę potrzebnych opadów. Również w przypadku maja nie diabeł taki straszny. Miał kilka zbyt gorących dni, ale nie brakowało też umiarkowanych temperatur z pogodnym niebem.

Co do października, to neutralny ze wskazaniem na minus oczywiście. Nie zamierzam go jakoś bardzo bronić, ale bywały jednak gorsze ;)

PS Już żałuję, że się podjąłem oceny "znakowej".... Ciężko czasem jednoznacznie przypisać miesiąc do znaku ;)

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 15 Lipiec 2019, 11:39   

W sumie :lol:

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 15 Lipiec 2019, 11:44   

W sumie sierpień 2002 nawet mógłbym ocenić neutralnie, ale II połowa to tylko i wyłącznie subupał, sytuację trochę ratują rześkie noce. Jednak maj jak pozostałe miesiące pory ciepłej to zdecydowany minus

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 19:03   

I też 9 miesięcy :lol:

Tego nie lubiłem i nadal niezbyt lubię

+ styczeń, marzec
N luty, czerwiec, sierpień, październik, listopad
- kwiecień, maj, lipiec, wrzesień, grudzień

Do dupy rok, dużo gorącej suszy w porze ciepłej, nieco lepiej wyglądały miesiące pory chłodnej, ale też nie wszystkie.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 19:06   

Rok dupiasty, ale opinia cały czas o nim stoi, bo ciągle jak znajduje w nim coś niezłego, to i do d... :lol:

+: styczeń, luty i marzec
N: maj, październik i listopad
-: kwiecień, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień i grudzień

Szczerze raczej wolę 2001 od niego

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 19:19   

+ styczeń, luty, marzec, maj, sierpień
N kwiecień, lipiec, listopad
- czerwiec, wrzesień, paździoch, grudzień

Nie był to szczególnie dobry, ale i niezły rok. W 2002 roku mieliśmy chyba najbardziej wyraźne przejście z ostrej wiosny do wręcz nie tylko przedwiośnia, ale wczesnej wiosny, której pierwsze symptomy pojawiły się już na przełomie stycznia i lutego. Następny w kolejce był bardzo udany marzec ze świetną II dekadą, zaś kwiecień - choć trochę niewyraźny - poza szybkim atakiem zimy także w niczym nie przeszkadza. O maju niedawno sporo pisałem, polubiłem ten miesiąc i uważam za jeden z najlepszych majów XXI wieku, o półkę niżej niż 2001, 2009, 2016 i 2018. Naprawdę zły był czerwiec, a lipiec? Prawda, był gorący i parny. Ale jako miłośnik burz miałbym w nim frajdy co niemiara, burz było pełno jak w środkowej Florydzie :D Niespecjalna była I połowa sierpnia, która zaopatrzyła jednak ten miesiąc w niezbędne opady, zaś od 19 sierpnia do końca mieliśmy może nudny, ale jednak raj. Zbyt gorąco nie było. Ani razu temperatura średnia nie osiągnęła 20 stopni, a taki schyłek lata z mnóstwem błękitu na niebie, jednak zawsze miło mi się kojarzy. Czy był zbyt nudny, nie wiem. Na pewno potrwał krócej od chociażby lampowego okresu października 2019, więc może nie... Nie udał się wrzesień, w którym z kontynuacji lata prędko wpadliśmy w szarugi, przeciągające się na dalszą część jesieni, która okazała się ekstremalnie pochmurna, choć nie szczędziła też miłych niespodzianek, jak oszałamiające ocieplenie w listopadzie. Całość zamknął niestety słaby, lodowaty i suchy grudzień, który nie wiedzieć czemu, kiedyś promowałem :(
Niezły rok, aczkolwiek wiele się w nim nie udało. Za sukces możemy uznać opady, które do września prawie kurczowo trzymały się normy - raz trochę poniżej, raz trochę powyżej. Więcej opadowych wahań przyniósł ostatni kwartał, od bardzo mokrego października, po suchość listopada i grudnia. Termicznie, aż do września wydawało się że idzie na rekord.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 19:26   

Właśnie - to mnie też zastanawia. Czemu luty 2003 oceniasz lepiej od grudnia 2002, jak te miesiące były niemal takie same?

Odpowiedz do tematu