Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Kwietnie 2000-09
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 5 Luty 2022, 00:45   

Ja bym jednak te pustynne śmietnie 2007 i 2009 dał niżej, kwiecień 2005 na 2 miejscu to też przesada, przecież on był trochę złośliwy u Ciebie xd

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 5 Luty 2022, 00:47   

Kurde Niebo a Ziemia w porównaniu do Torunia https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2008-04-30&rodzaj=st&imgwid=351230497&dni=30&ord=asc

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 5 Luty 2022, 00:47   

5 czy 12-17.04 to tak, ale większość to naprawdę ładna antyzliwosc :-)

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 5 Luty 2022, 00:48   

kmroz, zgoda mimo, że też niespecjalny

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 5 Luty 2022, 00:49   

Jeszcze 28.04 złośliwy xd

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 6 Marzec 2023, 16:28   

To pora teraz na kwiecieniu 2000-2009 w Kurorciku :D

Kwiecień 2000: https://www.ogimet.com/cg...d=REV&Send=Send

Ta wstawka z 25.04 miłym zaskoczeniem, ale reszta to horror. Te spore opady z 5-6.04 to gwódź do trumny - nie dość, że złośliwe i zdradliwe, to jeszcze zabrakło tych paru stopni by zabieliło. Miesiąc o drugim imieniu złośliwość, poza tym 25.04, ale już nawet pomijając ten fakt, to ilość anomalnej drastyczności ryje mózg :zygacz:

Ocenić go jednak nie mogę na maksymalnie niską notę, bo wiem, że po prostu bywało gorzej. Ocena 2/10 z wielkim bólem serca i świadomością klimatycznego potencjału na śmietniowe drastyczności :zygacz:

Kwiecień 2001: https://www.ogimet.com/cg...d=REV&Send=Send

Też dość złośliwy kwiecień, chociaż na szczęście nie tak na 100%. Co budzi moją uwagę, to widzę, że w NS szczędził ekstremalnych chłodów - tzn. pojawiły się 2 razy na te 3-4 dni, w dodatku jeden z nich był konkretny :snieg: Na pewno jednak doceniam, że pojawiło się niemało dni wilgotnych i/lub lochowych przy dodatniej anomalii temperatury i ogólnie że było mega mało suki

Myślę, że trochę ten kwiecień w Kurorcie zasługuje na pochwałę, ale też bez przesady ;) Takie 7/10 to mimo wszystko maks.

Kwiecień 2002: https://www.ogimet.com/cg...d=REV&Send=Send

Ten kwiecień mi się w tamtym regionie serio podoba. Po pierwsze - mega lochowy, niemal zupełnie pozbawiony lampowych dni - a jak już były, to chłodnawe. Po drugie miał tylko jedno poważne ochłodzenie, które było konrektne :snieg: Od 11.04 zaś naprawdę konkretny kwiecień, na którym mógłby u mnie wzorować się kwiecień 2023. Opady regularne, mało suki i STABILNE temperatury - niemal cały czas średnie dobowe na poziomie 10-13 stopni. Mogły czasem noce być cieplejsze, ale już nie będę na to narzekał tak. Regularne opady w postaci czasem burzowej mi naprawdę się pododbają i tak szczerze, to np u mnie chyba żaden kwiecień po 1999 nie był tak fajny.

Ocena 9/10 - punkt odejmuje za to, że zabrakło ekstremalnie ciepłych nocy, mogło ciutkę więcej popadać sumarycznie i ogólnie - nie jest to może dla mnie wzór, tylko po prostu stabilnie poprawny kwieciuś ;) Ale bardzo cenię, naprawdę mi się podoba :D

Kwiecień 2003: https://www.ogimet.com/cg...d=REV&Send=Send

Epizod zimowy naprawdę konkretny, ale nauczyłem się już tego tak pod lupę nie brac. To jest kwiecień, miesiąc którego powinno się oceniać za ciepłe deszczyki, a nie jakość zimowych epizodów xd Poza okresem 23-27.04 miesiąc pod względem wiosennym do kosza - od 11.04 sama pustynia w różnej wersji termicznie.

Ocena 3/10 z zimną krwią

Kwiecień 2004: https://www.ogimet.com/cg...d=REV&Send=Send

Poza niedozwolonym okresem 19-23.04, to miesiąc w miarę przyzwoity - po prostu zmienny, z regularnymi i nierzadko ładnymi opadami, a zarazem bez drastycznych ochłodzeń. Umiał przynieść opady przy różnych temperaturach, chociaż w przewadze były one po prostu przeciętne. No i tutaj się akurat mogę do nocy przyczepić - liczba dni z tmin>5 stopni mnie nie satysfakcjonuje. Ale no to już czepianie się szczegółów, miesiąc przyzwoity, a nawet dobry, a do takiego kompletu zabrakło mu Płocka albo Łodzi z 19-23.04 :D

Oecna nie tak dobra jak 2 lata wcześniej, ale muszę, oj muszę go docenić. 8/10 :D

Kwiecień 2005: https://www.ogimet.com/cg...d=REV&Send=Send

Pierwsza dekada okropna, chociaż od 6.04 już szło ku lepszemu, a dni 8-10.04 nawet da się tolerować, ale wolałbym je po zmianie kolejności ;) Jednak od 13.04 ten miesiąc szedł tam ku lepszemu i miłym zaskoczeniem jest zarówno względna wilgoć i loszek w ciepłej drugiej dekadzie oraz znacznie cieplejsza 3 dekada niż u mnie (zimnica się ograniczyła do dni 20-23.04, do tego co ważne później było ciepło i znowu żabkowo :ok: Sumarycznie usłonecznienie mogło być bardzo niskie, zepsuła sprawę pierwsza pentada i - co akurat mnie nie martwi - ochłodzenie z początku trzeciej dekady.

Ogólnie naprawdę fajny kwiecień i myślę, że też zasłużył na 9/10, naprawdę niesamowite, że przynajmniej niektóre kwietnie potrafią się tam udawać

Kwiecień 2006: https://www.ogimet.com/cg...d=REV&Send=Send

Nie wiem czemu, obawiałem się, że zobaczę tu coś gorszego, a tak to kwiecień, który raz miał lepiej, raz gorzej. Nie podoba mi się na pewno ten okres 8-14.04 - najpierw lampowo-amplitudowe ocieplenie, potem zdradliwe ochłodzenie z opadami. Zresztą w sumie to już od 3.04 bylo kiepsko xd Ale sam początek i o dziwo niektóre momenty w drugiej połowie na plus, szkoda trochę mi tej końcówki, że tam porządna plucha nie dotarła. Na pewno na plus okres wielkanocny i dni tuż po nim - dopiero od 21.04 się zrobiło źle - ale o dziwo dni 24-25.04, podobnie jak u mnie, dały trochę litości konwekcyjnej ;)

Ogólnie taki przeciętniak, na pewno wiele rzeczy w nim było złych, ale trochę dobrego też da się wyciągnąć. Ocena 5/10, dałbym nawet więcej, ale po tym co zobaczyłem w 2002, 2004 i 2005 to jakoś mi wzrosły wymagania dla Kurortu xd

Kwiecień 2007: https://www.ogimet.com/cg...d=REV&Send=Send

Pierwsza dekada po prostu chłodna, dałem się zwieść tym 10-11.04, ale plucha wystąpiła 10.04 przy zimnie wieczorem.... Od 12.04 już tylko pustynnik z drobnymi wyjątkami. Względnie miłym zaskoczeniem jest tylko 29.04, ale i tak zdradliwy xd

Raczej ocena bardzo niska. Takie 3/10 to maks co mogę mu dać...

Kwiecień 2008: https://www.ogimet.com/cg...d=REV&Send=Send

Z nim się już wcześniej zapoznałem i powiem tak... Gdyby wywalić z niego te przerażająco wyglądające dni 9-11.04 (chociaż cały okres 8-15.04 dla mnie na spory minus), to byłby nawet sensowny miesiąc. Może nie, to co potrafiło być parę lat wstecz, ale na pewno cenię lekko ciepły, lochowy i w miarę wilgotny początek i przede wszystkim okres 16-23.04 z ciepłem i wilgocią. Końcówka pustynna, ale już bez jakiejś tragedii pod względem termicznym.

Ogólnie jakby go tak podzielić to najpierw tydzień spoko, potem tydzień zły, potem znowu fajny tydzień i na koniec zły tydzień. Więc tak neutralnie do niego podejdę, takie 6/10 ;) Lepiej od kwietnia 2006 o tyle, że te fajne okresy były nieco dłuższe.

Kwiecień 2009: https://www.ogimet.com/cg...d=REV&Send=Send

Tego czegoś to mi się nawet nie chce oceniać. Fakt, że okres 6-19.04 szczędził totalnej pustynii na niebie, ale pozostała połowa miesiąca już nie :zygacz: Było cały czas skrajnie sucho i mega anomalnie i sorry, ale nie widzę żadnego usprawiedliwienia tutaj. Ocena 1/10 i tyle w temacie

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Marzec 2023, 16:43   

kmroz napisał/a:
to jeszcze zabrakło tych paru stopni

Owszem, zabrakło paru stopni: na plusie. :cry: :-( Na temp. poniżej 0 C i 0-2 C nie powinno być przyzwolenia w kwietniu jeśli przynajmniej ma padać. :-( :cry: To samo zresztą tyczy się maja czy października. ;-) :-(

Zdaję sobie sprawę, że ludzie mają różne zainteresowania czy pomysły i nawet w cieplejsze okresy czy miesiące lubią np. na nartach jeździć (tzn. uprawiają biegi lub skoki narciarskie), ale mimo wszystko lepiej żeby tylko w górach taka (niezbyt pożądana dla większości osób) pogoda wracała. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 6 Marzec 2023, 17:02   

Bartek617, białe krajobrazy są zawsze lepsze od lodowych ulew przy +2/+7 stopniach

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Marzec 2023, 21:40   

Rozumiem ;-) , a nawet zgadzam się jeśli chodzi o koniec grudnia i początek stycznia (od Wigilii do Święta Trzech Króli) czy na przełomie stycznia-lutego (od Dnia Babci i Dziadka do Walentynek). ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 6 Marzec 2023, 22:47   

Dziękuję bardzo za odpowiedź :D Kwiecień 2001 moim zdaniem trochę za wysoko oceniony, bo poza tą końcówką śrubującą średnią temperaturę, był to naraz miesiąc chłodny i anomalnie mokry. Początek taki se (na takiej pogodzie z wyższymi Tmax i słońcem zależy mi na zdecydowanie późniejszym etapie miesiąca), a później już chłody z apogeum na Wielkanoc - jednak to już za późno na taką zimową aurę. Kwiecień 2002 lubię i to nawet bardzo, bo od 11 kwietnia był już niezmiennie wiosenny (nawet bez przymrozków), a pochmurność w takim stopniu mi nie przeszkadza - w tym przypadku ten parametr oceniam podobnie jak Ty. Mnie by wystarczyło. Podobnie oceniam również 2003, kompletnie nie mój typ. Chociaż muszę przyznać, że jego atak zimy był jednym z najgłębszych kwietniowych ataków zimy w historii w NS - niezwykła ilość śniegu to jedno, ale te temperatury to już w ogóle kosmos. Najzimniejsze kwietnie w historii nie miały czegoś takiego. Szkoda że tak nie może być w... dobra, odpuszczam sobie, bo znowu weźmie mnie na narzekanie i Kmroz będzie straszył mnie Szprotkomodo i oddziałem zamkniętym zlokalizowanym w lochu :( Kwiecień 2004 oceniam wysoko tak jak Ty - z jednym wyjątkiem. Ten wspomniany okres jest dla mnie nie tylko nie-niedozwolony, ale wręcz pożądany. To już początek III dekady kwietnia, wiosna w pełni rozkwitu, a takie temperatury jak wtedy, to pikuś jak na kwiecień. 2005 cenię, ale nie wiem czy przyznałbym mu tyle punktów - ten początek mnie jednak zraża, do III dekady nie jestem całkiem przekonany i z czystym sumieniem za naprawdę super okres mogę uznać 13-18.04. Kwiecień 2006 jest chyba moim ulubionym. Rekordowo wcześnie zerwał z "temperaturami wstydu", był dość wilgotny, niemal bez dotkliwych ochłodzeń, raczej systematycznie ciepły i przyniósł pełnię wiosenki zarówno w wersji lochowej, jak i cieplejszej i słonecznej, czyli dla mnie super sprawa. Jeden z niewielu miesięcy, które chwaliłem zawsze, niezależnie od aktualnego stanu moich upodobań. 2007 odrzucam w całości - idź pan z taką pustynią i nocnym lodem. 2008 podoba mi się, ale masz rację - temperatury z 9-11 kwietnia to dla mnie też przesada. 2009 nie uznaję, ale moja ocena byłaby bardziej korzystna, gdyby wystąpiło cokolwiek więcej dynamiki i opadów. Jedynym plusem jest moim zdaniem brak większych ochłodzeń, w rzadko którym maju tylko jeden dzień przynosi Tmax poniżej 15 stopni. Noce jednak bardzo słabe... nie szanuję.
Szanuję za to bardzo Twój opis i oceny :) Boję się trochę maja, bo chyba nieoczekiwanie od czasu, kiedy tak zantagonizowałeś się względem słonecznej pogody, kompletnie się rozjechaliśmy, choć zazwyczaj postrzegaliśmy maje bardzo podobnie.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Odpowiedz do tematu